Με νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, ο υπουργός Εμπορίου θα μπορεί να καθορίζει ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης για βασικά προϊόντα διατροφής, αρχής γενομένης από το νερό, σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης όπου εξ αντικειμένου δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός. Στα σημεία πώλησης με ανώτατη τιμή, περιλαμβάνονται αεροδρόμια, λιμάνια, αθλητικοί χώροι, παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, νοσηλευτήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, θεματικά πάρκα και ζωολογικοί κήποι.

Ανώτατη τιμή θα καθορίζεται για εμφιαλωμένο νερό των 500 ml εντός ψυγείου, για εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml εκτός ψυγείου σε συσκευασία των 750 ml εντός ψυγείου καθώς και πόσιμο νερό, περιλαμβανόμενου εμφιαλωμένου, σε ποτήρι αντίστοιχης ποσότητας των 500 ml και των 750 ml.

Σε κείμενο που συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σκοπός του Νομοσχεδίου είναι η θέσπιση κανόνων σχετικά με τον καθορισμό από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ανώτατων τιμών, λιανικής πώλησης για βασικά προϊόντα διατροφής που διατίθενται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης όπου εξ αντικειμένου δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός, όπως τα αεροδρόμια, λιμάνια, αθλητικοί χώροι, παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, νοσηλευτήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, θεματικά πάρκα και ζωολογικοί κήποι.

Απώτερος στόχος της άσκησης των εξουσιών που καθορίζει το παρόν Νομοσχέδιο, είναι η προστασία και στήριξη των καταναλωτών, ειδικότερα σε περιόδους αρνητικών οικονομικών συνθηκών και εξωγενών κρίσεων που επηρεάζουν δυσμενώς τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών.

Το προτεινόμενο Νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περίοδο 14/9/2023 μέχρι 2/11/2023 και αποστάληκε για απόψεις σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα σχόλια/εισηγήσεις των οποίων συνεκτιμήθηκαν και όπου δυνατό υιοθετήθηκαν.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Καθορισμού Ανωτάτων Τιμών Λιανικής Πώλησης Προϊόντων σε Συγκεκριμένα Σημεία Πώλησης Νόμος του 2024» έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.