Σε μια περίοδο κατά την οποία οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων δεν έχουν τέλος και στην οποία οι καταναλωτές πλήττονται οικονομικά, καθώς το κόστος ζωής ανεβαίνει επικίνδυνα, αναπόφευκτα, τα «πυρά» των πολιτών στρέφονται και κατά των εταιρειών πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε η αύξηση της τιμής των καυσίμων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Staroil, Γιώργος Πέτρου, αναγκάστηκε να απαντήσει πως «οι εταιρείες δεν είναι κλέφτες». Γενικότερα, τότε, οι εκπρόσωποι των εταιρειών πετρελαιοειδών στην Κύπρο είχαν χαρακτηρίσει ως ανυπόστατες και συκοφαντικές τις κατηγορίες για αισχροκέρδεια στον τομέα των καυσίμων. Τελικά, πώς καθορίζονται οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο;

Η σύγκριση

Τα πετρελαιοειδή που εισάγονται στην Κύπρο, όπως η βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι έτοιμα (διυλισμένα προϊόντα) και ουσιαστικά η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται εξολοκλήρου μέσω εισαγωγής διυλισμένων προϊόντων. Για την τιμολόγηση των διυλισμένων καυσίμων χρησιμοποιείται ο δείκτης Platts, σε αντίθεση με το αργό πετρέλαιο για την τιμολόγηση του οποίου χρησιμοποιείται ο δείκτης BRENT. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο δείκτης Platts είναι ένας δείκτης ο οποίος παρέχει, σε παγκόσμιο επίπεδο και επί καθημερινής βάσης, εκτίμηση της τιμής των ετοίμων διυλισμένων προϊόντων ενέργειας. Το κάθε καύσιμο έχει τη δική του διακύμανση και διαφορετική εκτιμημένη τιμή Platts.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι, για την τιμολόγηση των διυλισμένων προϊόντων που εισάγονται στην Κύπρο χρησιμοποιείται ο ημερήσιος δείκτης «Platts Basis Italy», ο οποίος επηρεάζεται –μεταξύ άλλων– από τη ζήτηση και προσφορά διυλισμένων καυσίμων στην περιοχή της Μεσογείου.

Συνεπώς, οι Κύπριοι καταναλωτές, οι οποίοι θέλουν να συγκρίνουν το επίπεδο της ακρίβειας στη χώρα μας με άλλες χώρες της ΕΕ, θα πρέπει να κάνουν τη σύγκριση με χώρες με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί κοινή βάση τιμών, δηλαδή με την Ελλάδα και την Ιταλία. Για παράδειγμα η σύγκριση των τιμών καυσίμων της Κύπρου με αυτές των κεντροευρωπαϊκών χωρών δεν ενδείκνυται, καθώς οι εν λόγω χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικό δείκτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ημερομηνίας 20 Ιουνίου, της ΕΕ για τις μέσες τιμές λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών, οι οποίες ίσχυαν στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ τη Δευτέρα της ίδιας εβδομάδας, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Κύπρο ήταν στο €1,80, έναντι €2,42 στην Ελλάδα και €2,06 στην Ιταλία.

Οι τιμές προ φόρων στην Κύπρο ήταν στο €1,14, έναντι €1,24 στην Ελλάδα και €1,21 στην Ιταλία.

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμής πώλησης στην Κύπρο ήταν στο €1,88, έναντι €2,11 στην Ελλάδα και €2,01 στην Ιταλία.

Οι τιμές προ φόρων στην Κύπρο ήταν στο €1,24, έναντι €1,28 στην Ελλάδα και €1,28 στην Ιταλία.

Οι παράγοντες 

Όπως μας αναφέρθηκε από γνώστες της αγοράς, οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τελικές τιμές προϊόντων πετρελαίου είναι αρκετοί και συγκεκριμένα οι πιο κάτω:

• Διεθνής Τιμή Πρώτης Ύλης (Αργό πετρέλαιο)

• Διεθνείς Τιμές βάσης προϊόντων Πετρελαίου (Βενζίνη, Diesel, κλπ.)

• Νομισματική Ισοτιμία € /$

• Δασμοί & Φόροι

• Ύπαρξη Μονάδων Παραγωγής (Διυλιστήρια)

• Κόστος Μεταφοράς προϊόντων

• Κόστος επενδύσεων και λειτουργίας εγκαταστάσεων προϊόντων

• Υποχρέωση πρόσμιξης Βιοκαυσίμων στο τελικό προϊόν

• Κόστος Στρατηγικών Αποθεμάτων

• Μέγεθος Αγοράς

• Μικτό Περιθώριο Εμπορίας