*Η πανδημία που βιώνει η ανθρωπότητα δίνει ένα καλό μέτρο συνειδητοποίησης διαφόρων μύθων στους οποίους οι μικροί, ως επί το πλείστον, της γης ετούτης αρέσκονται σε περιόδους ειρηνικές και ανέφελες: Πόσο πιο μπροστά από εμάς είναι συγκεκριμένα έθνη, πόσο νεάντερταλ είμαστε εμείς στις συμπεριφορές και δράσεις μας, πόσο φοβερά και τρομερά πράγματα θα έκανε ο άλφα ή ο βήτα αν ήταν στη θέση μας και πόσο ζηλεύουμε εμείς τον τάδε ή τον δείνα λαό που είναι 200 έτη φωτός μακριά μας.

Ο κορωνοϊός έρχεται σήμερα να συντρίψει στέρεες αντιλήψεις και ιδεατισμούς με τους οποίους μεγαλώσαμε σε αυτό τον τόπο.

*Απομυθοποίηση ένα: Το τι κακό συμβαίνει σε ένα κράτος έχει να κάνει με την υπανάπτυξη του και αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί σε ένα προηγμένο κράτος του πρώτου κόσμου. Το κακό ξεκίνησε από έναν από τους οικονομικούς και τεχνολογικούς γίγαντες της υφηλίου και εξαπλώθηκε με ρυθμό πυρκαγιάς σε όλο τον προηγμένο κόσμο πριν αυτός πάρει χαμπάρι από πού του ήρθε. Ομοίως, αμήχανοι παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες κολοσσούς του επιχειρείν και της επιστήμης από τέτοια κράτη, να μην μπορούν να εκπληρώσουν βασικές τους υποσχέσεις για παραγωγή και διανομή εμβολίων.

*Απομυθοποίηση δύο: Κράτη που αρεσκόμαστε να θεοποιούμε ως προς τη στιβαρότητα των δομών τους και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών τους, αποδείχθηκαν αδύναμοι κρίκοι στην αντιμετώπιση της συμφοράς. Τρανό παράδειγμα η Βρετανία, η περίφημη δημόσια μηχανή της οποίας είναι όπως φαίνεται ιδεώδης στο να πηγαινοφέρνει τρένα χωρίς δευτερόλεπτο καθυστερήσεων, αλλά στο να αντιμετωπίσει τον ιό χρειάστηκε να βρεθεί πρώτα ένα εμβόλιο.

*Απομυθοποίηση τρία: Πολίτες κρατών που σε συνθήκες ομαλότητας και οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν το είδωλο των πτωχών και καταφρονεμένων, καταγγέλλονται σήμερα από αρμόδια διεθνή όργανα ως ανεύθυνοι στη συμπεριφορά τους. Οι συμπαθέστατοι στους Κύπριους Ιταλοί, καταγγέλλονταν ότι δεν ενήργησαν υπευθύνως τις πρώτες κρίσιμες ώρες, με αποτέλεσμα να ξεφύγει η κατάσταση. Γάλλοι, ακόμη και Γερμανοί, συμπεριφέρονταν με τρόπο που μέχρι σήμερα επιβάλλει ολικά lockdowns. Για να μην πούμε για την 200 χρόνια μπροστά Σουηδία και το φιάσκο της ανοσίας της αγέλης που ανακάλυψε από την πρώτη μέρα εμφάνισης του ιού!

Ναι, οι Κύπριοι μπορεί όταν περάσει το κακό να ξαμολυθούν ξανά στο Μιλάνο ζηλεύοντας τους οίκους μόδας, τις τρατορίες και τις ομάδες τους, αλλά τις μέρες αυτές μπορούν να το παίζουν μέχρι και κριτές.

*Απομυθοποίηση τέσσερα: Ένα μικρών δυνατοτήτων κράτος όπως το δικό μας, που αρέσκεται να εργάζεται συνήθως σε καταστάσεις ρουσφετιού, ημετεροκρατίας και ρυθμών χελώνας, σε περιπτώσεις όπως της πανδημίας που ζούμε σήμερα έχει καταφέρει να εργάζεται με τρόπο που αναγνωρίζεται διεθνώς ως αποτελεσματικό όσο λίγα στην αντιμετώπιση των συνεπειών της. Ναι, είναι διαφορετικό να είσαι ένα κράτος των 800 χιλιάδων ανθρώπων και διαφορετικό να είσαι κράτος των δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν παύει όμως να είσαι ένα μικρό κράτος που κινήθηκε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από ό,τι έπραξαν κράτη πολύ πιο προηγμένα από εσένα.

*Εν κατακλείδι: Το ότι με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα βίντεο του Αλ Τζαζίρα και το μπάχαλο με τα χρυσά διαβατήρια ξαναγίναμε μπουρδέλο διεθνώς, είναι μια πραγματικότητα. Ας μην μας ζαλίζουν όμως πια όλοι αυτοί οι ξερόλες πως «μόνο στην Κύπρο γίνονται αυτά».

Είδαμε και των αλλωνών τα χαΐρια…