Οι παρενέργειες των αμερικανοβρετανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στις 12 Απριλίου δεν περιορίζονται μόνο στην παγοποίηση τραπεζικών λογαριασμών και εταιρειών νόμιμων επενδυτών. Αυτή τη στιγμή, μερικές εκατοντάδες υπάλληλοι των μεγάλων γραφείων παροχής υπηρεσιών που συμπεριλήφθηκαν στις λίστες με τα περιοριστικά μέτρα, παραμένουν απλήρωτοι για τον μήνα Απρίλιο. Τίθεται με απλά λόγια, εργασιακό ζήτημα.

Οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι εργάζονται στο γραφείο παροχής υπηρεσιών Meritservus και στη δικηγορική εταιρεία CHRISTODOULOS G. VASSILIADES AND CO. LLC. Στην Meritservus επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για φερόμενη συνεργασία της με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ενώ η εταιρεία του γνωστού δικηγόρου συμπεριλήφθηκε και στις δυο λίστες περιοριστικών μέτρων (Βρετανίας και ΗΠΑ) με την αιτιολογία της παροχής υπηρεσιών στον Ρώσο ολιγάρχη, Άλισερ Ουσμάνοφ. Και οι δυο μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν οικονομικές πράξεις, αφού οι εμπορικές τράπεζες της Κύπρου έχουν «μπλοκάρει» τους λογαριασμούς τους.

Χθες το πρωί, ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνική ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ, ανέφερε ότι έγινε μεγάλος αριθμός απολύσεων υπαλλήλων γραφείου της Λεμεσού που επηρεάστηκε από τις κυρώσεις. Θέση που ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε λίγο αργότερα μιλώντας στον «Φ». Μάλιστα, στις τοποθετήσεις του στην εφημερίδα μας, τόνισε την ανάγκη όπως η Πολιτεία κάνει ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Αναφέρθηκε στο σενάριο κλιμάκωσης των κυρώσεων, αλλά και επηρεασμού της σταθερότητας του κλάδου της παροχής υπηρεσιών. «Αναλογιστείτε ενδεχόμενη απόλυση εκατοντάδων υπαλλήλων σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς και την επιβάρυνση για το κρατικό ταμείο πλεονασμού», πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης. Έκανε, ακόμη, λόγο για ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την Πολιτεία, ούτως ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί ο κλάδος.

Εξάλλου, πηγή πληροφόρησής μας ανέφερε ότι επηρεαζόμενη επιχειρηματική οντότητα έχει απολύσει υπαλλήλους με αγγλικά διαβατήρια που εργάζονταν σε θυγατρικά γραφεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Εδώ θα πρέπει να προστεθεί ότι χθες το μεσημέρι, η Meritservus έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή της προς αρμόδιους οργανισμούς και φορείς, προκειμένου να υποβοηθηθεί στην προσπάθεια αποπαγοποίησης χρημάτων από τους λογαριασμούς, προκειμένου να πληρώσει υπαλλήλους. Γίνεται λόγος για ένα ποσό 500.000 ευρώ που πρέπει να αποδεσμευθεί για να καταβληθεί η αντιμισθία των υπαλλήλων. Η επιστολή έχει ως αποδέκτες την Τράπεζα Κύπρου, την Κεντρική Τράπεζα και τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Προβάλλεται, μεταξύ άλλων, η θέση ότι «τα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ρυθμιστική Αρχή αυτών, δηλαδή την Κεντρική Τράπεζα, όπως τα αρμόδια και/ή σχετικά υπουργεία διατηρούν μια ξεκάθαρη στάση παγερής αδιαφορίας για τους εργαζομένους στις εν λόγω εταιρείες, οι οποίοι, εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα, δεν έχουν λάβει τον μισθό τους από τον εργοδότη τους ένεκα της άρνησης από την Τράπεζα Κύπρου όπως αποδεσμευθούν ποσά από τους λογαριασμούς τους».

Αυτή τη στιγμή, η θέση που προβάλλεται από τα αρμόδια υπουργεία είναι ότι τα αιτήματα των δυο επηρεαζόμενων εταιρειών από τις κυρώσεις, θα πρέπει να καταλήγουν σε αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ (OFAC) και του Ηνωμένου Βασιλείου (OFSI) για να μπορέσουν να έχουν παρεκκλίσεις σε σχέση με εντολές πληρωμών. Ωστόσο, άλλες πηγές πληροφόρησης, ανέφεραν στον «Φ» ότι αυτό δεν φαίνεται να ισχύει απόλυτα.

Να σημειωθεί ότι για κυρώσεις που επιβάλλονται σε εταιρείες από τον ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση, η διαδικασία είναι προκαθορισμένη. Τα αιτήματα των «παγοποιημένων» εταιρειών για εξαιρέσεις, τίθονταν ενώπιον δυο σωμάτων που ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών. Ο λόγος για τη Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων (ΜΕΚ) και τη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Κυρώσεων (ΣΕΟΚ). Όταν μια επιχειρηματική οντότητα με «μπλοκαρισμένους» λογαριασμούς ήθελε να κάνει πληρωμές υπαλλήλων ή να καταβάλει χρήματα έναντι άλλων υποχρεώσεων (λειτουργικά έξοδα γραφείων, φόροι κ.τ.λ.) αποτεινόταν στην τράπεζα με ειδικό αίτημα. Η τράπεζα με τη σειρά της το διαβίβαζε στην ΣΕΟΚ, η οποία το εξέταζε. Τα υπόλοιπα αιτήματα για παρεκκλίσεις από τους περιορισμούς, υποβάλλονταν στη ΜΕΚ.

Στην προκειμένη, όμως, τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Επειδή οι κυρώσεις προέρχονται από Βρετανία και ΗΠΑ, θα πρέπει τα αιτήματα των επηρεαζόμενες εταιρειών προς τις κυπριακές τράπεζες να προωθούνται προς τους αρμόδιους οργανισμούς των υπό αναφορά χωρών, που είναι ο αμερικανικός OFAC και αγγλικός OFSI. 

Αρμόδια πηγή του «Φ» από το υπουργείο Εξωτερικών, καλούμενο να κάνει διευκρινίσεις για την προαναφερθείσα διαδικασία, ανέφερε: «Οι εμπορικές τράπεζες που έχουν παγώσει λογαριασμούς επηρεαζόμενων εταιρειών, καλούνται να αποτείνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ». Και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή έλαβε μέτρα. Αναφέρω ενδεικτικά ότι ήρθε σε επαφή και με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο, αλλά και με το αντίστοιχο υπουργείο, προκειμένου να βρεθούν σημεία επαφής με OFAC. Λάβαμε στοιχεία επικοινωνίας για τη συγκεκριμένη υπηρεσία και τα διαβιβάσαμε στις εμπορικές κυπριακές τράπεζες για να προωθούν άμεσα τα σχετικά αιτήματα των γραφείων που συμπεριλήφθηκαν στις κυρώσεις».

Πληροφόρηση, πάντως που έλαβε ο «Φ» από αρμόδιο πρόσωπο, αναφέρει ότι ήδη γραφείο στο οποίο επιβλήθηκαν περιορισμοί αποτάθηκε στον OFAC για διευκρινίσεις. Η εν λόγω υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, φέρεται να διαμήνυσε ότι αν οι συναλλαγές γίνουν σε ευρώ και όχι σε δολάριο, τότε δεν χρειάζεται να δώσει άδεια για παρέκκλιση.