Κομβικής σημασίας είναι η εβδομάδα στην οποία εισερχόμαστε, όσον αφορά στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης.
Εξελίξεις αναμένονται τόσο στο θέμα της ΑΤΑ, όσο και στη διαφορά που έχει προκύψει μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Και τα δύο ζητήματα θεωρούνται ύψιστης σημασίας, δεδομένου ότι για την ΑΤΑ οι συντεχνίες θα προχωρήσουν σε παναπεργία στην περίπτωση κατά την οποία δεν αποδοθεί πλήρης Τιμάριθμός.
Στο άλλο μέτωπο, είναι πασιφανές πως στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία και προκύψει θέμα απεργίας στα ξενοδοχεία, στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες.
Αναλυτικότερα, στο θέμα της ΑΤΑ, είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής μεταξύ εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς. Οι μεν εργοδότες υποστηρίζουν τη θέση πως ο θεσμός της ΑΤΑ είναι αναχρονιστικός, δεν υπάρχει παρά μόνο σε ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες και θα πρέπει να καταργηθεί, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο, στο οποίο πέραν του πληθωρισμού, να λαμβάνεται υπόψη η παραγωγικότητα, η ανάπτυξη της οικονομίας και ορισμένα άλλα μακροοικονομικά δεδομένα.
Από την άλλη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι ο σκοπός της ΑΤΑ είναι η αναπλήρωση της απώλειας της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και ως τέτοιο θα γίνει η διαπραγμάτευση. Οτιδήποτε πέραν τούτου δεν θα είναι ΑΤΑ αλλά κάτι διαφορετικό και το οποίο ενδεχομένως θα πρέπει να τεθεί σε μια άλλη συζήτηση. Επομένως, σημειώνουν οι συντεχνίες δεν συζητούν οτιδήποτε άλλο πέραν της φιλοσοφίας της ΑΤΑ και ζητούν την απόδοση της στο 100%, είτε άμεσα είτε σταδιακά και ταυτόχρονα επέκταση του θεσμού μέσω των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να την απολαμβάνουν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι.
Στο διά ταύτα, ο υπουργός Εργασίας, μετά την τελευταία κοινή συνάντηση με τις δυο πλευρές είχε ζητήσει περιθώριο 10 ημερών, ώστε να προχωρήσει σε εντατικές διαβουλεύσεις και να επιδιώξει να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση. Το 10ήμερο ολοκληρώνεται την Παρασκευή 18 Ιουλίου, ωστόσο, δεν αποκλείεται και μάλιστα είναι αρκετά ορατό το ενδεχόμενο, ο διάλογος να τερματιστεί νωρίτερα και να κηρυχθεί αδιέξοδο στην περίπτωση κατά την οποία δεν προκύπτει στον ορίζοντα πιθανότητα εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας.
Σε αυτή την περίπτωση, οι συντεχνίες, μετά την προ ημερών πανσυνδικαλιστική συνεδρία, τόνισαν ότι θα προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, τα οποία, όπως σημείωσαν θα είναι καθολικά και θα αφορούν το σύνολο των τομέων οικονομικής δραστηριότητας του τόπου. Με λίγα λόγια θα προχωρήσουν σε παναπεργία.
Ορόσημο η Τρίτη για ξενοδοχεία
Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, το χρονικό ορόσημο είναι η Τρίτη 15 Ιουλίου. Από τη μια, στην προ ημερών σύσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αποφασίστηκε ότι τη συγκεκριμένη μέρα θα συγκληθεί συνάντηση στα γραφεία της ΠΕΟ, όπου και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις τους.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι συντεχνίες αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν τη λήψη μέτρων, με την υποσημείωση ότι αναμένουν από τον υπουργό Εργασίας, να τοποθετηθεί για το θέμα της εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης από τους εργοδότες. Από την άλλη, την ίδια μέρα, θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την εργοδοτική πλευρά, στην οποία αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και να δοθούν εκατέρωθεν διευκρινίσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στις κατ’ επανάληψη συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας οι συντεχνίες έθεσαν το θέμα των παραβιάσεων της σύμβασης από μερίδα εργοδοτών, σημειώνοντας μάλιστα ότι έχουν υποβληθεί καταγγελίες στο αρμόδιο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων. Τα τρία σημεία, τα οποία οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι παραβιάζουν οι εργοδότες, βάση των προνοιών της σύμβασης είναι: Το πρώτο αφορά στην παροχή του εφάπαξ, το δεύτερο στη μη παραχώρηση αυξήσεων στους εργαζόμενους και το τρίτο αφορά στους κανονισμούς της σύμβασης, για τους οποίους οι εργοδότες διατυπώνουν διαφορετική ερμηνεία.
Όσον αφορά στην εργοδοτική πλευρά, φαίνεται ότι υπάρχει δυσαρέσκεια σε σχέση με τη στάση του Υπουργείου Εργασίας για δυο σημεία:
Πρώτο, για το γεγονός ότι ενώ πραγματοποιήθηκαν κατ’ επανάληψη συναντήσεις του υπουργού με τις συντεχνίες, δεν έχει υπάρξει ακόμα συνάντηση με την εργοδοτική πλευρά, ενώ αυτή έχει ζητηθεί, όπως υποστηρίζεται, εδώ και καιρό. Τελικά αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου.
Δεύτερο, για το γεγονός ότι έχει προωθηθεί στη Βουλή το πακέτο των κανονισμών της στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, χωρίς να προηγηθεί συνάντηση με τους εργοδότες για διευκρινίσεις (επίσης σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εργοδότες).