Tι κάνουν οι άνθρωποι τον εξοπλισμό πληροφορικής τους, δηλαδή το παλιό κινητό τους ή τον υπολογιστή τους, όταν αγοράζουν καινούριο, και πόσο ανεπτυγμένοι έχουν την οικολογική συνείδηση. Η αυξανόμενη χρήση εξοπλισμού ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας) και η ταχύτητα με την οποία γίνονται διαθέσιμες νέες συσκευές με πιο προηγμένα χαρακτηριστικά, έχουν ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη ποσότητα αποβλήτων από παλιές συσκευές, όπως φορητούς υπολογιστές, tablet, κινητά τηλέφωνα, smartphone και επιτραπέζιους υπολογιστές. Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό εγείρει το ερώτημα τι συμβαίνει με τις συσκευές ΤΠΕ που δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Υπάρχουν φιλικοί προς το περιβάλλον τρόποι απόρριψης των αχρησιμοποίητων συσκευών, όπως η απόρριψή τους σε κέντρο ανακύκλωσης ή δίνοντάς τους μια δεύτερη ζωή με έναν άλλο χρήστη, αντί να τις πετάμε ή απλώς να τις αποθηκεύουμε σε ένα συρτάρι.

Ως γενικό συμπέρασμα, παλιά κινητά τηλέφωνα/smartphone, περισσότερα από τα μισά παραμένουν στο σπίτι και το 11% ανακυκλώνεται. Το 2024, περισσότερα από τα μισά άτομα στην ΕΕ ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών απλώς κράτησαν το παλιό τους κινητό τηλέφωνο ή smartphone στο νοικοκυριό τους. Το 18% έδωσε ή πούλησε τη συσκευή σε κάποιον άλλο, το 11% την ανακύκλωσε και το 2% την πέταξε χωρίς ανακύκλωση. Η Ελλάδα (25%) και η Τσεχία (18%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που ανακύκλωσαν το παλιό τους κινητό ή smartphone το 2024. Η Κροατία (34%) και η Ρουμανία (26%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που έδωσαν ή πούλησαν το παλιό τους τηλέφωνο σε κάποιον άλλο. Για να δούμε τι κάνουν οι Κύπριοι σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat. Mόνο το 8% ανακύκλωσε το παλιό κινητό τους, το 14% έδωσε ή πούλησε το παλιό τους τηλέφωνο σε κάποιον άλλο και το 67% προτίμησε να το κρατήσει.

Με ποσοστό 13% στην Ευρώπη, περισσότερα άτομα ηλικίας μεταξύ 55 και 74 ετών έτειναν να ανακυκλώνουν τα παλιά τους τηλέφωνα σε σχέση με τους νέους μεταξύ 16 και 24 ετών (7%). Εν τω μεταξύ, με ποσοστό 23% περισσότερα άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών έδωσαν ή πούλησαν την παλιά τους συσκευή σε κάποιον άλλο, σε σύγκριση με 12% για την ηλικιακή ομάδα 55-74 ετών.

Για τους φορητούς υπολογιστές και tablet, το ένα τρίτο παραμένει στο νοικοκυριό και το 11% ανακυκλώνεται στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το ποσοστό ανακύκλωσης για φορητούς υπολογιστές και tablet ήταν επίσης 11% το 2024, σε σύγκριση με το 34% των ατόμων που εξακολουθούσαν να έχουν τη συσκευή στο σπίτι, το 12% που την έδωσαν ή την πούλησαν σε κάποιον άλλο και το 1% που την πέταξαν. Το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που ανακύκλωσαν τον παλιό τους φορητό υπολογιστή ή tablet το 2024 παρατηρήθηκε στην Ελλάδα (20%) και τη Δανία (19%). Η Κροατία (29%) και η Ρουμανία (18%) ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό ατόμων που δώρισαν ή πούλησαν τον παλιό τους φορητό υπολογιστή ή tablet σε κάποιον άλλο.

Το ποσοστό ανακύκλωσης για τους επιτραπέζιους υπολογιστές ήταν ελαφρώς υψηλότερο στο 15% το 2024. Εν τω μεταξύ, το 19% εξακολουθούσε να διατηρεί τη συσκευή στο νοικοκυριό του, το 9% την δώρισε ή την πούλησε σε κάποιον άλλο και το 2% την πέταξε χωρίς ανακύκλωση.

Η Ολλανδία (28%) και η Σουηδία (26%) είχαν το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που ανακύκλωσαν τον παλιό τους επιτραπέζιο υπολογιστή. Η Κροατία (20%) και η Ρουμανία (18%) ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό ατόμων που δώρισαν ή πούλησαν τον παλιό τους επιτραπέζιο υπολογιστή σε κάποιον άλλο.

Τι κοιτάνε όταν αγοράζουν

Όσον αφορά τη σημασία των πτυχών της βιωσιμότητας στις αποφάσεις αγοράς εξοπλισμού πληροφορικής, φαίνεται ότι το 2024, το 12% των ατόμων στην ΕΕ θεωρούσαν τον οικολογικό σχεδιασμό της συσκευής (π.χ. ανθεκτικά, αναβαθμίσιμα και επισκευάσιμα σχέδια που απαιτούν λιγότερα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον που χρησιμοποιούνται για συσκευασία) σημαντικό χαρακτηριστικό. Αυτά τα ποσοστά ήταν υψηλότερα στην Αυστρία (62%), την Κύπρο (41%) και τη Μάλτα (29%). Επιπλέον, λήφθηκαν υπόψη «πράσινες» πτυχές που εξετάστηκαν ήταν η ενεργειακή απόδοση της συσκευής (19%), η δυνατότητα παράτασης της διάρκειας ζωής της (10%) και τα προγράμματα επιστροφής που προσφέρονται από πωλητές ή κατασκευαστές (7%). Ωστόσο, τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στις αποφάσεις αγοράς εξοπλισμού πληροφορικής παρέμειναν η τιμή (69%), τα χαρακτηριστικά υλικού όπως η ταχύτητα του σκληρού δίσκου ή του επεξεργαστή (53%) και η μάρκα, ο σχεδιασμός ή το μέγεθος της συσκευής (50%). Στην Κύπρο λήφθηκε κατά 28% η ενεργειακή απόδοση της συσκευής, κατά 88% η τιμή, κατά 78% μέτρησε η ταχύτητα του σκληρού δίσκου, κατά 79% η μάρκα και το μέγεθος της συσκευής.