Ακούσαμε τον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, να εξηγεί γιατί η Κύπρος διαφώνησε με την πρόταση όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Πρόταση την οποία υποστήριξαν Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Αυστρία,  Δανία, Εσθονία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία. Επίσης, χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Ισλανδία, η Φιλανδία, υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία καταγγέλλουν το Ισραήλ πως εδώ και δύο μήνες έχει μπλοκάρει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. «Τρόφιμα, φάρμακα και βασικά εφόδια έχουν εξαντληθεί. Ο πληθυσμός αντιμετωπίζει λιμό. Ο λαός της Γάζας πρέπει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται απεγνωσμένα».

Η Κύπρος διαφώνησε με τη χρονική συγκυρία εξήγησε ο κ. Κόμπος. Πότε θα είναι άραγε καλή η συγκυρία; Όταν δεν θα έχει απομείνει ούτε ένας Παλαιστίνιος στη Γάζα.  

Έθεσε, λέει ακόμα, ενώπιον των Ευρωπαίων εταίρων τον προβληματισμό κατά πόσο είναι δόκιμο να αφαιρούνται μοχλοί πίεσης. Μοχλός πίεσης είναι η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ- Ισραήλ. Και αν δεν την αγγίξεις είναι μοχλός πίεσης, ενώ αν πεις την αποσύρω ή την επανεξετάζω δεν είναι πίεση. Οι υπόλοιπες χώρες, ακόμα και αυτές με μεγάλα συμφέροντα και διαχρονικές φιλίες με το Ισραήλ το αντιλαμβάνονται ως πίεση, ενώ η Κύπρος (και η Ελλάδα) το αντιλαμβάνονται αλλιώς.

Ο προβληματισμός της Κύπρου, σύμφωνα πάντα με τον ΥπΕξ έχει να κάνει με την ωφέλεια που θα είχε μια επανεξέταση της εν λόγω Συμφωνίας. Η ένσταση της Κύπρου «ήταν ως προς το διαδικαστικό και την ωφέλεια που θα προέκυπτε από μία απόφαση αυτού του είδους, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα λάβουμε υπόψιν ότι η όποια έκθεση προκύψει δεν θα είναι από προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι επί του εδάφους» και ότι η έκθεση «θα πρέπει να περάσει από το Κολέγιο των Επιτρόπων και να υιοθετηθεί με ομοφωνία», διερωτώμενος τι θα σημαίνει για την ΕΕ «αν δεν περάσει με ομοφωνία από την Επιτροπή».

Η Κύπρος λοιπόν, προσπάθησε –σύμφωνα με τον κ. Κόμπο- μαζί με έξι άλλες χώρες, να διασώσει την αξιοπιστία της ΕΕ γιατί ίσως η πρόταση δεν περάσει με ομοφωνία από τα ανώτερα σώματα που ενδεχομένως θα οδηγηθεί.

Όσοι λιμοκτονούν και πεθαίνουν στη Γάζα δεν καταλαβαίνουν από διπλωματία τόσο υψηλού επιπέδου. Κι ούτε μπορούν να αναμένουν τις χώρες να ομοφωνήσουν γιατί πάντα θα υπάρχει ένα κράτος, έστω και βραχονησίδα, που θα νίπτει τα χείρας και θα προσπαθήσει να πείσει πως τα βράδια δεν κοιμάται γιατί το στοιχειώνουν οι εικόνες από τα παιδιά που πεθαίνουν αβοήθητα.