Το εν λόγω ερώτημα έθεσε σε άρθρο της η Archdaily. Οι χώρες ζημιώνουν με τους νέους που επιλέγουν να εργαστούν στο εξωτερικό ή εν τέλει κερδίζουν; Η Κατερίνα Ιωαννίδου εργάζεται τα τελευταία 3.5 χρόνια σε ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου, στο γραφείο του Thomas Heatherwick στο Λονδίνο, και το αποτέλεσμα είναι, μάλλον, win-win.

Το εν λόγω ερώτημα έθεσε σε άρθρο της η Archdaily. Οι χώρες ζημιώνουν με τους νέους που επιλέγουν να εργαστούν στο εξωτερικό ή εν τέλει κερδίζουν; Η Κατερίνα Ιωαννίδου εργάζεται τα τελευταία 3.5 χρόνια σε ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου, στο γραφείο του Thomas Heatherwick στο Λονδίνο, και το αποτέλεσμα είναι, μάλλον, win-win.Τι ήταν αυτό που σε έκανε να επιλέξεις την αρχιτεκτονική; 

Από μικρή λάτρευα την τέχνη και το design. Όταν ήρθε η στιγμή να επιλέξω, διάλεξα να αρχίσω με την αρχιτεκτονική που περιλαμβάνει διάφορους κλάδους σχεδιασμού και αρά μεγαλύτερο πεδίο δημιουργίας. Τελικά μου άρεσε και εδώ είμαστε. 

Ποια ήταν η μέχρι σήμερα πορεία σου; 
Σπούδασα στο Central Saint Martins College στο Λονδίνο οπού πήρα το RIBA Part 1 και μετά δούλεψα για ένα χρόνο στο αρχιτεκτονικό γραφείο B.I.G. στην Κοπεγχάγη. Στη συνέχεια έκανα το Μεταπτυχιακό μου στη Βιέννη, στο University of Applied Arts. Εκεί, είχα την τύχη να σπουδάσω στο στούντιο της Zaha Hadid για ένα χρόνο και μετά στο στούντιο της Kazuyo Sejima για δυο χρόνια, απ’ όπου και αποφοίτησα. Επέστρεψα στο Λονδίνο όταν πήρα τη δουλειά στο Heatherwick Studio και βρίσκομαι εδώ τα τελευταία 3.5 χρόνια. Έχω επίσης κάνει πρακτική στη Ρώμη και τη Μαγιόρκα.

Πώς βρέθηκες να εργάζεσαι σε ένα από τα σημαντικότερα γραφεία της Αγγλίας αλλά και του κόσμου; 
Το Heatherwick Studio ήταν ένα από τα γραφεία που ξεχώριζα και θαύμαζα από όταν άρχισα τις σπουδές μου και ήταν ένα από τις πρώτες μου επιλογές όταν ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό και άρχισα να σκέφτομαι που θα ήθελα να δουλέψω. Κι αυτό γιατί έβλεπα ότι είναι ένα δημιουργικό γραφείο με έργα διάφορου είδους design και όχι μόνο αυστηρά αρχιτεκτονικό γραφείο. Έτσι έστειλα την αίτηση μου και πήρα τη δουλειά.

 

Πόσο βοηθητικό είναι για ένα νέο να εργάζεται σε ένα περιβάλλον με 200 άτομα; Υπάρχει χώρος για να ξεδιπλώσει κάποιος το ταλέντο του δίπλα από μια τόσο έντονη προσωπικότητα όπως ο Thomas Heatherwick; 
Το γραφείο αποτελείται από τρία μικρά κτίρια, κάπως σαν πανεπιστημιούπολη, οπότε δεν νιώθει κάποιος ότι δουλεύει σ’ ένα μεγάλο εργοστάσιο. Το περιβάλλον στα γραφεία είναι πολύ ζεστό, με μακέτες και παράξενα, ενδιαφέροντα αντικείμενα παντού και εύκολα νιώθει κάποιος σαν στο σπίτι του. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ φιλική και όλοι ενθαρρύνονται να εκφράσουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν. Όλοι έχουν φωνή και ο Thomas ζητά πάντα τη γνώμη της ομάδας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού ενός έργου.

Τι αποκόμισες από την μέχρι τώρα «θητεία» σου εκεί;
Απίστευτα πολύτιμες εμπειρίες και γνώση. Είχα την τύχη να δουλέψω στο σχεδιασμό σημαντικών έργων σε διαφορά μέρη του κόσμου, να συνεργαστώ με ανθρώπους με πείρα στον τομέα και να μάθω από αυτούς. Έννοιες όπως η συνεργασία, ο αλληλοσεβασμός και η συνέπεια στην ομάδα είναι τα πρώτα που μαθαίνει κάποιος σε τέτοιας εμβέλειας γραφεία. Και βέβαια, η ικανότητα να μετακινούμαι από το ένα έργο στο άλλο αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις με παραγωγικό τρόπο, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα υπομονή, επιμονή και συνεχή επιδίωξη για επιτυχία.  

Με ποια έργα ασχολήθηκες και ασχολείσαι;
Έχω δουλέψει πάνω σε έργα που το στούντιο έχει κάνει για την Google, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα νέα τους γραφεία στην Καλιφόρνια και κάποια έργα ερευνάς και ανάπτυξης (R&D projects), πάνω στο Toranomon Azabudai που αυτή την στιγμή χτίζεται στο Τόκυο, σε διάφoρους διαγωνισμούς και πιο πρόσφατα στα εργαστήρια που το γραφείο σχεδιάζει για τη φαρμακευτική εταιρία UCB.

Υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους;
Το γραφείο μεγαλώνει σαν ζωντανός οργανισμός ανάλογα με τα έργα που προκύπτουν και υπάρχουν συχνά ευκαιρίες για νέα μέλη.

«Δουλεύοντας ως εφευρέτες χωρίς στυλ υπογραφής, το κίνητρό μας είναι να σχεδιάσουμε ενδιαφέροντα μέρη που αγκαλιάζουν τις πολυπλοκότητες του πραγματικού κόσμου», αναγράφεται στην ιστοσελίδα του γραφείου του Heatherwick. Πες μας λίγο για την φιλοσοφία του γραφείο την οποία φαντάζομαι, μοιράζεσαι. 

Το γραφείο δημιουργεί χωρίς συγκεκριμένο στυλ και ύφος γιατί πιστεύουμε ότι το κάθε έργο είναι μοναδικό και ο σχεδιασμός πρέπει να απαντά στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε έργου και του περιβάλλοντος του. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι πάντα μοναδικό και αυτό το κάνει να ξεχωρίζει – μαζί βέβαια με την ποιότητα, που είναι εμφανής σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού.

Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις πολυπλοκότητες. Πως μπορεί να απαντήσει στο θέμα αυτό η αρχιτεκτονική;
Όταν σχεδιάζουμε ένα κτίριο πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη το γενικό του πλαίσιο και να σκεφτόμαστε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη λύση χωρίς υπερβολές. Τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά είναι πολύ σημαντικά και μπορούν να αλλάξουν εντελώς το χαρακτήρα ενός έργου. Κάνοντας το όχι μόνο πιο βιώσιμο, αλλά και μαθαίοντας στον κόσμο νέους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνολογία στην καθημερινότητα μας. Η χρήση τοπικών υλικών και προϊόντων τοπικής χειροτεχνίας είναι επίσης σημαντική γιατί βοηθά ένα τόπο να αναπτυχθεί δίνοντας παράλληλα στο έργο μοναδικό χαρακτήρα.

Κάνεις σκέψεις για επιστροφή στην Κύπρο; 
Θα ήθελα να επιστρέψω στην Κύπρο και να ξεκινήσω δικό μου γραφείο, πρώτα όμως θέλω να αποκτήσω πείρα στο εξωτερικό. Θα ήθελα να ασχοληθώ με έργα που έχουν να κάνουν με τη φιλοξενία και τον αγροτουρισμό: εστιατόρια, bars, boutique ξενοδοχεία και σπίτια. Λατρεύω τα παλιά, παραδοσιακά και διατηρητέα σπίτια στους ιστορικούς πυρήνες των πόλεων, κυρίως στην εντός των τειχών Λευκωσία, αλλά και στα χωριά. Όνειρο μου είναι να δώσω νέα πνοή σε τέτοιες οικοδομές και να παντρέψω την παλιά αρχιτεκτονική με νέες, σύγχρονες ιδέες. 

Αν είχες την ευχέρεια να κάνεις ένα έργο στην Κύπρο ποιο θα ήταν;
Φιλοδοξώ να υλοποιήσω το έργο που σχεδίασα για τη μεταπτυχιακή μου εργασία, το οποίο επικεντρώνεται σε μια σειρά αναπαλαιωμένων κτιρίων στην Παλιά Λευκωσία ως μία νέα προσέγγιση στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την πολιτιστική κληρονομιά. Ως προς την χρήση τους θα ήθελα να συμπεριλάβω στοιχεία που σχετίζονται με την τοπική κουζίνα (ένα εστιατόριο, μια αγορά, μια βιβλιοθήκη, ένα boutique ξενοδοχείο, το σπίτι ενός σεφ), αφού το φαγητό είναι ένας τρόπος να μάθει κάποιος για τις αξίες και την κουλτούρα του τόπου. Όσο για το αρχιτεκτονικό ύφος, θα ήθελα να συνδυάσω τα παλιά χτίσματα με νέους σύγχρονους χώρους, χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά όπως χαλκό, ξύλο, πετρά και παραδοσιακά πλακάκια, καθώς και έπιπλα και λεπτομέρειες από τοπικές χειροτεχνίες. Γνωρίζω βέβαια ότι υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί στην αναπαλαίωση διατηρητέων, αλλά δουλειά του αρχιτέκτονα είναι να βρίσκει λύσεις στα πλαίσια της “αρχιτεκτονικής γλώσσας“ με την όποια θα πρέπει (αν δεν έχει επιλογή) να εργαστεί. Ευελπιστώ ότι μια μέρα το όνειρο μου θα γίνει πραγματικότητα. 

Κεντρική φωτο: Το Drops στο Λονδίνο.

Φιλελεύθερα, 22.8.2021.