To Top
06:01 Κυριακή
25 Φεβρουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι παλιές ειδήσεις που επιστρέφουν
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Οι παλιές ειδήσεις που επιστρέφουν
  21 Απριλίου 2017, 11:03 πμ  

Μάικλ Μουρ, 62, Αμερικανός σκηνοθέτης, ειδικευμένος στα ντοκιμαντέρ, και συγγραφέας. Πριν από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στην Αμερική προέβλεψε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως το ωστικό κύμα θα έρθει από τους λευκούς στις μεσοπολιτείες της χώρας. Τώρα, σε συνέντευξή του στο NPR, δημόσιο ραδιόφωνο στις ΗΠΑ, προβλέπει και πώς θα έρθει το πολιτικό του τέλος. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί τον όρο buyer’s remorse, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «η τύψη του αγοραστή». (Στην Ελλάδα, έχουμε τη λέξη «κοψοχέρηδες» που περιγράφει ακριβώς τους ψηφοφόρους που, έχοντας διαπιστώσει ότι η επιλογή τους, κόμμα ή υποψήφιος, άλλα έλεγε πριν, άλλα έπραξε κατόπιν –έχετε μια ωραία φράση για αυτό στη Κύπρο– πλημμυρίζονται από τύψεις για τη βλακεία που έκαναν, και πάνω στον θυμό τους αναφώνησαν «δεν μου κοβόταν καλύτερα του χέρι»). Παρομοίως, λοιπόν, ο Μουρ προβλέπει ότι πολλοί Αμερικανοί που ψήφισαν τον Τραμπ, και τώρα το έχουν κιόλας μετανιώσει, σίγουρα δεν πρόκειται να του δώσουν ξανά ψήφο αν βάλει πάλι υποψηφιότητα σε 4 χρόνια, αλλά στο μεταξύ –λέει– τους προτρέπει από τώρα να μετουσιώσουν την οργή τους κατά του Τραμπ σε δράση μέσω διαρκών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας αλλά και εκδηλώσεων απείθειας προς τους νόμους του. «Με αυτόν τον τρόπο», λέει, «μπορεί να πέσει και νωρίτερα».
 

Οι παλιές ειδήσεις. Κάποτε, εκείνες που φανέρωναν την αντίφαση μεταξύ υποσχέσεων και πράξεων, μεταξύ προεκλογικής ρητορικής και αφτιασίδωτης πραγματικότητας, επέστρεφαν σαν εφιάλτης και αναστάτωναν εκείνους που πρωταγωνιστούσαν σε αυτές. Μπορεί, όπως λέει ο Μουρ να υπάρχουν οι δυσαρεστημένοι πελάτες, αλλά υπάρχει και από τη μεριά των εμπόρων η φράση (που πολλές φορές αναρτάται σε ταμπέλα) και που λέει ότι «μετά την απομάκρυνση εκ ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Αυτήν την ταμπέλα έβλεπα μπροστά μου όλη μέρα χθες καθώς αντίκριζα στις τηλεοράσεις τα πρόσωπα διαφόρων Συριζαίων όταν η επικαιρότητα τους θύμιζε ότι εκεί στη αγαπημένη τους Βενεζουέλα ο κολλητός και σύντροφος-κομαντάντε Μαδούρο άρχισε να σκοτώνει διαδηλωτές στους δρόμους. Κάτι πήγαν να μπαλώσουν, αλλά δεν μπαλώνεται. Ο εφιάλτης που επιστρέφει…
 

Personae non gratae. Κατ’ εμέ, δολοφόνοι εν ονόματι μιας κακής παράδοσης, σίγουρα ξεπερασμένης. Είναι εκείνοι οι κάτοικοι του υπέροχου χωριού του Ομόδους οι οποίοι, όπως διάβασα χθες στον «Φ», κάθε Τρίτη του Πάσχα βγαίνουν στα στενά δρομάκια του ορεινού αυτού χωριού, με τα κυνηγετικά όπλα στο χέρι και πυροβολούν τα πουλιά που πετούν πάνω από τις στέγες. «Κάποιοι κάτοικοι του Όμοδους απλά πυροβολούν στον αέρα, κάτι που αποτελεί εμφανή κίνδυνο προς τη δημόσια ασφάλεια, όμως ακόμη χειρότερα, πολλοί από αυτούς στοχεύουν χελιδόνια, ασπροχελίδονα, πετροχελίδονα, τσαγκαρούθκια καθώς και άλλα πουλιά που αναπαράγονται στο χωριό». Η φωτογραφία από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο της Κύπρου, απεικονίζει ένα από τα θύματα: Το πανέμορφο Τσαγκαρούδι. 

Τελευταία Φράση
«Ίσως ξανασυναντηθούμε» - Μάρκ Τουέιν, Αμερικανός συγγραφέας, πέθανε σαν σήμερα 21 Απριλίου 1910 στο Κονέτικατ από καρδιακή προσβολή, 74 ετών. 
Έναν χρόνο πριν τον θάνατό του, και ενώ πέρασε μια περίοδο βαθιάς κατάθλιψης κυρίως λόγω αλυσιδωτών θανάτων αγαπημένων του προσώπων, έγραφε: «Ήρθα στον κόσμο με την εμφάνιση του κομήτη Χάλεϊ το 1838. Έρχεται ξανά του χρόνου και αναμένω να αναχωρήσω όταν φύγει και αυτός. Θα είναι μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της ζωής μου εάν δεν φύγω από τον κόσμο αυτόν μαζί με τον κομήτη Χάλεϊ. Ο Παντοδύναμος, άλλωστε, το έχει πει: Έχουμε εδώ δυο ασύλληπτα φρικιά – ήρθαν μαζί και θα πρέπει να φύγουν μαζί». Πράγματι, ο συγκεκριμένος κομήτης, ο οποίος γίνεται ορατός κατά προσέγγιση κάθε 76 χρόνια, εμφανίστηκε τη μέρα της γέννησης του συγγραφέα, στις 30 Νοεμβρίου 1835, και επίσης την ημέρα του θανάτου του. Οι τελευταίες λέξεις του Μαρκ Τουέιν ήταν προς την κόρη του.

(Πηγή: Λάουρα Μανθανέρα, Η Τελευταία Φράση 500 Διασήμων Ανθρώπων, Εκδόσεις Ενάλιος, με επιπρόσθετες πληροφορίες από την Wikipedia).

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.