Τη μη έκδοση Βρετανού για απάτη χιλιάδων ευρώ στην κυπριακή αστυνομία, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο, προβάλλοντας μάλιστα ισχυρισμούς του ίδιου πως ενδεχόμενη κράτησή του στην Κύπρο θα προκαλούσε σωρεία προβλημάτων στην οικογένεια, καθώς «οι συνθήκες κράτησης στις κυπριακές φυλακές είναι τέτοιες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο εν λόγω άνδρας διοργάνωσε πάρτυ σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο του νησιού, ωστόσο φέρεται να εξαπάτησε τον διευθυντή του, δείχνοντάς του πλαστό έγγραφο. Σύμφωνα με αυτό, είχε μεταφέρει 17.000 ευρώ από το συνολικό ποσό των 25.000 από τον τραπεζικό του λογαριασμό, μα επί της ουσίας δεν κατάφερε να πληρώσει τίποτα.
 
Έπειτα, αναχώρησε από την Κύπρο με την τότε σύζυγό του για το Μέρσισαϊντ, ενώ η κυπριακή αστυνομία εξέδωσε εναντίον του ένταλμα σύλληψης. Ταυτόχρονα, οι κυπριακές αρχές ζήτησαν την έκδοσή του από βρετανικό δικαστήριο. Σύμφωνα με τα έγγραφα της έκδοσης, ο άνδρας υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει το ποσό των 7.296 ευρώ στον διευθυντή του ξενοδοχείου, αλλά δεν το έπραξε.
 
Όπως έχει εξάλλου δημοσιευτεί και επαναβεβαιώνει η Birmingham Mail, μετά την αναχώρηση του ζευγαριού, εκατοντάδες επισκέφθηκαν το ξενοδοχείο με εισιτήρια για το πάρτυ, που δεν θα γινόταν ποτέ.
 
Ο επαγγελματίας «conman» (αυτός που κάνει απάτες) υπέβαλε έφεση εναντίον του αιτήματος για έκδοσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο και κέρδισε την προσφυγή. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τυχούσα κράτησή του στην Κύπρο θα παραβίαζε τα δικαιώματα της οικογένειάς του, ενώ, όπως υποστήριξε, «οι συνθήκες κράτησης στις κυπριακές φυλακές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».
 
Κύριο, όμως, ζήτημα, ήταν πως αν ο ίδιος εκδιδόταν στις κυπριακές αρχές, θα προκαλούνταν προβλήματα στα παιδιά του, που πάσχουν από διάφορες ασθένειες. Μάλιστα, στην απόφαση του Ανωτάτου καταγράφεται ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά ασυνήθιστη περίπτωση που αφορά τα συμφέροντα πολλών παιδιών με πολύπλοκες, προσωπικές, συναισθηματικές, συμπεριφορικές και ψυχολογικές ανάγκες».
 
Στο Δικαστήριο σημειώθηκε δε πως η έκδοσή του θα προκαλούσε σημαντική επιδείνωση της ψυχικής υγείας της πρώην συζύγου του, η οποία δεν θα μπορούσε να περιθάλψει τα παιδιά από μόνη της.
 
Ως εκ τούτου, οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι το δημόσιο συμφέρον υπέρ της έκδοσης αντισταθμίζεται από τα δικαιώματα του αναιρεσείοντος και της οικογένειάς του βάσει του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Πηγή: Philenews/birminghammail.co.uk