To Top
06:58 Δευτέρα
18 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Κασουλίδης: Ο Αναστασιάδης πρέπει οπωσδήποτε να είναι υποψήφιος
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Κασουλίδης: Ο Αναστασιάδης πρέπει οπωσδήποτε να είναι υποψήφιος
  15 Απριλίου 2017, 12:33 μμ  

Ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ξεκαθαρίζει στον «Φ» πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προχωρήσει κανονικά και στέλνει μήνυμα προς τον Νίκο Αναστασιάδη για τις Προεδρικές εκλογές.

Όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί σήμερα η κυπριακή Κυβέρνηση αναλύει στον «Φ» ο Ιωάννης Κασουλίδης καταγράφοντας παράλληλα το τι έχει επιτευχθεί μέσα από τη συνεργασία με περιφερειακούς και διεθνείς παίκτες. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεργασία με επίκεντρο την ασφάλεια, με το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Με τη Ρωσία οι σχέσεις παραμένουν εξαιρετικές και εντός Μαΐου αναμένεται ο Σεργκέι Λαβρόφ στη Λευκωσία.

Με τις γειτονικές χώρες τα οφέλη από τη συνεργασία αποδεικνύονται πολλαπλά: Με το Ισραήλ πέρα από τα ενεργειακά και τα διμερή άνοιξαν δρόμο με το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ. Με την Αίγυπτο η συνεργασία επέφερε καρπούς στην Ισλαμική Διάσκεψη όπου πλέον η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά όπου η Τουρκία εντείνει τη ρητορική των απειλών, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα και δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προειδοποιεί πως η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα καταστεί συνυπεύθυνη σε περίπτωση απειλών από την Τουρκία που γίνουν κατόπιν αιτήματος των Τουρκοκυπρίων. Επ’ εκεί και πέρα όμως, ο κ. Κασουλίδης δεν αποκαλύπτει το ποιες αντιδράσεις θα γίνουν από πλευράς Λευκωσίας σε περίπτωση νέων προκλήσεων από μέρους της Τουρκίας.
 
- Υπήρχε και υπάρχει η εντύπωση ότι η Κύπρος δεν είχε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές της αλλά με τους σημαντικούς παίκτες στον διεθνή χώρο. Αυτό ήταν αποτέλεσμα απροθυμίας από μέρους των εκάστοτε κυπριακών κυβερνήσεων, ή αδυναμία;
- Δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι στο παρελθόν η Κύπρος δεν είχε καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Απεναντίας, είχε πολύ καλές σχέσεις με σχεδόν όλους τους γείτονές της, απλώς τα τελευταία χρόνια εμβαθύναμε τις σχέσεις. Δημιουργήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες, έχουμε εξειδικεύσει τις σχέσεις μας και στον τομέα της Ασφάλειας στην περιοχή και στον ενεργειακό τομέα. Έχουμε αναγάγει την περιφερειακή μας πολιτική ως την κύρια εξωτερική πολιτική της Κύπρου που προσδίδει και πραγματική πρόσθετη αξία στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε ανοίξει νέους, σημαντικούς δρόμους στις χώρες του Κόλπου, ανοίξαμε πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία ενώ δύο νέες πρεσβείες άνοιξαν στην Κύπρο, αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιορδανίας.
Όσον αφορά στους σημαντικούς παίκτες ανά το παγκόσμιο, σημειώνω ότι έχουμε επιτύχει τη θέσπιση μιας στρατηγικής πλέον συνεργασίας με τις ΗΠΑ που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με επίκεντρο την ασφάλεια. Με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε εντείνει τη συνεργασία μας σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Οι σχέσεις με τη Μόσχα είναι εξαιρετικές και εντός Μαΐου αναμένουμε επίσκεψη του ΥΠΕΞ Λαβρόφ στη Λευκωσία. Επενδύουμε επίσης στις σχέσεις μας με την Κίνα, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό ενώ θα ήθελα να σημειώσω με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι η Ιαπωνία θα εγκαινιάσει πρεσβεία στη Λευκωσία στις αρχές του 2018. 
 
- Ακόμα και σήμερα κάποιοι στην Κύπρο έχουν τη θέση και την άποψη ότι θα πρέπει η χώρα να είναι είτε με τους Ισραηλινούς είτε με τους Άραβες, αλλά όχι και με τους δύο. Βλέπουμε όμως ότι σήμερα μπορεί να γίνει κατορθωτό ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τις σχέσεις Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο. Τα σχόλιά σας.
- Για αυτό προηγουμένως οι σχέσεις μας ήταν πιο επιφανειακές και όχι στο βάθος που είναι σήμερα. Επειδή στηρίζονταν σε μία θέση στο Παλαιστινιακό ζήτημα. Οι σχέσεις μας πλέον με αμφότερους, όπως οι σχέσεις μας με την Ιορδανία και με τις χώρες του Κόλπου, ακολουθούν τις σχέσεις του Ισραήλ με αυτές τις χώρες, όπου με εξαίρεση το Παλαιστινιακό, έχουν κοινές προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, το πώς αντιλαμβάνονται το Ιράν.
 
- Σε σχέση με το προηγούμενο ερώτημα. Πόσο και σε ποιους τομείς η Κύπρος βοηθήθηκε λόγω των καλών σχέσεων με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο. Από δικής μας πλευράς τι ήταν αυτό που βοηθήσαμε τις δύο χώρες π.χ. στον χώρο της Ευρώπης;
- Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ άνοιξαν δρόμους με το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ, επωφελούμαστε σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενώ οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο απέφεραν καρπούς πρώτα στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, που πλέον η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και δεύτερο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου η Αίγυπτος είναι αιρετό μέλος. Συμβάλαμε και είμαστε περήφανοι για αυτό, στο να αναδειχθεί η σημασία του Προέδρου Σίσι και της κυβέρνησής του για την ασφάλεια της περιοχής, παρά η ΕΕ να ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Χρειάστηκαν πολλά βέτο σε διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ από Κύπρο και Ελλάδα για να φτάσουμε εδώ που είμαστε. Αποκορύφωμα, η θετική στάση του Προέδρου Τραμπ προς τον Πρόεδρο Σίσι και η θερμή υποδοχή που έτυχε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.
 
- Τι να αναμένουμε σε επίπεδο διμερών/τριμερών επαφών; Θα δούμε να διευρύνεται ο κύκλος των επαφών αυτών με την εμπλοκή περισσοτέρων μερών;
- Μόνο και μόνο το γεγονός ότι σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων πραγματοποιούνται ετήσιες Σύνοδοι Κορυφής, αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτος σε αυτούς τους σχηματισμούς. Έγιναν επίσης τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών με Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστινιακή Αρχή και θα προχωρήσουμε περαιτέρω μαζί τους, στη βάση απτών προγραμμάτων συνεργασίας και όχι μόνο πολιτικών διακηρύξεων.
 
- Οι κινήσεις μας στα ενεργειακά βρίσκονται υπό την αίρεση των τουρκικών απειλών και προκλήσεων;
- Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ενεργειακό πρόγραμμα, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι εταιρείες είναι δεμένες με συμβόλαια που προκαθορίζουν το θέμα των γεωτρήσεων. Επ’ αυτού, δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή. Ακούμε τις απειλές και απαντούμε. Αν η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές, θα φέρει την ευθύνη για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αλλά επίσης θα φέρει και ευθύνες η τ/κ ηγεσία εάν η Άγκυρα ισχυριστεί ότι ενήργησε κατόπιν αιτήματός της.
 
- Επειδή κάποια μηνύματα έχουν σταλεί από τουρκικής πλευράς στο θέμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, θα δούμε και πάλι διακοπή των ερευνών λόγω απειλών, αλλά και των συνομιλιών, ή θα συνεχίσουμε κανονικά αυτή τη φορά;
- Κατ’ αρχάς λυπάμαι που εμείς οι ίδιοι πιστώνουμε την Τουρκία με επιτυχία των δραστηριοτήτων του Μπαρμπαρός. Η ΕΝΙ, παρόλο που το Μπαρμπαρός έκανε για μήνες τους περιπάτους του, συνέχισε τις γεωτρήσεις της κανονικά μέχρι να ολοκληρώσει το έργο της. Λόγω των τότε αποτελεσμάτων της γεώτρησης όμως, δεν μπορούσε η ΕΝΙ να ξανατρυπήσει χωρίς να αναθεωρήσει το γεωλογικό της μοντέλο και μετά την επιτυχία της με την ανεύρεση του αιγυπτιακού κοιτάσματος Zohr, επανέρχεται με νέο γεωλογικό μοντέλο και με μεγάλες προσδοκίες. Το πώς θα αντιδράσουμε εμείς, αφήστε να το δούμε εάν και όταν προκύψει.
 
Απρόβλεπτος θεωρείται ο Ερντογάν
 
- Ποιες οι δικές σας εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα;
- Προτιμώ να αποφύγω να κάνω εκτιμήσεις όταν έχουμε να κάνουμε με τον κ. Ερντογάν για τον οποίο όλη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι απρόβλεπτος.
 
- Είμαστε έτοιμοι για τυχόν αρνητικές κινήσεις σε βάρος της Κύπρου συνεπεία του αποτελέσματος στο τουρκικό δημοψήφισμα;
- Εάν εννοείτε ότι σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο κ. Ερντογάν «θα φκάλει το άχτι του πάνω μας», θα ήταν εντελώς ανομιμοποίητος. Μην ξεχνάτε ότι η δημοφιλία του κ. Ερντογάν στην κοινή γνώμη σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι στα ναδίρ της για να τον παίρνει να προβεί σε εξαγωγή των ενδεχομένως αρνητικών αποτελεσμάτων στην Τουρκία.
 
- Πριν από μερικά χρόνια ο Ερντογάν ήταν το παράδειγμα δημοκράτη-μουσουλμάνου για τον οποίο όλοι η Ευρώπη μιλούσε. Τώρα έχουν αλλάξει προσέγγιση ή περιμένουν περισσότερα δείγματα γραφής;
- Εάν ο κ. Ερντογάν είχε αφτιά να ακούσει τι λένε για αυτό στην Ευρώπη, σίγουρα θα ήταν απόλυτα δυσαρεστημένος.
 
Ετικέτες κενού περιεχομένου
 
- Αυτό που εμείς καταγράφουμε είναι πως το υπουργείο Εξωτερικών κατά την τρέχουσα παρουσία σας έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα σε θέματα εξωτερικής και περιφερειακής πολιτικής και όχι στο Κυπριακό. Ήταν συνειδητή επιλογή ή προέκυψε εκ των πραγμάτων;
- Ασφαλώς και δεν παραμελήσαμε το Κυπριακό έναντι άλλων θεμάτων. Εισαγάγαμε τη λογική ότι το Κυπριακό εξυπηρετείται καλύτερα με την πολιτική που ακολουθήσαμε, με τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου, ενώ στα θέματα του Κυπριακού καταφέραμε να μην είμαστε μονοθεματικοί και φορτικοί αλλά ενεργήσαμε ζυγίζοντας το κόστος και το όφελος. Η πείρα μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου δεν χάσαμε καμία μάχη που αφορούσε το Κυπριακό και κυπρογενή θέματα Τουρκίας, με δίδαξε ότι τα αποτελέσματα έρχονται με βάση την αρχή «ουκ εν τω πολλώ το ευ».
 
- Πιστεύετε ότι η στρατηγική και η πολιτική που ακολουθεί η δική μας πλευρά αποδίδει στο Κυπριακό ή θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική όπως υποστηρίζουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις;
- Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις να μας πουν, που ουδέποτε μας είπαν ποια θα είναι αυτή η νέα στρατηγική, χωρίς ετικέτες τύπου «διεκδικητική πολιτική» που είναι κενές περιεχομένου.
  
Πρέπει οπωσδήποτε να είναι υποψήφιος
 
- Γνωρίζετε χρόνια τον Νίκο Αναστασιάδη. Λύστε μας μια απορία: Θα είναι τελικά υποψήφιος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές;
- Αυτή την απόφαση θα την λάβει ο ίδιος και σίγουρα θα την αναγγείλει την ώρα που πρέπει.
 
- Αν σας ζητούσε να τον συμβουλέψετε, τι θα του λέγατε; Να είναι υποψήφιος ή όχι;
- Σίγουρα θα τον προέτρεπα να είναι υποψήφιος. Πέραν του ότι πιστεύω στην αρχή ότι ένας πρόεδρος πρώτης θητείας πρέπει να είναι υποψήφιος για να υπερασπιστεί το έργο του, θα του έλεγα ότι αυτό το έργο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.
Παρέλαβε την οικονομία στο χείλος του γκρεμού, η οποία σήμερα παλινορθώθηκε σε προ της κρίσης επίπεδα. Για τρία συνεχή χρόνια καταγράφεται ανάπτυξη γύρω στο 3%, το εξωτερικό μας χρέος εξυπηρετείται κανονικά, η ανεργία έπεσε κατά 5% και είναι στην κατιούσα, οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι έχουν αναβαθμίσει την Κύπρο 22 βαθμίδες εάν υπολογίσουμε τις αξιολογήσεις των τριών οίκων και μας μένει μόνο ένα σκαλοπάτι για την επενδυτική βαθμίδα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις διορθώνοντας κακώς έχοντα του παρελθόντος, που αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης άφηναν να περάσουν και άλλα μέτρα θα είχαμε και τη διοικητική μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία εργάζεται με παλαιά μοντέλα. Θα είχαμε επίσης πετύχει και τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Έχει πραγματοποιηθεί η μεταρρύθμιση του συστήματος των διοριστέων, κάτι που συνέβαινε μόνο στην Κύπρο από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που είναι θετικό για την εκπαίδευση που λαμβάνουν τα παιδιά μας, ενώ μειώθηκε επίσης και η στρατιωτική θητεία κατά το μισό όπως τόσο καιρό επαγγελλόμεθα. Έχουμε επίσης εισαγάγει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που είναι τόσο σημαντικό για χιλιάδες συμπολίτες μας.
Όντας ο Πρόεδρος άνθρωπος που τολμά να λάβει αποφάσεις, είμαστε στα πρόθυρα της εκκίνησης του ΓεΣΥ.
Η διεθνής υπόσταση της Κύπρου είναι πολύ αναβαθμισμένη με τη δική του προσωπική συμμετοχή διεθνώς και είναι ο υποψήφιος που ούτε θα φοβίζει τους ξένους με ακραίες θέσεις, ούτε με προσκολλήσεις σε δογματισμούς παρωχημένων εποχών.
Στο Κυπριακό έφερε τα πράγματα στο σημείο που βρίσκονται σήμερα και κανένας δεν μπορεί να του καταλογίσει ότι εξ υπαιτιότητας δικής του δεν έχουμε φθάσει σε λύση, εάν δεν φθάσουμε σε λύση.
Ο Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να είναι οπωσδήποτε υποψήφιος.

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.