To Top
10:18 Κυριακή
17 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Πάρκο Αγίου Δημητρίου - Αγγλικής Σχολής Στρόβολος
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ • Πάρκο Αγίου Δημητρίου - Αγγλικής Σχολής Στρόβολος
  06 Νοεμβρίου 2019, 9:44 πμ  
Ο δρ Τζιμ Λεοντιάδης, Στρόβολος, επισημαίνει την κακή κατάσταση που επικρατεί στο πάρκο.

Ο Δήμος Στροβόλου μπορεί δικαιολογημένα να είναι υπερήφανος για τα πάρκα του. Τα περισσότερα από αυτά που έχω δει διατηρούνται καλά. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει με το πάρκο του Αγίου Δημητρίου (γνωστό και ως Πάρκο της Αγγλικής Σχολής) που βρίσκεται μεταξύ του Νοσοκομείου «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’» και της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας. Σε αυτό το πάρκο βρίσκονται μερικά από τα ωραιότερα δέντρα στην Κύπρο, ορισμένα ηλικίας πάνω από εκατό χρόνων. Χρησιμοποιείται από πολλούς Κύπριους που αναζητούν ένα μέρος για να χαλαρώσουν, να τρέξουν ή να παίξουν. Είναι λοιπόν δυσάρεστο που το πάρκο αυτό είναι τόσο παραμελημένο. Στην άκρη του πάρκου κατά μήκος της οδού 28ης Οκτωβρίου υπάρχουν πάρα πολλά σκουπίδια και πεταμένα αντικείμενα. Αυτό γίνεται πιο έντονο με τα πεταμένα αντικείμενα να είναι περισσότερα και πυκνά διασκορπισμένα, καθώς κάποιος πλησιάζει προς την κύρια είσοδο που οδηγεί στο πάρκο. Πλαστικά μπουκάλια, κουτιά, τενεκεδάκια, πλαστικές τσάντες, χαρτόνια, σανίδες, καλαμάκια, ρούχα, μέταλλα, τρόφιμα και άλλα διάφορα ανομολόγητα, καλύπτουν το έδαφος, παραμένοντας αμάζευτα και αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.
Πέραν του ότι προσφέρει έναν φιλόξενο χώρο πρασίνου, το Πάρκο Αγίου Δημητρίου καταλαμβάνει πολύτιμη ακίνητη περιουσία αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Αν επρόκειτο για κάποιο κτήριο τέτοιας αξίας, είμαι βέβαιος ότι θα καταβαλλόταν κάποια προσπάθεια να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Ο δήμος έχει τοποθετήσει μερικούς καλάθους αποβλήτων, αλλά αυτοί είναι εντελώς ανεπαρκείς. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα οι κάλαθοι γεμίζουν, με αποτέλεσμα να ξεχειλίζουν και τα σκουπίδια που δεν χωρούν να βρίσκονται διάσπαρτα κάτω και γύρω από αυτούς.
Η έλλειψη φροντίδας αντικατοπτρίζεται επίσης σε ένα ή δύο δέντρα που πεθαίνουν και των οποίων τα ξηρά κλαδιά υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν πάνω στα αυτοκίνητα που περνούν κατά μήκος της οδού 28ης Οκτωβρίου. Τον τελευταίο καιρό το πάρκο άρχισε να χρησιμοποιείται από ασυνείδητους και ως χώρος απόρριψης παλιών επίπλων, όπως μαρτυρείται από μια μαύρη πολυθρόνα που έχει πεταχτεί εκεί.
Δεν είμαι βέβαιος ότι τα άτομα που είναι υπεύθυνα για το πάρκο τα γνωρίζουν επαρκώς όλα αυτά. Υποθέτω ότι η ευθύνη για το πάρκο μοιράζεται μεταξύ του Δήμου Στροβόλου και της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας. Σε συζητήσεις με τις αρμόδιες Αρχές και των δύο αυτών οργανισμών φαίνεται ότι κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς πού είναι η γεωγραφική διαχωριστική γραμμή μεταξύ των περιοχών ευθύνης τους.
Έχω αποκομίσει την έντονη εντύπωση ότι αυτοί που έχουν την εξουσία και την ευθύνη σπάνια επισκέπτονται το πάρκο. Ωστόσο, για πολλούς πολίτες της Λευκωσίας, το Πάρκο του Αγίου Δημητρίου αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης, ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που πρέπει να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση.  Τζιμ Λεοντιάδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...