To Top
10:41 Κυριακή
24 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
"Επέλαση" Άγκυρας στις Βρυξέλλες
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ "Επέλαση" Άγκυρας στις Βρυξέλλες
  15 Μαρτίου 2019, 5:27 πμ  
Σκληρή γραμμή και έντονη γλώσσα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» να επιστρατεύσει σήμερα στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Ε.Ε., ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβύσογλου, απαντώντας στα ισχυρά μηνύματα που στέλνουν προς την Άγκυρα τα κράτη-μέλη μέσω της «Κοινής τους Θέσης», με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
 
Οι πληροφορίες αυτές ενισχύονται από τοποθετήσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, o οποίος «στόλισε» με προσωπικές επιθέσεις αξιωματούχους της Ε.Ε., σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
 
«Όλοι γνωρίζουν για τη ρατσιστική συμπεριφορά του Επιτρόπου διεύρυνσης της Ε.Ε. (σ.σ. Γιοχάνες Χαν) και επίσης για τις στενές σχέσεις του προσώπου που είναι εισηγητής της έκθεσης για την Τουρκία (σ.σ. Κάτι Πίρι) με υποστηρικτές της τρομοκρατίας αντί με εκείνους που στηρίζουν τη δημοκρατία».
 
 
Οι προθέσεις της Άγκυρας να τηρήσει σκληρή γραμμή σήμερα στο Συμβούλιο Σύνδεσης, οδήγησαν όπως πληροφορείται ο «Φ» τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη να στείλει προληπτικά επιστολή προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. Στην επιστολή του, ο κ. Χριστοδουλίδης ζητά μεταξύ άλλων από την Ε.Ε. να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε υποτιμητικές αναφορές έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και ότι σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, άμεσα. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο ΥΠΕΞ έστειλε προληπτικά επιστολή προς τη Φεντερίκα Μογκερίνι, σχετίζεται προφανώς και με τη «χορογραφία» του Συμβουλίου Σύνδεσης, η οποία ευνοεί την Τουρκία, καθώς δεν διεξάγεται διάλογος με την Ε.Ε., αλλά δύο παράλληλοι μονόλογοι. Σε ό,τι αφορά στην Ε.Ε., τα κράτη-μέλη δεν τοποθετούνται, καθώς εκπροσωπούνται από την Προεδρία, στη παρούσα περίπτωση από τη Ρουμανία, η οποία αναμένεται ότι θα τοποθετηθεί στη βάση των αναφορών που περιλαμβάνει η Κοινή Θέση της Ε.Ε., εκ μέρους των «28».
 
Όπως είχαμε δημοσιεύσει, για πρώτη φορά η Κοινή Θέση της Ε.Ε. επιστρατεύει ισχυρή υπόδειξη προς την Τουρκία, με χαρακτήρα προειδοποίησης, διαμηνύοντας ότι θα απαντήσει «κατάλληλα» και σε «πλήρη σύμπνοια» προς τη Λευκωσία, υπό το φως των εξαγγελιών της Άγκυρας για έρευνες/γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας,. Επίσης για πρώτη φορά, «η Ε.Ε. εκφράζει την πλήρη της στήριξη στη συνεχιζόμενη εμπλοκή των ευρωπαϊκών εταιρειών, στις περιοχές όπως στην Ανατολική Μεσόγειο», φωτογραφίζοντας ευκρινώς την εμπλοκή τους στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Επιπλέον, «η Ε.Ε. επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία και καλεί την Τουρκία να απόσχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που κατευθύνεται εναντίον ενός κράτους-μέλους ή πηγή τριβών και ενεργειών που προκαλούν ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην ειρηνική επίλυση διαφορών. Η Ε.Ε. υπενθυμίζει ότι τον Μάρτιο 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις καλές γειτονικές σχέσεις και εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.». Επιπλέον, «η Ε.Ε. προτρέπει την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου επί των χωρικών της υδάτων».
 
Κατά τα λοιπά, η Κοινή Θέση της Ε.Ε. καταγράφει μία προς μία τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, για εξομάλυνση σχέσεων, εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς για αναγνώριση όλων των κρατών-μελών. Εκφράζει ανησυχία για αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο και καλεί την Τουρκία να δράσει αποτρεπτικά, εγείροντας και το ζήτημα δικαστικής συνεργασίας. Στο Κυπριακό, καλεί την Τουρκία να συμβάλει σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση, «περιλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών (σ.σ. ασφάλεια), εντός του πλαισίου ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές επί των οποίων θεμελιώθηκε η Ε.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο». 
 
Επίθεση από τον Καλίν
 
Ένδειξη της ανειλικρινούς λαϊκίστικης και χωρίς όραμα στάσης κάποιων Ευρωπαίων πολιτικών εναντίον της Τουρκίας αποτελεί η συμβουλευτική απόφαση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν από τις εκλογές, ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Στο μήνυμά του στο τουίτερ έκανε λόγο για «ανησυχητική έλλειψη οράματος της ευρωπαϊκής πολιτικής. Από την άλλη, αυτή η συμβουλευτική απόφαση, η οποία λήφθηκε με 370 ψήφους, δεν εκπροσωπεί την κοινή βούληση των 751 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για μας δεν έχει ισχύ αυτή η απόφαση η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι δεσμευτική, είναι μονομερής και μη αντικειμενική». 
 
Τσελίκ: Έρμαιο της Ακροδεξιάς
 
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, στον λογαριασμό του στο τουίτερ υποστήριξε ότι η απόφαση είναι ανάξια, άκυρη και άνευ κύρους, προσθέτοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πλέον γίνει έρμαιο της ιδεολογίας της Ακροδεξιάς. «Κοιτάζει τον κόσμο από το στενό παράθυρο της Ακροδεξιάς. Κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του FETO (γκιουλενιστές) βομβαρδίστηκε η Βουλή μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πραγματοποίησε καν επίσκεψη αλληλεγγύης στη Βουλή μας.»
  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.