ΤΡΑΓΩΔΙΑ! Νεκροί και μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή της Λεμεσού, η οποία εξελίχθηκε σε φονική. Η μεγάλη πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού ( σε λιγότερο βαθμό εκείνη που ξέσπασε στην Πάφο σχεδόν ταυτόχρονα), ήταν καθόλα καταστροφική. Πρωτίστως, όμως, ήταν και φονική καθώς δυο άνθρωποι έχασαν, δυστυχώς, τη ζωή τους.

ΠΑΡΑ τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, άλλων υπηρεσιών και των εθελοντών, η μεγάλη πυρκαγιά  δεν κατέστη δυνατόν να περιοριστεί. Ως αποτέλεσμα τούτου, υπήρξαν δυο νεκροί, τραυματίες, εκκενώθηκαν χωριά, κάηκαν σπίτια. Τραγωδία.

Η ΦΟΝΙΚΗ πυρκαγιά στη Λεμεσό υπολογίζεται ότι έχει κάψει πέραν των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πρόκειται, επαναλαμβάνουμε, για μεγάλη καταστροφή, τραγωδία, που δύσκολα θα αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της.

ΔΕΝ είναι ώρα, προφανώς, για να γίνει συνολική αξιολόγηση της κατάστασης. Κατά πόσο, δηλαδή, υπήρξε προετοιμασία για αντιμετώπιση τέτοιας έκτασης πυρκαγιάς. Οι καιρικές συνθήκες, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι, προφανώς και προμήνυαν το κακό. Δεν είναι ώρα για να αναζητηθούν ευθύνες, εάν και εφόσον υπάρχουν, που θεωρούμε πως υπάρχουν. Αλλά αυτό το κεφάλαιο θα πρέπει να ανοίξει. Αυτό θα πρέπει να γίνει όταν αντιμετωπισθούν πλήρως τα πολλά μέτωπα της πυρκαγιάς. Όταν ληφθούν μέτρα διαχείρισης της επόμενης ημέρας.

ΤΩΡΑ είναι η ώρα να γίνει καταγραφή των καταστροφών και να βοηθηθούν οι άνθρωποι, που επηρεάσθηκαν. Ασφαλώς και δημιουργούνται ερωτήματα για το πώς ξέφυγε η πυρκαγιά και επεκτάθηκε. Αυτό προφανώς θα το απαντήσουν οι αρμόδιοι.

ΘΑ πρέπει, επίσης, να γίνει μια αξιολόγηση για την ετοιμότητα των μηχανισμών, που υπάρχουν για τέτοιες περιπτώσεις. Το ερώτημα, που προφανώς παραμένει και είναι βασανιστικό, είναι κατά πόσο θα  μπορούσε να αντιμετωπισθεί στα πρώτα στάδια της η πυρκαγιά.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως οι κλιματικές συνθήκες, ειδικά στην περιοχή μας, στη χώρα μας, επιβάλλουν περισσότερη εγρήγορση. Ενδεχομένως και περισσότερα μέσα, όπως τα πτητικά, για παράδειγμα. Ενδεχομένως να υπάρχει ανάγκη τους καλοκαιρινούς μήνες για ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με εργοδότηση εθελοντών, που θα αξιοποιούνται σε ώρα ανάγκης.

ΠΟΛΛΑ μπορούν να αναφερθούν εκ των υστέρων. Πολλά μπορούν να τονιστούν όταν πλέον η καταστροφή έχει επέλθει. Το μείζον είναι να λειτουργούν οι μηχανισμοί του κράτους προληπτικά και να έχουν γρήγορα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά. Αυτό προφανώς και μειώνει τις πιθανότητες καταστροφής.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως είναι εύκολο να ειπωθούν πολλά, κυρίως μετά από μια καταστροφή. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να γίνονται συζητήσεις επί ερειπίων αλλά να αποφεύγονται τα ερείπια!