Δεν θα έχουν ούτε για το φορολογικό έτος 2022 την υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όσοι τα μεικτά τους εισοδήματα δεν υπερέβησαν τις €19.500. Και αυτό παρόλο που η νομοθεσία προβλέπει πως είναι υποχρεωτική η υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου από όλους τους φορολογούμενους, ανεξαρτήτως εισοδημάτων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξέδωσε διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, με το οποίο για άλλη μια χρονιά απαλλάσσονται από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι €19.500. Αρμόδια πηγή ανέφερε πως εκδόθηκε αρκετά νωρίς το διάταγμα, έτσι ώστε οι πολίτες να προχωρήσουν στον προγραμματισμό τους, με στόχο να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις ή οι παρανοήσεις. Υπολογίζεται ότι το Τμήμα Φορολογίας θα αναρτήσει τις φορολογικές δηλώσεις στο σύστημα για το φορολογικό έτος 2022 τον ερχόμενο Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάντως και φέτος, δηλαδή για το φορολογικό έτος 2021, η υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος άρχισε τον Απρίλιο και ολοκληρώθηκε τέλος Αυγούστου. Αρχικά είχε αποφασιστεί πως η υποβολή των δηλώσεων θα ολοκληρωνόταν περί τα τέλη Ιουλίου, ωστόσο, λόγω της μη συμμόρφωσης πολλών φορολογουμένων με τα χρονοδιαγράμματα, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση για άλλο ένα μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας, εκτιμάται πως έχουν επεξεργαστεί τις φορολογικές τους δηλώσεις για το 2021 συνολικά 280 χιλ. φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 275 χιλ. έχουν προχωρήσει σε οριστική υποβολή.

Τέλος ’22 η ά φάση του Tax For All

Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνει και του χρόνου μέσω του taxınet, ενώ από το 2024 θα αλλάξει η διαδικασία και θα γίνεται μέσω του Ενιαίου Σύστηματος Φορολογικής Διαχείρισης του Τμήματος Φορολογίας Tax For All. Αρχικά είχε υπολογιστεί πως η εγκατάσταση του νέου συστήματος, το οποίο θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους φορολογούμενους, θα γινόταν εντός του 2023, ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού προκλήθηκε κάποια καθυστέρηση από την ανάδοχο εταιρεία από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία ανέλαβε το έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», περί τα τέλη του χρόνου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη φάση του νέου συστήματος, που θα αφορά την άμεση φορολογία, δηλαδή το ΦΠΑ. Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης θα επηρεαστούν σειρά λειτουργιών, όπως είναι η εγγραφή των φορολογουμένων στο ΦΠΑ, οι δηλώσεις, οι βεβαιώσεις, οι πληρωμές, το reportıng, οι επιστροφές φόρων και η έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών.

Εξάλλου, το 2023 θα τεθεί θα εφαρμογή η δεύτερη φάση του νέου συστήματος, που θα αφορά έμμεσες φορολογίες, δηλαδή τον εταιρικό φόρο, τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο εισοδήματος που παρακρατήθηκε στις απολαβές, την παρακράτηση του ΓεΣΥ και την έκτακτη αμυντική εισφορά. Επίσης, θα αφορά τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, τους ειδικούς φόρους (π.χ. πνευματικής ιδιοκτησίας, καλλιτεχνών, κ.λπ.),την προσωρινή φορολογία ασφαλιστικών εταιρειών και τον φόρο κληρονομιάς. Το τρίτο στάδιο του συστήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει τον φόρο στοιχημάτων και καζίνου, τον ειδικό φόρο πιστωτικών ιδρυμάτων και τα τέλη χαρτοσήμων, αναμένεται να λειτουργήσει το 2024. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως με την πλήρη λειτουργία του Tax For All, μέσω του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, θα είναι υποχρεωτική η υποβολή των δηλώσεων από όλους τους φορολογούμενες. Όπως μας λέχθηκε, ίσως οι εξαιρέσεις που θα δίνονται να είναι περαιτέρω στοχευμένες και θα αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθωρισμού. Το κόστος του Ενιαίου Σύστηματος Φορολογικής Διαχείρισης του Τμήματος Φορολογίας υπολογίζεται γύρω στα €30 εκατ.

ΑΠΟΨΗ

Εξαιρέσεις για τεχνικούς λόγους

Δικαιολογημένα κάποιος θα διερωτηθεί «αφού η νομοθεσία προβλέπει πως είναι υποχρεωτική η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για όλους, ανεξαρτήτως εισοδημάτων, γιατί κάθε χρόνο το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει διάταγμα και εξαιρεί αυτούς με εισοδήματα κάτω των €19.500;». Αυτό γίνεται κυρίως για τεχνικούς λόγους αλλά και για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κοινού. Εάν δεν δίνονταν εξαιρέσεις, άλλοι 150 χιλ. φορολογούμενοι θα είχαν την υποχρέωση να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος, γεγονός που πιθανόν να δημιουργούσε προβλήματα στο υφιστάμενο σύστημα και μπέρδεμα στους φορολογουμένους. Καλύτερα το μέτρο να είναι υποχρεωτικό για όλους, όταν τεθεί σε λειτουργία το νέο σύγχρονο λογισμικό του Τμήματος Φορολογία.