Σοβαρή καταγγελία στη Βουλή από την Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ.).
Στο πλαίσιο της συζήτησης του πακέτου των νομοσχεδίων για την ίδρυση της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής των κυρώσεων και την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την αποτελεσματική εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για την ποινικοποίηση των κυρώσεων, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομοικών, εκπρόσωπος της ΑΔΕΕλΕΠ είπε ότι, μετά την πρόσφατη επιβολή κυρώσεων, δικηγόροι και λογιστές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο προχωρούν στη σύσταση εταιρειών που εμπλέκονται στις κυρώσεις σε τρίτες χώρες και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι.
Όπως είπε, θα πρέπει να περιληφθεί μια πρόνοια στη νομοθεσία που να απαγορεύει και να αποτρέπει κάτι τέτοιο. Ο Παντελής Χριστοφίδης, εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, κάλεσε την ΑΔΕΕλΕπ να τους διαβιβάσει τα στοιχεία σε σχέση με τους δικηγόρους που εγγράφουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις, ώστε να τα διερευνήσουν.
Σε σχέση με τα νομοσχέδια για τη σύσταση και τις αρμοδιότητες της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κυρώσεων και της Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων για εξέταση αιτημάτων και την παροχή αδειοδοτήσεων, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από εκπρόσωπους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Αξίζει να σημειωθεί πως δύο από τα 3=τρία νομοθετήματα είναι εναρμονιστικά και η Κύπρος θα πρέπει να τα ενσωματώσει στη νομοθεσία της μέχρι τις 20 Μαΐου. Κάτι που όπως φαίνεται δεν θα γίνει, καθώς θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και εμπλεκόμενων φορέων.
Οι δικηγόροι τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου για τις κυρώσεις, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να ακολουθούνται οι ορθές διαδικασίες. Σύμφωνα με τον Παντελή Χριστοφίδη, ο σύλλογος έχει προωθήσει επιστολές με τις θέσεις του τόσο στον Υπουργό Οικονομικών όσο και στο Γενικό Εισαγγελέα.
Κάνει λόγο για έλλειψη και αποτελεσματικής και έγκαιρης διαβούλευσης. Μάλιστα, κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών να επανεξετάσουν το θέμα, καθώς τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν αντισυνταγματικές πρόνοιες, κατά τον ίδιο. Υποστήριξε πως είναι αντισυνταγματικό οι αιτήσεις να υποβάλλονται στα αγγλικά, που δεν είναι επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας. Είπε, επίσης, πως τα νομοσχέδια καταστρατηγούν τον ρόλο της Βουλής, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο θα λαμβάνει αποφάσεις για τις κυρώσεις.
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε αλληλογραφία του Υπουργείου Οικονομικών με τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ, την οποία δεν παρέλαβαν.
Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε πως η διαβούλευση έγινε μεταξύ Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας πως οι δικηγόροι έχουν στείλει τα σχόλια τους στον Υπουργό Οικονομικών και στον Εισαγγελέα. Εξέφρασε την έκπληξή της για την επιθετική, όπως είπε, στάση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κατά της Μονάδας.
«Εκπλήσσομαι γιατί ο δικηγορικός σύλλογος εχει πρόβλημα με την αγγλική γλώσσα, την οποία χρησιμοποιούμε για να διευκολύνουμε τους παρόχους» πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως έγιναν σχόλια από τους δικηγόρους και το υπουργείο απάντησε στις επιστολές τους. Είπε, δε, πως κάποια από τα σχόλια των δικηγόρων πρώτη φορά υποβλήθηκαν, τονίζοντας πως η μονάδα θα λειτουργεί αυτόνομα. Εξέφρασε την ετοιμότητα της να υπάρξουν κάποιες αλλαγές για να καταστεί πιο ξεκάθαρη η νομοθεσία. Ενστάσεις μικρότερης έκτασης διατύπωσαν και άλλοι επηρεαζόμενοι φορείς.