Μέχρι το 50% του φορολογητέου εισοδήματος του φυσικού προσώπου που επενδύει σε μικρή ή μεσαία κοινωνική επιχείρηση θα αφαιρείται από τον φόρο, στο πλαίσιο της παραχώρησης φορολογικών κινήτρων από το κράτος για στήριξη του θεσμού των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών, θα παραχωρούνται φορολογικές ελαφρύνσεις σε φυσικά πρόσωπα για δαπάνες που διενεργούνται για επένδυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου προς μικρές και μεσαίες κοινωνικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, με τροποποίηση του νόμου περί Φορολογίας του Εισοδήματος, θα ενθαρρυνθούν φυσικά πρόσωπα να επενδύουν σε εγκεκριμένες μικρές και μεσαίες κοινωνικές επιχειρήσεις, μέσω παροχής φορολογικών κινήτρων, είτε απευθείας είτε μέσω επενδυτικού ταμείου, είτε μέσω εναλλακτικής πλατφόρμας διαπραγμάτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η λίρα τη Δευτέρα

Με το νομοσχέδιο, η έκπτωση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 50% του φορολογητέου εισοδήματος του φυσικού προσώπου στο φορολογικό έτος εντός του οποίου πραγματοποιείται η επένδυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου. Επιπρόσθετα, μπορεί να μεταφέρεται και να παραχωρείται κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ το ποσό που εκπίπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €150 χιλ. τον χρόνο. Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου καθορίζεται το Τμήμα Φορολογίας.

Πότε δεν θα εγκρίνονται

Βάσει των προνοιών του νομοσχεδίου, ο Έφορος Φορολογίας μπορεί να επιτρέψει την παραχώρηση οποιασδήποτε έκπτωσης, εάν πρόσωπο που πραγματοποιεί δαπάνες για επένδυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου δεν διατηρεί στην κατοχή του τη συγκεκριμένη μικρή και μεσαία κοινωνική επιχείρηση για περίοδο τριών ετών. Παράλληλα, ο Έφορος Φορολογίας μπορεί να μην συναινέσει στην παραχώρηση φοροεκπτώσεων όταν κρίνει ότι έχουν γίνει ενέργειες οι οποίες καταστρατηγούν οποιαδήποτε ανώτατα όρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέτρα χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, που συνίστανται σε επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων ή δανείων υπέρ των επιλέξιμων επιχειρήσεων, πρέπει να δημιουργούν μόχλευση επιπρόσθετων κεφαλαίων από ανεξάρτητους ιδιώτες επενδυτές, στο επίπεδο των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών ή των επιλέξιμων επιχειρήσεων, ούτως ώστε ο συνολικός συντελεστής ιδιωτικής συμμετοχής να ανέρχεται από 10% μέχρι 60%.

Το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, για το οποίο οι εμπλεκόμενοι φορείς θα μπορούν να υποβάλλουν τις απόψεις τους μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται στο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των κοινωνικών επιχειρήσεων στην Κύπρο, για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οκ από την Έφορο

Το μέτρο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει εγκριθεί από την Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, θα είναι σε ισχύ από την ημέρα δημοσίευσης του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας μέχρι την 30η Ιουνίου του 2024. Σύμφωνα με την απόφαση  της Εφόρου, το μέτρο μπορεί να συνιστά κρατική ενίσχυση, ωστόσο είναι συμβατή με τους όρους και τις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κανονισμού. Μάλιστα, η Έφορος ενέκρινε το μέτρο ζητώντας προηγουμένως από το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει σε ανάλογες προσαρμογές για εφαρμογή του μέτρου.

Υπενθυμίζεται πως από την Δεκέμβριο του 2020 είναι σε εφαρμογή ο νόμος που προνοεί για τη δημιουργία και τήρηση μητρώου εγγραφής κοινωνικών επιχειρήσεων, ενώ οι σχετικοί κανονισμοί βρίσκονται στη διαδικασία ψήφισης από τη Βουλή. Όπως προνοεί η νομοθεσία, κοινωνική επιχείρηση είναι η επιχείρηση η οποία εγγράφεται στο μητρώο κοινωνικών επιχειρήσεων ως κοινωνική επιχείρηση γενικού σκοπού ή ως κοινωνική επιχείρηση ένταξης. Η αρμόδια αρχή για σκοπούς εφαρμογής του νόμου για τις κοινωνικές επιχειρήσεις είναι η Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών.