Τις δυο τελευταίες δεκαετίες η οικοδόμηση και κατ’ επέκταση κι η αρχιτεκτονική γνώρισαν τεράστια άνθιση. Πλέον μοιάζει να εισερχόμαστε σε μια εποχή που λίγοι θα έχουν την ευχέρεια να κτίσουν καινούρια σπίτια. Καλούμαστε λοιπόν να δούμε το παλιό υπό άλλη οπτική.
Ο Άκης Παττίχης, γέννημα θρέμμα της Αγγλίας από Κύπριους γονείς, έχει ασκηθεί να βλέπει ένα παλιό κτήριο με νέα προοπτική. Σε μεγαλουπόλεις, όπως το Λονδίνο όπου ζούσε και δραστηριοποιείτο μέχρι πρόσφατα, η ανέγερση νέας κατοικίας δεν είναι κάτι που συνηθίζεται ή ακόμα και υφίσταται. Οι άδειοι χώροι, που σπανίζουν, χρησιμοποιούνται για μεγάλες αναπτύξεις και οι άνθρωποι ψάχνουν διαρκώς για υφιστάμενα κτίσματα τα οποία προσπαθούν να φέρουν στα μέτρα τους, διαμορφώνοντας τα ανάλογα με τις ανάγκες τους και τα σύγχρονα δεδομένα. Η τάση αυτή μεταφέρεται πλέον -εξ ανάγκης- και στον τόπο μας. Οι τιμές της γης στις πόλεις και πέριξ αυτών, είναι πλέον απλησίαστες. Κι όποιος θέλει να ζήσει στην πόλη θα αρκεστεί σε παλιό χώρο τον οποίο ωστόσο μπορεί να μεταμορφώσει.
Στην Κύπρο, μέχρι σήμερα, η συντήρηση, αναπαλαίωση και ανακαίνιση περιστρεφόταν -ως επί τω πλείστω- γύρω από διατηρητέες οικοδομές, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, σε ιστορικά -κυρίως- κέντρα. Πλέον αυτό επεκτείνεται. Διαμερίσματα σε πολυκατοικίες προηγούμενων δεκαετιών αλλάζουν χέρια και μπορούν να αλλάξουν και αξία με τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Κι ένας αρχιτέκτονας που για χρόνια εργαζόταν στο Λονδίνο το ξέρει πολύ καλά αυτό. Ένα διαμέρισμα, μάλιστα, προηγούμενων δεκαετιών είναι συνήθως -από πλευράς τετραγωνικών- πιο προνομιούχο και πιο ευέλικτο σε αναπροσαρμογές.
Η αρχιτεκτονική όμως δεν είναι μονοδιάστατη και ένας αρχιτέκτονας δεν ασχολείται αποκλειστικά με ένα τομέα. Με αφετηρία την τέχνη, όπου στα μαθητικά χρόνια ο Άκης Παττίχης διακρινόταν, στράφηκε στην αρχιτεκτονική επηρεασμένος από τον Κύπριο αρχιτέκτονα και οικογενειακό φίλο Σωτήρη Πολυδώρου, ενώ κι η μητέρα του δραστηριοποιείτο σε παρεμφερή κλάδο, στην εσωτερική διακόσμηση. Οι δυο τους, μάλιστα, μάνα και γιος, εισήχθησαν την ίδια χρονιά στο πανεπιστήμιο. Αυτός στην ΑΑ όπου σπούδασε αρχιτεκτονική και η μητέρα του στο σχεδιασμό κοσμημάτων, όπου πλέον διαπρέπει.
Αποφοιτώντας το 2010 ο Άκης Παττίχης διακρίθηκε με το βραβείο αποφοίτων σε διεθνή διαγωνισμό. Η συμμετοχή του στο διαγωνισμό αφορούσε την μετατροπή ενός ιστορικού χώρου στο Βερολίνο σε υδάτινη πλατεία. Στα ερείπια ενός παλιού παλατιού, του Berliner Stadtschloss, το οποίο είχε κατεδαφιστεί από τους Σοβιετικούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο τότε απόφοιτος της ΑΑ πρότεινε όπως κτιστούν δημοτικά λουτρά, ενώ παράλληλα πρότεινε τη μετατροπή κάποιων πλατειών σε αστικές λίμνες, όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν το καλοκαίρι να κολυμπούν και τον χειμώνα που θα πάγωναν να τις χρησιμοποιούν για πατινάζ. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιζόταν και το πρόβλημα των πλημμυρών, αφού το νερό από τις βροχές θα διοχετευόταν στους υδάτινους αυτούς χώρους.
Έχοντας στο πορτφόλιο του μία διεθνή διάκριση, προσλήφθηκε στο γραφείο Squire and Partners, όπου παρέμεινε για μια δεκαετία αναλαμβάνοντας έργα τόσο στο Λονδίνο όσο και άλλες χώρες όπως Χιλή, Ντουμπάι, Σιγκαπούρη. Με την πανδημία ωστόσο, όταν μεγάλο μέρος της εργασίας γινόταν από το σπίτι, αντιλήφθηκε πως μπορείς να ζεις οπουδήποτε και να εργάζεσαι για οπουδήποτε αλλού. Έχοντας ήδη φτιάξει το δικό του γραφείο, VA Studio Ltd, πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην γενέτειρα των γονιών του, διατηρώντας παράλληλα το γραφείο του στο Λονδίνο το οποίο καταπιάνεται κυρίως με ανακαινίσεις και με βασικό πελατολόγιο Ελλαδίτες και Κύπριους που αγοράζουν διαμερίσματα στο Λονδίνο, είτε σαν επένδυση είτε για τους ίδιους και τα παιδιά του. Την εμπειρία του αυτό προσδοκεί να μεταφέρει και στην Κύπρο, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες του σε όλο το φάσμα της αρχιτεκτονικής έχοντας την πεποίθηση πως η αρχιτεκτονική δεν είναι απλά δημιουργία χώρων. «Για μένα η αρχιτεκτονική είναι τέχνη. Και θεωρώ σημαντικό να μπορείς να συγκινήσεις κάποιον, να του αλλάξεις τη διάθεση όταν μπαίνει σε ένα κτίριο. Να μπορείς με το φως και τις υφές των υλικών να δημιουργήσεις μια μοναδική ατμόσφαιρα». https://www.studio-va.co.uk/
Φιλελεύθερα, 19.9.2021.