Ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν αγγίζει μόνο τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και την Κύπρο, αφού τα αντίποινα που προτίθεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση -σε περίπτωση που ο Αμερικανός Πρόεδρος κάνει πράξη τις απειλές του και δεν υπογραφεί εμπορική συμφωνία με την ΕΕ- επηρεάζουν αναπόφευκτα και Κύπριους επιχειρηματίες που εισάγουν προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και κατά συνέπεια τους καταναλωτές.
Για αυτό τον λόγο, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) έχει αποστείλει ενημέρωση προς τα μέλη της, μαζί με τον σχετικό κατάλογο των αμερικανικών προϊόντων που είναι «υποψήφια» για πρόσθετους δασμούς, ζητώντας τα σχόλια και τις εισηγήσεις των επιχειρηματιών και των εταιρειών. Ώστε να ενημερώσει το Υπουργείο Εμπορίου και αυτό με τη σειρά του την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων στην επιστολή της, η συνεισφορά των επιχειρήσεων θα είναι καθοριστική για την διαμόρφωση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει των συζητήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να σημειωθεί πως η αποστολή των σχολίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 και ώρα 11:00 π.μ.
Θα ζητήσει εξαιρέσεις η ΚΔ
Ήδη, αριθμός κρατών-μελών έχουν ζητήσει από την Κομισιόν την εξαίρεση κάποιων αμερικανικών προϊόντων από τη λίστα των δασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μην υπάρξουν αμερικανικά αντίποινα για «ευαίσθητα» δικά τους προϊόντα που εξάγονται προς την αμερικανική αγορά.
Για παράδειγμα, η Γαλλία και η Ιταλία κατέθεσαν αίτημα όπως το αμερικανικό ουίσκι -ειδικότερα το μπέρμπον- να μη συμπεριληφθεί στις αποφάσεις για τα ευρωπαϊκά αντίποινα. Υπό τον φόβο να μην επιβληθούν από τις αμερικανικές αρχές πρόσθετοι εκδικητικοί δασμοί σε αλκοολούχα ποτά των δύο χωρών και κυρίως στα κρασιά τους. Ή στο ελαιόλαδο και τα γαλακτομικά προϊόντα.
Είναι για αυτό τον λόγο που το Υπουργείο Εμπορίου ζήτησε από τις επιχειρηματικές οργανώσεις να αποστείλουν τα σχόλια και τις εισηγήσεις τους, ώστε να ετοιμαστεί και από την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικός κατάλογος που θα κατατεθεί ενώπιον της Κομισιόν για εξαιρέσεις σε συγκεκριμένα αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην Κύπρο.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εισαγωγές προϊόντων στην Κύπρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατά το 2024 έφτασαν τα 246 εκατομμύρια ευρώ.
Ποια είναι στη λίστα της Ευρώπης
Βάσει της προκαταρτικής λίστας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αξία των αμερικανικών αγαθών που θα επηρεαστούν από τους δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις ΗΠΑ αγγίζουν τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τα στοιχεία του 2024.
Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων περιλαμβάνουν αεροσκάφη, αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων, μηχανήματα, χημικά και πλαστικά, ιατρικές συσκευές και εξοπλισμό, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, καθώς και άλλα βιομηχανικά και γεωργικά προϊόντα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα στρατιωτικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ δεν θα υπόκεινται σε δασμούς…
Στον αντίποδα τώρα, στον ίδιο κατάλογο καταγράφονται και εξαγωγικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις ΗΠΑ, με αξία 94,4 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 63,8 εκατομμύρια ευρώ αφορούν εξαγωγές αποβλήτων και θραυσμάτων σιδήρου και τα 30,6 εκατομμύρια ευρώ εξαγωγές αποβλήτων και θραυσμάτων αλουμινίου.
Όπως σημειώνεται στο εν λόγω έγγραφο, οι πληροφορίες αυτές παρέχονται στα κράτη – μέλη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσημη έναρξη της διαδικασίας υιοθέτησης αντίμετρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των ΗΠΑ, καλώντας τις χώρες της ΕΕ όπως καταθέσουν τις απόψεις τους και ακολούθως να καταρτιστεί ο τελικός κατάλογος των προϊόντων.
Τι εισάγει – τι εξάγει
Βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας, η Κύπρος κατά το 2024 εισήγαγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προϊόντα που ξεπερνούν σε αξία τα 247 εκατομμύρια ευρώ.
Τα μεγαλύτερα σε αξία προϊόντα αφορούσαν, αεροσκάφος, αιθανόλη, υγροποιημένο βρουτάνιο (LPG), καλλυντικά, βιομηχανικά καύσιμα, ξηρούς καρπούς, πίνακες, αντίκες και ιατρικές προμήθειες και συσκευές.
Η Κύπρος εξάγει περίπου 123 προϊόντα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επανεξάγει παράλληλα προϊόντα που ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια ευρώ.
Το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών καταλαμβάνει το χαλλούμι, με αξία που ξεπερνά τα 6,4 εκατομμύρια ευρώ. Ακολουθούν τα ηλεκτρολογικά προϊόντα με 3 εκατομμύρια ευρώ και το το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Να σημειωθεί πως οι επανεξαγωγές της Κύπρου αφορούν κυρίως – και πάλι – ηλεκτρολογικά προϊόντα, όπως οι αντιστάσεις.