Συνέχιση του διαλόγου για το θέμα της ΑΤΑ προτίθεται να προτείνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, εφόσον σήμερα δεν επιτευχθεί συμφωνία βάσει της συμβιβαστικής πρότασης που κατέθεσε για συμφωνία, η οποία έως τώρα αποσπά θετικές αλλά και αρνητικές τοποθετήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μετά το σκηνικό όπως διαμορφώθηκε με τις χθεσινές αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων – με την ΟΕΒ να αποδέχεται την πρόταση, το ΚΕΒΕ να μην την απορρίπτει και τις συντεχνίες να μην την αποδέχονται ως έχει –  μια πρώτη διαβούλευση για συμβιβασμό θα επιχειρηθεί σήμερα.

Σε περίπτωση που δεν βγει άσπρος καπνός, ο υπουργός προτίθεται αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να καλέσει εκ νέου στο γραφείο του τους κοινωνικούς εταίρους για συνέχιση της διαπραγμάτευσης, χωρίς να αποκλείει μικροαλλαγές στην πρόταση, εφόσον αυτές συμφωνηθούν από τις δύο πλευρές και εφόσον το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» συντεχνιών στην πρόταση Υπ. Εργασίας για ΑΤΑ

Καθώς ήδη η πρόταση και με την παρούσα της μορφή θα επιβαρύνει τον κρατικό κορβανά με τις αυξήσεις που θα δοθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από τον Ιούνιο, λόγω της αύξησης του ποσοστού της ΑΤΑ που προτάθηκε από το 50% στο 66,7% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του 2022.

Την αποφασιστικότητα αλλά και αισιοδοξία που συνεχίζει να εκφράζει ο Γιάννης Παναγιώτου για συμβιβασμό, ενισχύουν και οι θέσεις όλων των κοινωνικών εταίρων επί της πρότασης, η βάση της οποίας δεν αμφισβητείται.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως όλες οι πλευρές έχουν συμφέρον για συμβιβασμό και για διατήρηση της εργατικής ειρήνης, με τις συντεχνίες να μπορούν να προτάξουν στα μέλη τους τις νέες αυξήσεις εκεί όπου καταβάλλεται η ΑΤΑ αμέσως και συγκεκριμένα από τον ερχόμενο μήνα, με αυξήσεις που δεν είναι απαγορευτικές για τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν ΑΤΑ, καθώς ήδη πληρώθηκε το 50%.  

Παρά τα θετικά στοιχεία που εντοπίζονται στην πρόταση, όπως δημοσίως παραδέχτηκε και η ΠΑΣΥΔΥ, στη χθεσινή κρίσιμη πανσυνδικαλιστική σύσκεψη αποφασίστηκε πως η πρόταση ως έχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Με τις οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΣΑΚΣ και ΣΥΚΣ, που συμμετείχαν στην σύσκεψη και υπογράφουν την ανακοίνωση για την απόρριψη της πρότασης ως έχει, να μην κλείνουν την πόρτα του διαλόγου. Καθώς, όπως αναφέρουν οι οργανώσεις,  οι οποίες συναποτελούν την Πανσυνδικαλιστική Σύσκεψη, επιβεβαίωσαν την ενότητα τους και την προσήλωση στο στόχο τους και «εξουσιοδοτούν τη διαπραγματευτική ομάδα όπως παρουσιάσει στην προσεχή συνάντηση στον υπουργό Εργασίας τις θέσεις και τις διαφωνίες τους επί της συγκεκριμένης πρότασης, με σκοπό τη βελτίωση και την επίτευξη συμφωνίας».

Οι διευκρινίσεις που θέλει το ΚΕΒΕ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων δεν έκρυψε ούτε και χθες τις θέσεις της όσον αφορά τον θεσμό της ΑΤΑ αλλά την ίδια ώρα, προτάσσοντας την ανάγκη διαφύλαξης της εργατικής ειρήνης και επενδύοντας στον διάλογο που θα ακολουθήσει για μια νέα συμφωνία μέχρι το 2025, αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την πρόταση του υπουργού.

Τον οποίο με την ανακοίνωση της, με τίτλο «Ώρα ευθύνης για την ΑΤΑ», τον κάλεσε ταυτόχρονα σε άμεση ενεργοποίηση του δομημένου κοινωνικού διαλόγου. Στην ανακοίνωση της, η ΟΕΒ δεν παραλείπει να αναφέρει επίσης πως η ίδια προσβλέπει στην συνεργασία των συντεχνιών για αντιμετώπιση των σοβαρότατων προκλήσεων που η χώρα έχει ήδη ενώπιον της. Όπως αναφέρθηκε, παρόλα αυτά η ΟΕΒ καταγράφει στην ανακοίνωση της πως «η ΑΤΑ παραμένει ένα αναχρονιστικό σύστημα που ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό, που μεγεθύνει το χάσμα αμοιβών μεταξύ των ψηλά αμειβόμενων και των χαμηλόμισθων εργαζομένων, επηρεάζει δυσανάλογα το κόστος παραγωγής, υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, πλήττει τις εξαγωγές και διαβρώνει την οικονομία ως σύνολο».

Σημειώνεται ότι και το ΚΕΒΕ στην προχθεσινή του συνεδρίαση δεν απέρριψε συνολικά την πρόταση του υπουργού, όπως υπέδειξε χθες ο γ.γ. του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής, καθώς το ΚΕΒΕ θέλει να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα και τα αντισταθμιστικά μέτρα προς τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, θέση και του ΚΕΒΕ είναι πως ο θεσμός είναι αναχρονιστικός αλλά και πως η νέα συμφωνία για απόδοση της ΑΤΑ θα πρέπει να συνυπολογίζει την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

Παραμένουν σε εγρήγορση

Οι συντεχνίες απέφυγαν στη χθεσινή τους ανακοίνωση να αναφερθούν σε κινητοποιήσεις, ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς αφήνουν ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε περίπτωση νέου αδιέξοδου. Γνωστοποίησαν πως «παραμένουν σε εγρήγορση και συντονισμό, με στόχο την επαναξιολόγηση των εξελίξεων για τον καθορισμό των επόμενων τους βημάτων». Ως εκ τούτου, η ανάγκη συμβιβασμού παραμένει, με τις συντεχνίες να θέτουν χθες και το περίγραμμα προς αυτήν την κατεύθυνση, ξεκαθαρίζοντας «πως η νέα συμφωνία θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο που καθορίζει η μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ του 2017», διευκρινίζοντας περαιτέρω πως «σε καμία περίπτωση δεν αποδέχονται στοιχεία που αλλοιώνουν ή αποδομούν τη φιλοσοφία της ΑΤΑ, ιδιαίτερα έχοντας υπόψη τις θέσεις που εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις».