Την αντίδραση των συντεχνιών της Cyta συναντά η προσπάθεια του οργανισμού για αλλαγές όσον αφορά το μέλλον κυρίως του νέου προσωπικού της αλλά και οι αντιπροτάσεις του για αυξήσεις, που δεν φαίνεται να ικανοποιούν το συνδικαλιστικό κίνημα.
Ως αποτέλεσμα, οι συντεχνίες ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), ΑΣΕΤ-Cyta, ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-Cyta, ΣΕΠ-ΑΤΗΚ και τα μέλη τους προχώρησαν χθες σε δίωρη στάση εργασίας από τις 8 έως τις 10 τα πρωί και αποφάσισαν να κλιμακώσουν τα μέτρα τους σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης για ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση προτάσσουν και την ανάγκη διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα της Cyta, θέμα που θεωρείται πάντως κλειστό εδώ και καιρό και μάλιστα από την προηγούμενη διακυβέρνηση έγινε σαφές πως το καθεστώς του οργανισμού δεν πρόκειται να αλλάξει.
Στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού στην αγορά που δραστηριοποιείται η Cyta, ο οργανισμός φαίνεται να διεκδικεί περαιτέρω ευελιξία, μέσω της κατάθεσης πρότασης για θεσμική καινοτομία και μετεξέλιξη του προσωπικού, κάτι όμως που προκαλεί τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Από πλευράς της ηγεσίας της Cyta δεν έχει γίνει κάποια σχετική δήλωση, μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις.
Τα νέα μέτρα
Οι συντεχνίες φαίνονται αποφασισμένες να συνεχίσουν την πίεση στον οργανισμό, καθώς αποφάσισαν χθες να καλέσουν τα μέλη τους σε επ’ αόριστο αποχή από υπερωριακή απασχόληση, ενώ παράλληλα εξήγγειλαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 16 Ιανουαρίου 2024. Σε κοινή ανακοίνωση τους, οι συντεχνίες αναφέρουν για την εργατική ειρήνη πως ως συνδικαλιστικό κίνημα τη διαφύλαξαν τόσα χρόνια σαν κόρη οφθαλμού, συμπληρώνοντας όμως πως χρειάζεται να συμβάλλουν και τα δύο μέρη, κάτι που δυστυχώς, όπως υποστηρίζεται, η πλευρά του οργανισμού δεν έχει φροντίσει να κάνει, «με ενέργειες, παραλείψεις και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις».
«Αναμένουμε από τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του Οργανισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «να αναλογιστούν τις ευθύνες τους όσον αφορά τη διασάλευση της εργατικής ειρήνης και να λάβουν επιτέλους σοβαρά υπόψη τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος στο μεγάλο κεφάλαιο της Θεσμικής Καινοτομίας και της μετεξέλιξης του προσωπικού. Ευχόμαστε να γίνουν δεύτερες σκέψεις και να γίνει αντιληπτό ότι οι τελικές προτάσεις που μας δόθηκαν δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές ως έχουν. Από την δική μας πλευρά και σαν συνέχεια της σημερινής στάσης εργασίας, είμαστε αναγκασμένοι να κλιμακώσουμε τα μέτρα της αντίδρασης μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Όπως υποστηρίζουν οι συντεχνίες, «η τελική πρόταση του οργανισμού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, γιατί πάνω από όλα βάζει σε κίνδυνο τον δημόσιο του χαρακτήρα». Εκφράζουν, δε, απογοήτευση για το μήνυμα αναφορικά με το θέμα της θεσμικής καινοτομίας, το οποίο, όπως λένε, «βρίθει από ανακρίβειες». Σύμφωνα με τις συντεχνίες, με την πρόταση για θεσμική καινοτομία που παρουσίασε ο οργανισμός, ζητά να μετεξελιχθεί αριθμός τμημάτων με τη μορφή αγοράς υπηρεσιών, προτείνει αύξηση του ποσοστού εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου και μειωμένες κλίμακες για τις νέες προσλήψεις εργαζομένων δημοσίου δικαίου, στοιχεία με τα οποία διαφωνούν οι συντεχνίες. Τη διαφωνία τους εκφράζουν, επίσης, οι συντεχνίες και με τον χειρισμό και τη μισθολογική αναβάθμιση που προτείνει ο οργανισμός για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου.
Οι συντεχνίες ζητούν εφάπαξ αύξηση 5,75% επί του μηνιαίου μισθού του κάθε υπαλλήλου, καταβολή 0,5% επί του μισθού για Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, καταβολή 0,5% επί του μισθού για Ταμείο Ευημερίας, συνολικές ώρες εργασίας αντίστοιχες με εκείνες του υφιστάμενου μηνιαίου προσωπικού, υπερωριακά ωφελήματα, άδειες και άδειες ασθενείας με τους ιδίους όρους όπως το υπόλοιπο προσωπικό και δυνατότητα ανέλιξης με προαγωγές.