Προστασία όλων των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,όχι μόνο από την κατεύθυνση του Πούτιν, και εγκατάσταση ενός κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας για όλους τους Ευρωπαίους υποστηρίζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μιλώντας αποκλειστικά στον «Φ» τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια πραγματική ευρωπαϊκή αμυντική ένωση.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ διαμηνύει ακόμα ότι στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ευρώπη μπορεί να εκπροσωπεί τα συμφέροντά της στον κόσμο και να μιλά με μια φωνή, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η ικανότητα μας να αντιδράσουμε στα παγκόσμια γεγονότα θα καθορίσει την επιτυχία μας». Υπέδειξε πως η Ευρώπη μπορεί να εκπροσωπεί τα συμφέροντά της στον κόσμο μόνο αν μιλά με μια φωνή και διαμήνυσε πως η Ένωση είναι ισχυρή όταν είναι σε θέση να ανταποκρίνεται γρήγορα και να συνεργάζεται με ομογνωμούσες χώρες. Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα με νόημα επεσήμανε πως είναι αναγκαία μια «πραγματική ευρωπαϊκή αμυντική ένωση γιατί τα 350 εκατομμύρια Αμερικανών δεν θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Πρέπει να καθορίσουμε έργα-ναυαρχίδες, όπως ένα κοινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Γερμανός πρόεδρος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στέκεται στον διορισμό του Γιοχάνες Χαν ως απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμηνύοντας πως η διχοτομική πολιτική της Τουρκίας και η πίεσης της για λύση «δύο κρατών» δεν είναι μόνο απαράδεκτη αι μη ρεαλιστική αλλά είναι και επικίνδυνη.
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ αναφέρεται στις στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η ευρωπαϊκή δεξιά προκειμένου να αντιμετωπίσει τον λαϊκισμό. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ τοποθετείται και για τη διπλή κυπριακή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
– Ως ηγέτης του ΕΛΚ, ποιους νέους στόχους έχετε θέσει ως απάντηση στο συνεχώς εξελισσόμενο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης;
– Πρώτα απ’ όλα, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τους στόχους που έχουμε θέσει στο εκλογικό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το 2024, και οι πολίτες μπορούν να βασιστούν σε αυτά που υποσχεθήκαμε.
Δεύτερον, γνωρίζουμε και αισθανόμαστε ότι τα πράγματα αλλάζουν ριζικά και πρέπει να δώσουμε ένα προσανατολισμό. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο εμείς ως ΕΛΚ, πρέπει να συντάξουμε ένα ανανεωμένο, κεντροδεξιό πολιτικό πρόγραμμα εντός των επόμενων δύο ετών.
Πρέπει να έχουμε ένα πιο φιλόδοξο όραμα για το μέλλον και να προσφέρουμε στους πολίτες απτές λύσεις που να εμπνέουν και να φέρνουν τους ανθρώπους κοντά. Εάν δεν καθορίσουμε τις πολιτικές φιλοδοξίες, τον ευρύτερο στόχο, το δικό μας αφήγημα, τότε οι λαϊκιστές θα καθορίσουν την ατζέντα – με τη διάδοση των διαιρέσεων και του καταστροφικού μίσους τους. Για να κερδίσουμε τη μάχη, πρέπει να κερδίσουμε τα μυαλά και τις καρδιές.
Πάρα πολλοί από όσους ασχολούνται με την πολιτική απλώς λένε αυτό που δεν θέλουν. Αντ’ αυτού, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι θέλουμε και να το μεταφράσουμε σε λύσεις στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να προσβλέπουν.
Ένας άλλος δύσκολος αγώνας είναι αυτός που αφορά τα γεγονότα: οι λαϊκιστές και οι αυταρχικοί πολιτικοί δημιουργούν τη δική τους αλήθεια και μεταμφιέζουν τα ψέματα σε λύσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι τα γεγονότα είναι γεγονότα. Και αυτό είναι ένα τεράστιο πεδίο μάχης που εμείς οι ευρωπαϊστές είμαστε υποχρεωμένοι να κερδίσουμε.
Να προσφέρουμε ελπίδα και μέλλον
– Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κόμμα σας σήμερα;
– Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την πολιτική μου οικογένεια τα επόμενα τρία χρόνια είναι στο πως θα απαντήσουμε στο αυταρχικό και λαϊκιστικό κύμα που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως, το οποίο τώρα εισχωρεί και στην Ευρώπη.
Μπαίνουμε τώρα σε μια νέα ιστορική φάση. Η μεταψυχροπολεμική εποχή, και ιδίως τα τελευταία 20 χρόνια, αυτή η εποχή έχει παρέλθει: ήταν τα χρόνια του, θα το έλεγα, πραγματιστικού ατομικισμού και της αυστηρής πολιτικής κατανόησης. Εμείς, η οικογένεια του ΕΛΚ, πορευθήκαμε σε εκείνη την περίοδο, μιλήσαμε στους ψηφοφόρους και τους είπαμε “μην ανησυχείτε” τα πράγματα είναι σε καλά χέρια.
Αλλά τώρα, μια νέα εποχή πρόκειται να ξεκινήσει. Για να κερδίσουμε τη μάχη, πρέπει να παρέχουμε όχι μόνο καλά στοιχεία και έννοιες, αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον, ελπίδα και ενθουσιασμό. Οι κύριοι πολιτικοί μας ανταγωνιστές είναι τα άκρα, αυτοί που μάχονται κατά της Ουκρανίας, του κράτους δικαίου και της ενωμένης Ευρώπης.
Για μια Ευρώπη με μια φωνή
– Κατά την άποψή σας, ποιον ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στον σημερινό κόσμο; Και γιατί δεν έχει καταφέρει να γίνει κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη μέχρι σήμερα;
– Το ΕΛΚ υποστηρίζει μια ισχυρή, δημοκρατική, ανταγωνιστική και προσανατολισμένη στους πολίτες Ευρώπη. Η οποία είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τους συμμάχους της, η οποία δημιουργεί ευημερία μαζί με τον κόσμο και μέσα στον κόσμο, παρέχει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές με τη σύναψη έξυπνων εμπορικών συμφωνιών με ομογνωμούντες εταίρους που βασίζονται στην αμοιβαιότητα και συνεχίζει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια προστασία του κλίματος.
Στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ευρώπη μπορεί να εκπροσωπεί τα συμφέροντά της στον κόσμο μόνο αν μιλά με μια φωνή. Η Ευρώπη είναι ισχυρή όταν είναι σε θέση να ανταποκρίνεται γρήγορα και να συνεργάζεται με ομογνωμούσες χώρες. Η ικανότητά μας να αντιδρούμε στα παγκόσμια γεγονότα θα καθορίσει την επιτυχία μας. Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να δράσει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε ενωμένοι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να μας χωρίσουν.
Η Ευρώπη χρειάζεται έργα ναυαρχίδες
– Ποιες είναι οι πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή;
– Χρειαζόμαστε μια πραγματική ευρωπαϊκή αμυντική ένωση γιατί τα 350 εκατομμύρια Αμερικανών δεν θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Και είναι μόνο μαζί που θα είμαστε σε θέση να επενδύσουμε, ιδίως σε όπλα υψηλής τεχνολογίας. Πρέπει να καθορίσουμε έργα-ναυαρχίδες, όπως ένα κοινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, μια ταξιαρχία στον κυβερνοχώρο ή ένα σύστημα επιτήρησης του ουρανού. Και αυτό είναι απαραίτητο για όλους τους Ευρωπαίους, σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όχι μόνο προς την κατεύθυνση του Πούτιν.
Και το δεύτερο πιο πιεστικό ζήτημα είναι η οικονομία και η ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για το εμπόριο και πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες εμπορικές συμφωνίες, για παράδειγμα με τη Mercosur. Η ΕΕ είναι μια εμπορική ήπειρος και η οικονομική μας ισχύς εξαρτάται από το εμπόριο. Και επιπλέον πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της ενιαίας αγοράς, πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να επενδύσουμε στην καινοτομία. Έχουμε όλα τα εργαλεία για να κερδίσουμε, ας το κάνουμε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συστατικός παράγοντας συζήτησης λύσης του Κυπριακού
– Να πάμε και στο πρόβλημα της Κύπρου. Μπορεί η ΕΕ να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος;
– Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι μια ενωμένη Ευρώπη απαιτεί μια ενωμένη Κύπρο. Ενώ οι προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος καθοδηγούνται από τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει ενεργά εδώ και πολλά χρόνια. Αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα στην αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Ο πρόσφατος διορισμός του πρώην Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν ως απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό σηματοδοτεί την ανανεωμένη πολιτική βούληση της ΕΕ να εμπλακεί πιο ενεργά και να συμπληρώσει τη διαδικασία του ΟΗΕ με ευρωπαϊκές προοπτικές.
Ως ΕΛΚ, καταδικάσαμε σταθερά την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ. Η συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση του νησιού αποτελεί ανοιχτή πληγή για την Κύπρο αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίξαμε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Για εμάς και την ΕΕ, είναι σαφές: η διχοτομική θέση της Τουρκίας και η πίεσή της για λύση “δύο κρατών” δεν είναι μόνο απαράδεκτη, αλλά και μη ρεαλιστική και επικίνδυνη, όπως υπογράμμισα στην επιστολή μου προς την πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Καμία ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να είναι πλήρης όσο η Κύπρος παραμένει υπό ξένη στρατιωτική κατοχή. Επιβεβαιώσαμε αυτή τη θέση υιοθετώντας ομόφωνα ένα ισχυρό ψήφισμα για το Κυπριακό, που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Βαλένθια. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε μια ειρηνική, ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος όλων των Κυπρίων.
Πιο ισχυρή η φωνή της ΚΔ με τη διπλή συμμετοχή στο ΕΛΚ
– Η διπλή εκπροσώπηση της Κύπρου στο ΕΛΚ, μέσω του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου, ενισχύει ή αποδυναμώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;
– Ενισχύει σαφώς το ΕΛΚ, και η φωνή της Κύπρου είναι πιο ισχυρή ανάμεσα στους κορυφαίους ηγέτες της ΕΕ. Έχω μια καλή και ισχυρή σχέση εργασίας και με τους δύο ηγέτες. Αμφότεροι είναι σταθεροί ευρωπαϊστές σε μια εποχή που τους χρειαζόμαστε περισσότερο.
Από τη σκοπιά του ΕΛΚ, αυτή η διπλή παρουσία των δύο ηγετών αντανακλά τον δημοκρατικό χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την ευρεία δέσμευσή του με εθνικούς φορείς που μοιράζονται τις αξίες μας και είναι αφοσιωμένοι στην προώθηση της κοινής μας ευρωπαϊκής ατζέντας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ως αρχηγός του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρέχει μια σημαντική θεσμική σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ανώτατο πολιτικό επίπεδο της ΕΕ, και η φωνή του ακούγεται σε όλα τα επίπεδα.
Ταυτόχρονα, υπό την ισχυρή ηγεσία της Αννίτας Δημητρίου, ο ΔΗΣΥ παραμένει πλήρως προσηλωμένος στις πολιτικές του ΕΛΚ και στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ως η πρώτη γυναίκα που κατέχει την προεδρία τόσο του κυπριακού κοινοβουλίου όσο και του κόμματος, η Αννίτα Δημητρίου φέρνει μια σύγχρονη, περιεκτική και μεταρρυθμιστική ενέργεια στην οικογένεια του ΕΛΚ.