Χωρίς συγκλίσεις, παρά τις διαπραγματεύσεις ενώπιον της μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, που άρχισαν πέρσι, παραμένει η διαδικασία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, με αποτέλεσμα ήδη οι συντεχνίες να ζητούν να κηρυχθεί επίσημα αδιέξοδο.
Εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο και στις δύο πλευρές για πιο δυναμική ικανοποίηση των αιτημάτων τους, με το συνδικαλιστικό κίνημα να κάνει εδώ και καιρό σκέψεις για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ ζήτησαν να κηρυχθεί επίσημα αδιέξοδο στην τελευταία συνάντηση που έγινε ενώπιον της μεσολαβητικής υπηρεσίας στις 4 Δεκεμβρίου, με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, ωστόσο, να ζητά πίστωση χρόνου, καθώς, όπως ενημέρωσε τις δύο πλευρές, για το ζήτημα προτίθεται να μεσολαβήσει ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σε πρώτη φάση ο Υπουργός Εργασίας θα εμπλακεί στη διαφορά με την πραγματοποίηση μιας άτυπης κοινής συνάντησης με τις δύο πλευρές, ήτοι με τις τρεις συντεχνίες και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ).
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση αυτή, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει και πριν το τέλος του χρόνου, θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο εκτός απροόπτου αναμένεται να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση για γεφύρωση της διαφοράς και κατ’ επέκταση για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο, που καλύπτει γύρω στους 40 χιλιάδες εργαζόμενους και η οποία έχει λήξει από τον Μάιο του 2022.
Μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της σύμβασης, όπως επιβεβαιώνει και χθεσινό δημοσίευμα της «Εργατικής Φωνής», της εφημερίδας που εκδίδει εβδομαδιαία η ΣΕΚ, είναι η μη αποδοχή από πλευράς της ΟΣΕΟΚ του αιτήματος των συντεχνιών για συμπερίληψη στον νόμο «περί της οικοδομικής βιομηχανίας», ο οποίος διασφαλίζει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και των μισθών πρόσληψης στον κλάδο, οι οποίοι συμφωνούνται σε κάθε ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Θέση των συντεχνιών είναι πως με τη συμπερίληψη και των μίνιμουμ μισθών που συμφωνούνται στη νομοθεσία θα καταπολεμηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, τόσο ανάμεσα στους εργολάβους όσο και ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Αντίθετα, η ΟΕΣΟΚ εδώ και καιρό έχει προτείνει όπως περιληφθεί στη νέα σύμβαση πρόνοια ώστε οι νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι ειδικών καθηκόντων να προσλαμβάνονται με τον εκάστοτε εθνικό κατώτατο μισθό.
Αίτημα των συντεχνιών για ανανέωση της σύμβασης είναι επίσης η «επαναφορά στο 100% του ποσού που αποκόπηκε από τους προσωπικούς μισθούς βάσει της ειδικής συμφωνίας του 2013, σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων» αλλά και η αύξηση του ποσοστό του φιλοδωρήματος για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στο 11%, από το 8% που είναι σήμερα, δηλαδή όπως υποστηρίζουν να υπάρξει επαναφορά του αποκοπέντος 3%, που έγινε βάσει της ειδικής συμφωνίας του 2013.