Μικρότεροι θα είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών οι αριθμοί Ευρωπαίων που θα πάνε διακοπές τη φετινή θερινή περίοδο, αλλά οι αυξημένες τιμές σχεδόν σε όλους τους προορισμούς θα διατηρήσουν τον κύκλο εργασιών των τουριστικών επιχειρήσεων στα περσινά επίπεδα.

Οι οικονομικές πιέσεις που δέχονται εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη θα οδηγήσουν πολλούς Ευρωπαίους να μην ταξιδέψουν ή αν ταξιδέψουν να περιορίσουν τα έξοδά τους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης Μανόλης Τσακαλάκης τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η οικονομική κρίση και το ροκάνισμα του οικογενειακού προϋπολογισμού θα είναι ορατό εφέτος στους Ευρωπαίους και ειδικότερα τους Γερμανούς. Ωστόσο σημειώνει ότι Γερμανοί και οι Άγγλοι έχουν επιδοθεί μετά μανίας στα ταξίδια εφέτος και «αφού δεν αποταμιεύουν και δεν επενδύουν, τότε ταξιδεύουν». Όμως, πελάτες με αυτό το οικονομικό προφίλ «δεν θα ξοδέψουν πολλά χρήματα εκτός ξενοδοχείων. Θα είναι με το μέτρο φέτος» εκτιμά ο κ. Τσακαλάκης.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των ταξιδιωτικών γραφείων στην Ελλάδα, Fedhatta, Λύσανδρος Τσιλίδης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι φέτος ταξιδεύουν οι πιο ευκατάστατοι και για το λόγο αυτό στην Αθήνα στα πεντάστερα ξενοδοχεία «δεν πέφτει καρφίτσα» όπως λέει.

Η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Χριστίνα Τετράδη, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ελλάδα αποκτά μια σταθερή βάση τουριστικών ροών στα επίπεδα των 30 εκατομμυρίων αφίξεων.

Από πλευράς του, ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου, Κώστας Κουμής, σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο, που δημοσιεύθηκε στις 4 Μαϊου, ανέφερε ότι «εωρητικά και πρακτικά, η καλοκαιρινή περίοδος έχει ξεκινήσει και μάλιστα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Αναμφίβολα οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μάς έχουν επηρεάσει ως τουριστικό προορισμό. Δυστυχώς, αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι ο τουρισμός είναι ευαίσθητος στους εξωγενείς παράγοντες και στη γεωπολιτική αστάθεια που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όχι όμως στον έντονο βαθμό που ίσχυε στο παρελθόν».

Πρόσθεσε ότι αισθάνεται «αρκετά ικανοποιημένος με την εξέλιξη των πραγμάτων και αρκετά αισιόδοξος για την έκβαση του έτους, διότι έχουμε καταφέρει, σε συνεργασία και με την Hermes Airports και το Υπ. Μεταφορών, ένα καλό πτητικό πρόγραμμα υπό τις περιστάσεις. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι εάν δεν έχουμε άλλη αρνητική εξέλιξη, δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι για μια επίδοση αντίστοιχη με την περσινή επίδοση, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιδόσεις του τουρισμού της χώρας μας».