Παρόλο που οι ρυθμιστικές αρχές Κύπρου (ΡΑΕΚ) και Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) είχαν πάρει και υπογράψει από κοινού τον Σεπτέμβριο την απόφαση να μην εγκριθεί η ανάκτηση από τον ΑΔΜΗΕ ποσού 36 εκατ. από τα 48.8 εκατ. που αξίωσε έναντι της αγοράς από τη EuroAsia του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, η ελληνική Αρχή φέρεται να είναι έτοιμη να εγκρίνει μονομερώς στον ΑΔΜΗΕ την ανάκτηση του συνόλου των 48.8 εκατ.
Πληροφορίες από την Ελλάδα αναφέρουν ότι, με δεδομένη την άρνηση της ΡΑΕΚ να υποκύψει στις πιέσεις του ΑΔΜΗΕ και να συναινέσει στην παραχώρηση όλου του ποσού, η ΡΑΑΕΥ προτίθεται να επανεξετάσει τις επόμενες μία-δύο μέρες το θέμα, με πρόθεση να εγκρίνει το αίτημα του φορέα υλοποίησης.
Αρμόδιοι παράγοντες στην Κύπρο εκτιμούν ότι θα προκαλούσε έκπληξη μια τέτοια διαφοροποίηση από τη ΡΑΑΕΥ, καθώς οι μέχρι τώρα αποφάσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο και το CBCA (διασυνοριακός καταμερισμός κόστους) λαμβάνονταν από κοινού.
Αν όντως η ΡΑΑΕΥ διαφοροποιηθεί από τη ΡΑΕΚ, το μέρος του κόστους εξαγοράς του έργου από τον ΑΔΜΗΕ που δεν εγκρίνει η ΡΑΕΚ (36.8 εκατ.) πιθανότατα θα το επωμιστούν εξολοκλήρου οι καταναλωτές στην Ελλάδα. Εκτός αν αλλάξει στη συνέχεια και η θέση της ΡΑΕΚ, υπό το βάρος των πιέσεων.
Η απόρριψη των 36 εκατ. ευρώ από τις δύο ρυθμιστικές αρχές είχε γίνει επειδή κρίθηκε ότι αφορούσαν, πρώτον, δαπάνες της EuroAsia για το τμήμα Κύπρου – Ισραήλ και για το τμήμα Κρήτης – Αττικής που δεν σχετίζονται με το έργο που προωθείται σήμερα και, δεύτερον, το ποσό που πλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ στη EuroAsia ως πριμ («αέρα») για να του παραχωρηθεί το έργο και μαζί η χορηγία των 657 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.
Δεν θέλει να μείνει μόνος
Αν και ελληνικά δημοσιεύματα εξακολουθούν να επιρρίπτουν στην κυπριακή πλευρά την ευθύνη για τις καθυστερήσεις που υποστηρίζει η πλευρά του ΑΔΜΗΕ ότι παρατηρούνται στην προώθηση της διασύνδεσης αλλά κυρίως για τις συνεχείς αναβολές από μέρους του ΑΔΜΗΕ της παραχώρησης του Full Notice to Proceed (τελική δεσμευτική παραγγελία) στον κατασκευαστή του καλωδίου, πηγές στην Κύπρο θεωρούν πως αυτό που κάνει τον ΑΔΜΗΕ να δυσφορεί και να διοχετεύει κριτική προς τη ΡΑΕΚ είναι η άρνηση της κυπριακής Κυβέρνησης να λάβει απόφαση για αγορά μετοχών στον Great Sea Interconnector πριν ολοκληρωθεί η μελέτη δέουσας επιμέλειας από αμερικανικό οίκο και πριν ολοκληρωθούν άλλες αξιολογήσεις των οικονομικών δεδομένων του έργου.
Χωρίς τη συμμετοχή της Κύπρου, ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί πως δύσκολα θα εξασφαλίσει άλλο επενδυτικό ενδιαφέρον και θα πρέπει να αρκεστεί στις δανειοδοτήσεις που του υπόσχονται ελληνικοί και ξένοι χρηματοδότες, με υψηλά επιτόκια. Τα πράγματα ίσως γίνουν ακόμα δυσκολότερα αν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) δεν του εγκρίνει σύντομα το χαμηλότοκο δάνειο των 500 εκατ. ευρώ.
Χθες, ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρος Σκυλακάκης, από την Κύπρο όπου βρέθηκε για τη Διακυβερνητική, είπε πως «το έργο έχει κανονική χρηματοροή και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη συμμετοχή της ΚΔ θα μπορέσει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών επενδυτών». Ο κ. Σκυλακάκης δεν έκανε καμία αναφορά περί καθυστερήσεων των εργασιών, όπως ούτε και ο Γιώργος Παπαναστασίου.
Να μην πληρώσει ούτε αν φταίει!
Αίσθηση προκαλεί χθεσινό δημοσίευμα της newmoney.gr, σύμφωνα με το οποίο «ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ (σ.σ. Συμβούλιο της Επικρατείας) και στο αρμόδιο δικαστήριο της Κύπρου ζητώντας να τροποποιηθεί το CBCA (Cross Border Cost Allocation), που προβλέπει ότι σε περίπτωση που το έργο ναυαγήσει με υπαιτιότητα του ΑΔΜΗΕ ή του αναδόχου (σ.σ. εργολάβου), θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις για τα τέλη χρήσης που θα έχουν πληρώσει οι καταναλωτές αλλά και για τα διαφυγόντα κέρδη (σ.σ. οφέλη των καταναλωτών). Πρόκειται», καταλήγει το δημοσίευμα, «για έναν όρο που η ελληνική πλευρά κρίνει καταχρηστικό και εκτιμά ότι στέκεται ως πρόσθετο εμπόδιο στον δρόμο για την εξεύρεση επενδυτών».
Θυμίζουμε ότι είχαν γίνει μακρές διαβουλεύσεις μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ρυθμιστών -και των δύο κυβερνήσεων- για να αφαιρεθεί από το ρυθμιστικό πλαίσιο (όπως και έγινε) η αναφορά για δυνατότητα των ρυθμιστικών Αρχών να κατανείμουν κόστος στον φορέα υλοποίησης σε περίπτωση που το έργο δεν υλοποιηθεί χωρίς την ευθύνη του. Προστέθηκε πρόνοια ότι σε τετοια περίπτωση το κόστος θα αναληφθεί 50-50 από τους καταναλωτές των δύο χωρών.
Με τις αναφερόμενες προσφυγές του στη δικαιοσύνη, ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται απρόθυμος να έχει οικονομικό κόστος ακόμα και στην περίπτωση που το έργο ναυαγήσει με δική του ευθύνη ή των εργολάβων του, με τους καταναλωτές να έχουν ήδη πληρώσει εκατομμύρια.
Η πληροφόρηση, πάντως, του «Φ» αναφέρει ότι αυτό που πρωτίστως δεν αποδέχεται ο ΑΔΜΗΕ είναι την επιβάρυνσή του για την (απροσδιόριστη σήμερα) απώλεια οφέλους που θα έχουν οι καταναλωτές ρεύματος αν το έργο δεν υλοποιηθεί με δική του ευθύνη.