Τα δεδομένα με το περιβάλλον χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων ωθούν τους καταθέτες/επενδυτές σε αναζήτηση εναλλακτικών επενδύσεων. Τα Αμοιβαία Κεφάλαια (ΑΚ) είναι ένας εναλλακτικός τρόπος επένδυσης. Παρέχουν ευκαιρία για έμμεσες συλλογικές επενδύσεις, αντί ατομικών επενδύσεων, με πλεονεκτήματα που καταγράφονται πιο κάτω. 
Πρόκειται για ένα θεσμό όπου συγκεντρώνονται κεφάλαια από ένα μεγάλο αριθμό φυσικών ή νομικών προσώπων, που διαθέτουν αποταμιεύσεις και θέλουν να επενδύσουν και τοποθετούνται σε μια εταιρεία που αναλαμβάνει τη διαχείριση. Oι εταιρείες αυτές είναι γνωστές ως Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ). 
Μπορούμε να παρομοιάσουμε τα ΑΚ σαν μια δεξαμενή (pool) στην οποίαν βάζουν χρήματα πολλοί επενδυτές και ο κάθε επενδυτής αποκτά μερίδια συμμετοχής (units) ανάλογα με το ποσό που συνεισφέρει (επενδύει). Όλα τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται, αναλαμβάνει να τα διαχειρίζεται η εταιρεία για λογαριασμό όλων των κατόχων μεριδίων (μεριδιούχων επενδυτών).  
Υπάρχουν διάφορα είδη Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Όπως Μετοχικά (Equity Funds) που επενδύουν μόνο σε μετοχές, ομολογιακά (Bond Funds) που επενδύουν σε ομόλογα κυβερνήσεων ή εταιρειών (ομολογιακούς τίτλους του Δημοσίου ή εταιρικά ομόλογα ). Μεικτά που επενδύουν μέρος σε μετοχές και μέρος σε ομόλογα, ακίνητης περιουσίας ( Property Funds), χρηματαγοράς (Money Market funds) που επενδύουν σε βραχυπρόθεσμα χρηματοοικονομικά μέσα, (πχ καταθέσεις repos) και άλλα. Υπάρχουν επίσης ΑΚ εσωτερικού που επενδύουν μόνο εντός της χώρας, εξωτερικού και διεθνή. Αυτά είναι τα βασικά είδη, αλλά για κάθε είδος υπάρχει μεγάλη γκάμα υποκατηγορίες από τα οποία ο επενδυτής μπορεί να διαλέξει. Κάθε ΑΚ πρέπει να καθορίσει το σκοπό, την στρατηγική και επενδυτική πολιτική του. Η προσπάθεια της Διαχειριστικής Εταιρείας έγκειται στο να αποκομίσει εισοδήματα ή να επαυξήσει το κεφάλαιο ή και τα δύο έτσι ώστε να υπάρχει κέρδος για τους επενδυτές.  Τα ΑΚ δεν έχουν εγγυημένη απόδοση, ούτε πληρώνουν τόκους. Να πούμε επίσης ότι ούτε και οι πρόσφατες αποδόσεις κάποιου ΑΚ διασφαλίζουν την ίδια απόδοση ή ανάλογες αποδόσεις μελλοντικά. 
Οι Διαχειριστικές Εταιρείες επανεπενδύουν τα μερίσματα που κερδίζουν από μετοχές, ή τους τόκους από τα ομόλογα και τη διαχείριση διαθεσίμων η οποιαδήποτε άλλα εισοδήματα. Από αυτά τα έσοδα καθώς και από τις πωλήσεις των μετοχών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων (επενδύσεων) σε πιο ψηλή τιμή από την τιμή που αγοράστηκαν δημιουργείται κεφαλαιακό κέρδος. Επομένως από αυτά τα έσοδα προκύπτει η μερισματική απόδοση. Η αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής των μεριδίων (units). Στην ουσία το κέρδος για τους επενδυτές προέρχεται από την αύξηση της τιμής της μονάδας (unit ) που είναι αποτέλεσμα της αύξησης της αξίας του χαρτοφυλακίου της εταιρείας (δηλ. του συνόλου των επενδύσεων στις οποίες έχει προβεί η Εταιρεία Διαχείρισης ).
Να λεχθεί επίσης ότι δεν είναι όλα τα είδη ΑΚ (επενδυτικά προϊόντα ) κατάλληλα για όλους. Με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε επενδυτή με δεδομένους τους επενδυτικούς στόχους και τις προτιμήσεις του όσον αφορά στην απόδοση και στον κίνδυνο. (το επενδυτικό προφίλ του ) θα πρέπει να γίνει επιλογή των κατάλληλων ΑΚ. 
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία MiFID II που στοχεύει στην προστασία των επενδυτών καθορίζει ότι πρέπει να δίδεται πληροφόρηση στους επενδυτές για τις επενδύσεις και τους κινδύνους για κάθε ΑΚ. Καθορίζει επίσης ότι οι Διαχειριστικές Εταιρείες έχουν υποχρέωση να καταγράψουν το επενδυτικό προφίλ κάθε πελάτη /επενδυτή και με βάση αυτό το προφίλ και τους κίνδυνους που είναι διατεθειμένος να δεχτεί ,μπορούν να του υποδείξουν κατάλληλα επενδυτικά προϊόντα. Πρόσθετα αποτελεί θεσμική υποχρέωση των Εταιρειών αυτών να έχουν Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος οριοθετεί την επαγγελματική δραστηριότητα και προστατεύει από την αυθαιρεσίες και την μη πειθαρχία προς τη επενδυτική νομοθεσία και τους κανονισμούς. 
Υπάρχει μεγάλη προστασία για τους επενδυτές με βάση τις σχετικές νομοθεσίες, όμως είναι συναφές να λεχθεί ότι δεν ισχύει για επενδύσεις σε ΑΚ η προστασία που παρέχεται για καταθέσεις για ποσά μέχρι ευρώ 100.000. Οι τίτλοι φυλάσσονται για λογαριασμό των επενδυτών σε αξιόπιστους θεματοφύλακες. 
Υπάρχει επίσης, με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, υποχρέωση για δημιουργία Μηχανισμού Παραπόνων για παράπονα επενδυτών καθώς και υποχρέωση για συμμετοχή των Εταιρειών στο Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών που παρέχει αποζημίωση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αν η Εταιρεία δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, λόγω της οικονομικής της κατάστασης.  
Η διαχείριση γίνεται από εξειδικευμένη εταιρεία με εκπαιδευμένο προσωπικό με γνώσεις και εμπειρίες για το θέμα και στόχο να έχουν μια καλή απόδοση. Διαθέτουν επίσης τεχνολογικό εξοπλισμό και παρακολουθούν συνεχώς και αναλύουν τις εξελίξεις στις χρηματαγορές, προβαίνουν σε ανάλυση εταιρειών και αξιοποιούν κατάλληλες ευκαιρίες για επενδύσεις (υπάρχει επαγγελματική διαχείριση). 
Τα μερίδια μπορούν να πωληθούν ανά πάσα στιγμή ,σε τιμές που είναι γνωστές σε ημερήσια βάση (υπάρχει ρευστότητα ). Δεν υπάρχει δέσμευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση ρευστοποίησης πληρώνεται καθορισμένη προμήθεια.
Τα ΑΚ δίδουν πολλές επιλογές και παρέχεται η ευκαιρία για επενδύσεις σε διάφορα προϊόντα διάφορες αγορές στο εξωτερικό και σε διαφορετικά νομίσματα. Επενδύουν σε μεγάλο αριθμό αξιών, επομένως υπάρχει η επιθυμητή διασπορά και διαφοροποίηση και έτσι μειώνονται οι κίνδυνοι που συνεπάγονται όλες τις επενδύσεις.
 
Συνεχής ενημέρωση και διαφάνεια
Επειδή η επένδυση γίνεται με την αγορά μεριδίων /μονάδων, μπορούν να επενδυθούν ακόμη και μικρά ποσά, δίνοντας ευκαιρία σε μικροεπενδυτές να συμμετέχουν και να έχουν  πρόσβαση σε τεχνογνωσία και επαγγελματική διαχείριση. Υπάρχει συνεχής ενημέρωση και διαφάνεια αναφορικά με τις επενδύσεις που γίνονται και ο επενδυτής μπορεί να γνωρίζει την πορεία και την τρέχουσα αξία της επένδυσης του. Η καθαρή αξία των μεριδίων δημοσιοποιείται σε τακτά διαστήματα. Τα ΑΚ διέπονται από Νομοθετικό και  εποπτικό πλαίσιο που παρέχει προστασία στους επενδυτές. Στην Κύπρο οι Εταιρείες Αμοιβαίων Κεφαλαίων εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 
Τα μειονεκτήματα των ΑΚ είναι ότι ο επενδυτής από τη στιγμή που επιλέγει το ΑΚ στο οποίο επενδύει, δεν έχει λόγο στη διαχείριση ή τις επί μέρους επενδύσεις  (που μπορεί να είναι και καλό αν δεν έχει τις αναγκαίες γνώσεις) και επίσης δεν παρέχεται προστασία για ποσά μέχρι ευρώ 100.000, όπως την περίπτωση των καταθέσεων. 
 
* Οικονομολόγος.