To Top
09:58 Δευτέρα
16 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Λυπάσαι Καδή; Συνυπεύθυνοι είστε για την κόλαση στον Ακάμα...
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Λυπάσαι Καδή; Συνυπεύθυνοι είστε για την κόλαση στον Ακάμα...
  14 Νοεμβρίου 2019, 10:54 πμ  
Οι εικόνες συγκλονίζουν. Το μαύρο μετατρέπεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο κυρίαρχο χρώμα παντού. Καταπίνει οτιδήποτε ζωντανό συναντά μπροστά του σε μια τεράστια έκταση 100 εκταρίων. Σαν αδηφάγο τέρας οι φλόγες ρουφάνε ζωή και επιστρέφουν στάχτη. Ρουφάνε πράσινο και βλάστηση και αφήνουν πίσω τους καταστροφή. Οι πυροσβέστες καταθέτουν ψυχή. Παλεύουν μανιωδώς να σταματήσουν το τέρας. Ο «Ίκαρος» φαντάζει αδύναμος. Οι καπνοί ξαπλώνονται παντού. Πνίγουν τα πνευμόνια κάθε ευσυνείδητου κατοίκου αυτού του βασανισμένου νησιού. Πολλούς πρόλαβε να τους πνίξει η ασυδοσία κι έτσι απέκτησαν ανοσία στους καπνούς τέτοιων καταστροφών. Οι χελώνες κολυμπάνε μακριά να γλυτώσουν. Οι φώκιες έχουν προ πολλού αποδημήσει εις Κύριον. Πρόλαβαν να τις εξοντώσουν προκαλώντας τους ασφυκτικό στρες όπως κατέδειξαν ιατρικές γνωματεύσεις… Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών φροντίζει με μια μόνο λέξη να περιγράψει τη φρικιαστική εικόνα: «Κόλαση»!
 
Και οι Αρχές; Ο πλέον αρμόδιος υπουργός, αυτός της Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εκφράζει θλίψη για τις κακόβουλες πυρκαγιές. Εκφράζει λύπη γιατί οι εμπρηστές χρησιμοποιούν την φωτιά ως μοχλό πίεσης, ώστε η Πολιτεία να εγκαταλείψει την προσπάθεια διάσωσης και διατήρησης του Εθνικού Πάρκου στον Ακάμα. Τον ακούς και δεν ξέρεις από τι να προφυλαχτείς περισσότερο ώστε να αποφύγεις το επερχόμενο εγκεφαλικό. Από την ασυδοσία των εγκληματικών εμπρηστών ή από το απύθμενο θράσος, που εμφανίζεται με τέτοιον εμπαιγμό, λες και απευθύνεται σε παιδάκια του νηπιαγωγείου.
 
Ναι, Κώστα Καδή, η έκφραση λύπης εκ μέρους εσένα και της κυβέρνησής σου, αποτελεί άκρατη υποτίμηση της νοημοσύνης μας. Διότι στην ουσία είστε συνυπεύθυνοι για το φοβερό έγκλημα και την τεράστια καταστροφή που συμβαίνει στην μοναδική αυτή περιοχή. Όχι επειδή συνωμοτείτε με τους εμπρηστές, βεβαίως. Αλλά επειδή τους παρακολουθείτε αδρανείς. Και επειδή η όλη πολιτική συμπεριφορά της Κυβέρνησής σας, τους ενθαρρύνει.
 
Ναι, Κώστα Καδή, σας κατηγορώ ότι είστε συνυπεύθυνοι. Επειδή τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 80 κακόβουλες πυρκαγιές στο Εθνικό Δάσος του Ακάμα. Επειδή σε αυτά τα τρία χρόνια έχουν καταγραφεί μηδενικές ποινικές διώξεις για κάποιον εμπρηστή. Παρακολουθείτε απλώς. Πλειστάκις, διάφοροι αρμόδιοι βγαίνουν δημοσίως και καταγγέλλουν ότι οι πυρκαγιές στον Ακάμα είναι έργο εμπρηστών. Που δρουν με σαφή και ξεκάθαρο σχέδιο. Κι εσείς τι κάνετε; Τι μέτρα λαμβάνετε για να εντοπίσετε τους εμπρηστές; Μην τολμήσετε να ισχυριστείτε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν. Ή ότι ανάλογοι εμπρησμοί έχουν κάψει πλείστα των δασών στην Ελλάδα. Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Διότι ο Ακάμας δεν διαθέτει τέτοια δάση.
 
Είναι ακόμη τραγικότερο το γεγονός ότι οι αρμόδιοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι έχουν στοχοποιήσει βασικό ύποπτο για τους εμπρησμούς. Τρία χρόνια δεν μπόρεσαν να τον συλλάβουν; Ελπίζουν να τον συλλάβουν μέσω τεχνολογίας λένε. Και αν δρα καμουφλαρισμένος; Αν πραγματικά κόπτεσθε για τη σωτηρία του δάσους του Ακάμα, έπρεπε τόσα χρόνια να τον παρακολουθείτε νυχθημερόν. Να τον τσακώσετε επ’ αυτοφώρω. Αν πραγματικά κόπτεσθε…
 
Δεν πείθετε, όμως, νυν κυβερνώντες ότι πραγματικά κόπτεσθε. Η όλη σας πολιτική κάθε άλλο παρά αυτό καταδεικνύει. Αντιθέτως, οι πλείστες πολιτικές αποφάσεις σας παραπέμπουν σε άνευ φρένου εγκληματικό βιασμό της φύσης. Στο κυνήγι του χρήματος, στο όνομα της ανάπτυξης, φώκιες, χελώνες, αμπελοπούλια, παραλίες, φύση, περιβάλλον θυσιάζονται στο βωμό ντιβέλοπερς, επιχειρηματιών και ξενοδόχων. Το Κράτος, ενίοτε, επίτιμος προσκεκλημένος σ’ αυτές τις θυσίες…
 
Οτιδήποτε φυσικό, αγνό και πράσινο θυσιάζεται στο βωμό μιας ανεξέλεγκτης, αυθαίρετης και άνευ σχεδιασμού ανάπτυξης. Χιλιάδες τόνοι μπετόν χύνονται σε κάθε παραλία στα πλαίσια μιας αχαλίνωτης ασυδοσίας, για να κτιστούν ξενοδοχεία και επαύλεις. Οι κυβερνητικές αποφάσεις φροντίζουν να διαιωνίζουν το φαινόμενο. Ακόμη κι εκεί που συμβαίνει με παράνομο τρόπο έρχονται εκ των υστέρων να τις νομιμοποιήσουν. Προβάλλοντας το αίολο επιχείρημα ότι δεν δημιουργούνται μη αναστρέψιμες συνέπειες για το περιβάλλον. Άντε να αντέξει κάποιος και να μην κάνει χαρακίρι με τέτοια υποτίμηση της νοημοσύνης.
 
Ναι, Κώστα Καδή, τα φαινόμενα είναι επαναλαμβανόμενα στις κοινότητες του Ακάμα. Κάποιοι αυταρχικά αποφασίζουν να λειτουργήσουν σε αυτό το πλαίσιο. Κάποιοι παραγνωρίζοντας πλήρως τους νόμους. Το Κράτος στις πλείστες των περιπτώσεων είναι απόν. Αν δει το φως της δημοσιότητας μέσα από κάποιο δημοσίευμα οι αρμόδιοι τρέχουν να προσποιηθούν ότι λαμβάνουν μέτρα. Γενικά, όμως, με τέτοιες νοοτροπίες, τέτοιες συμπεριφορές και τέτοιες πολιτικές αυθαιρεσίες, πώς να μην πεθαίνουν από στρες οι φώκιες, οι χελώνες και ό,τι άλλο προστατευόμενο σε αυτό τον τόπο; Εδώ, μετά βίας αντέχουμε οι άνθρωποι από το στρες, την οργή και την αγανάκτηση, που μας προκαλούν αυτά τα αίσχη!
 
Πώς να μην ενθαρρύνονται οι εμπρηστές; Βλέποντας την αδυναμία του Κράτους να τους αντιμετωπίσει. Βλέποντας την ατιμωρησία να βασιλεύει. Πώς να μην επιχειρούν να κάνουν στάχτη τα πάντα στον Ακάμα ώστε να προωθήσουν ευκολότερα τα ασύδοτα σχέδιά τους για τσιμέντωμα κάθε σπιθαμής γης; Επιδιώκοντας όσο μεγαλύτερο οικονομικό όφελος μπορούν;
 
Γι’ αυτό, Κώστα Καδή, άσε την έκφραση λύπης. Μας αρκεί η φρίκη και ο πόνος που αισθανόμαστε από τις εικόνες της στάχτης. Δεν χρειαζόμαστε και την οργή που μας προκαλείτε. Εγκληματίες οι εμπρηστές. «Εγκληματίες» και εκείνοι που δεν τους σταματούν. Κι εκείνοι που τους ενθαρρύνουν με τις στάσεις και τις αποφάσεις τους.
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...