To Top
05:23 Σάββατο
23 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Κόκκινα δάνεια και αναποτελεσματικότητα γράψετε 1-0
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Κόκκινα δάνεια και αναποτελεσματικότητα γράψετε 1-0
  03 Ιανουαρίου 2018, 1:15 μμ  

Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας και όποιος δεν το αναγνωρίζει αυτό απλώς ψεύδεται. Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν οι κάθε λογής πολιτικοί και άλλοι παράγοντες, που το παίζουν ειδήμονες για τα κόκκινα δάνεια, επιβεβαιώνουν την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα του συστήματος και όσων το υπηρετούν από διάφορα πόστα. Επιβεβαιώνουν όμως και την απουσία πολιτικής βούλησης προς αντιμετώπισή του προβλήματος που έχει κόστος για τις τράπεζες, τους καθαρούς καταθέτες, την οικονομία, τους φορολογουμένους. 

Οι χρόνιοι αφερέγγυοι δανειολήπτες έχουν και ονόματα και διευθύνσεις αλλά δεν θέλουν –ενώ μπορούν– να τους αγγίξουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση του ζωτικού αυτού προβλήματος. Και δεν μιλούμε για δεκάδες χιλιάδες, αλλά για δύο χιλιάδες που είναι εύκολο να εντοπιστούν. Συστηματικά αποφεύγουν να ασχοληθούν με τις υποχρεώσεις τους και αναλώνονται σε προσεγγίσεις παραγόντων που είναι σε θέση να παραπέμπουν τις υποθέσεις τους στις ελληνικές καλένδες με την προοπτική κάποια μέρα να διαγραφούν. 

Όποιος μπήκε στον κόπο να ακούσει την κραυγή απόγνωσης του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργου Καρροτσάκη στο κρατικό ραδιόφωνο, απελπίζεται ακόμη περισσότερο με όσα γίνονται γύρω μας. Μίλησε για  ανεύθυνες κινητοποιήσεις που αποτρέπουν πώληση ακινήτων εκατομμυρίων ευρώ με επιχείρημα ότι είναι πρώτη κατοικία… Αναφέρθηκε σε αδιαφορία επηρεαζομένων που δεν κάνουν τίποτε για τα δάνειά τους… Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους: Οι κυπριακές τράπεζες παραμένουν εγκλωβισμένες σε έναν λαβύρινθο που κοστίζει πολύ ακριβά στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και στη χώρα μας.
Οι ευθύνες δεν σταματούν σε όσους διαχειρίζονται τη συγκεκριμένη υπόθεση, επεκτείνονται και σε όσους ανεύθυνα προτρέπουν όλους όσοι έχουν δάνεια να μην πληρώνουν τις δόσεις τους γιατί θα επέλθει κούρεμα (!!!), γιατί θα προωθηθούν ρυθμίσεις λόγω εκλογών που θα απαλλάξουν τους δανειολήπτες από τα χρέη τους… Το μαγικό ραβδάκι χρησιμοποιείται πάντοτε για την ικανοποίηση όχι των νομιμοφρόνων, αλλά όσων παραβιάζουν νομοθεσίες, όσων παρατυπούν… Οι συνεπείς πολίτες αισθάνονται περιθωριακοί και απαξιωμένοι από ένα σύστημα που διαχρονικά επιδίδεται στο βόλεμα όλων αυτών που το κρατάνε στη ζωή παρά το γεγονός ότι είναι ευρύτερα απαξιωμένο…

Για μια ακόμη χρονιά θα δοκιμαστεί η σοφία όλων, η αποτελεσματικότητα, η σωφροσύνη. Και δυστυχώς δεν μπορούμε να ελπίζουμε αφού τίποτε δεν αλλάζει σε αυτόν τον τόπο. Οι πληγές διατηρούνται ανοιχτές για να αντλούνται επιχειρήματα προς επίρριψη κατηγοριών από τον έναν χώρο στον άλλο… Ούτε ιδέες συνενώνονται, ούτε δυνάμεις για να γίνει επιτέλους ένα βήμα μπροστά. Τα κόκκινα δάνεια είναι ένα πεδίο που απαιτεί λύση, χθες, αλλά διάθεση δεν βλέπουμε να υπάρχει, παρά μόνο ενδιαφέρον για το όνομα που θα γράφεται στην ούγια της πρότασης…  

androula@phileleftheros.com

 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.