Η ΕΝΤΑΞΗ της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την πρωτομαγιά  του 2004,  συνιστούσε την μεγαλύτερη, ίσως, μετά την ανεξαρτησία κατάκτηση της χώρας μας. Ήταν  ένα άλμα προς τα εμπρός, που επιτεύχθηκε μέσα από πολλές δυσκολίες και εμπόδια. Εμπόδια που ενίοτε θεωρούνταν ανυπέρβλητα.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία, ένα  μικρό κράτος, που γεωγραφικά βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, εδαφικά διαμελισμένο, εντάχθηκε  στα ανεπτυγμένα, θεσμικά και οικονομικά, δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης. Εντάχθηκε με το σπαθί του το κυπριακό κράτος, με την πολύτιμη και καθοριστικής σημασίας βοήθεια της Ελλάδος. Χωρίς αυτή τη βοήθεια ενδεχομένως να μην μπορούσε ο μεγάλος στόχος να επιτευχθεί. Με την ευκαιρία να μνημονεύσουμε ειδικά τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη.

Η ΧΩΡΑ μας εντάχθηκε σε μια μεγάλη οικογένεια κρατών, με διαφορετικά συμφέροντα και επιδιώξεις. Ο χρόνος, ωστόσο, απέδειξε ότι και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στρατηγική προίκα να προσφέρει στην Ε.Ε. Πρόσφερε με την συμμετοχή της και  έδωσε γεωπολιτικές διεξόδους και πλεονεκτήματα στην Ένωση. Αυτό μπορεί να μην συνυπολογίστηκε αρχικά αλλά σε κρίσεις στην περιοχή, αξιολογήθηκε και αξιοποιήθηκε  η γεωστρατηγική της σημασία. Ιδιαίτερα με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο στη Γάζα, επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σημασία της Κύπρου.

ΗΤΑΝ ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά τα καταφέραμε. Όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου του 2004, η κατοχική Τουρκία είχε, ως γνωστό, εξαπολύσει απειλές. Εάν ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε., διαμηνούσε με  κάθε ευκαιρία η κατοχική δύναμη «θα υπάρξει αντίδραση χωρίς όρια». Η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ένωση, πλην όμως η Άγκυρα δεν έκανε τις απειλές της πράξη. Όχι γιατί δεν μπορούσε, αλλά επειδή μέτρησε προφανώς και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δέχθηκε στους κόλπους της την Κύπρο.

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία επιδιώκει προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σαφές πως για να υπάρξει ευρωτουρκική προσέγγιση θα πρέπει η Άγκυρα να αλλάξει στάση, στην πράξη και όχι στα λόγια, έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος. Να επιδείξει πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών.

ΤΟ πρώτο εξάμηνο του 2016 η Κύπρος θα προεδρεύσει της Ε.Ε. Θα είναι η δεύτερη προεδρία από της ένταξης μας και εντεύθεν. Είναι μια σημαντική εξέλιξη. Έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία. Όπως και στην πρώτη Προεδρία, που είχαμε σαφώς λιγότερες εμπειρίες, όπως στη δεύτερη, η Κυπριακή Δημοκρατία θα δώσει το στίγμα της. Θα είναι μια θετική και παραγωγική, δημιουργική Προεδρία.