Τριπλή πρόκληση για την κυβέρνηση στο υπό διαμόρφωση διεθνές περιβάλλον

Το νέο κυβερνητικό σχήμα καλείται να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας σε μια δύσκολη και ρευστή συγκυρία διεθνώς

Σε μια μεταβατική περίοδο για την παγκόσμια οικονομία, η Κύπρος καλείται να βρει γρήγορα το βηματισμό της και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις των καιρών. Η περίοδος χάριτος της νέας κυβέρνησης είναι εξ αντικειμένου περιορισμένη. Πέρα από τα τρέχοντα ανοιχτά θέματα (όπως η εκκρεμότητα μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών για την ΑΤΑ, οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων), το νέο κυβερνητικό σχήμα καλείται να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας σε μια δύσκολη και ρευστή συγκυρία διεθνώς.

Σε αυτό το υπό διαμόρφωση διεθνές περιβάλλον, η πρόκληση για την κυβέρνηση είναι τριπλή. Καταρχάς, θα πρέπει να υλοποιήσει ένα στρατηγικό σχέδιο προσέλκυσης σοβαρών ξένων επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς σύγχρονες τάσεις και ανάγκες σε έναν από τους πιο βασικούς πυλώνες της εγχώριας οικονομίας. Η Κύπρος, ως κατεξοχήν κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών και συναφών υπηρεσιών, χρειάζεται να εστιάσει ακόμα περισσότερο στον τομέα των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, των Ιδρυμάτων Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος και των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων και στην εν γένει προσέλκυση τέτοιων επενδυτικών σχημάτων. Είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα σχήματα υποχρεούνται βάσει των πλαισίων λειτουργίας τους να διατηρούν μονίμως γραφεία και προσωπικό στην Κύπρο, και έτσι εργοδοτούν υπάλληλους και συμβούλους, πληρώνουν φόρους και ενοίκια ή αγοράζουν γραφεία, αναπτύσσουν τεχνολογίες, διατηρούν τεχνογνωσία την οποία μεταφέρουν και στο προσωπικό τους και έτσι συνεισφέρουν σημαντικά και στην εγχώρια οικονομία.

Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την παροχή στοχευμένων κινήτρων  σε εταιρείες τεχνολογίας, εγχώριες ή επανεγκατασταθείσες από το εξωτερικό, αλλά και νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις. Τέτοιες επιχειρήσεις δύναται να αποτελέσουν αιχμή του δόρατος για ανάπτυξη και να επιφέρουν οφέλη  για το σύνολο της οικονομίας, δημιουργώντας τεχνογνωσία, εμπειρογνωμοσύνη και παράλληλα εκατοντάδες θέσεις εργασίας για διάφορα επαγγέλματα,Οι τεχνολογίες συστημάτων παροχής υπηρεσιών, διαχείρισης πελατών, υγείας, εκπαίδευσης, προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις ή η ρυθμιστική τεχνολογία, που εξυπηρετεί την αποτελεσματική εκπλήρωση των κανονιστικών υποχρεώσεων της κάθε εποπτευόμενης επιχείρησης, αποτελούν μόνο κάποια παραδείγματα.  

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων είναι η θωράκιση της καλής φήμης της Κύπρου, με την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των εποπτικών αρχών, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Κεντρικής Τράπεζας. Οι εποπτικές αρχές χρειάζεται να ανταπεξέλθουν σε μια σειρά νέων και επικαιροποιημένων νομοκανονιστικών πλαισίων, περισσότερους και πολυπλοκότερους κινδύνους που προκύπτουν από νέα προϊόντα, νέες τεχνολογίες και νέες πρακτικές που ακολουθούν οι εποπτευόμενοι, αλλά και αυξημένες απαιτήσεις από τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές αρχές. Γι’ αυτό αφενός είναι αναγκαίο να υπάρχουν οι μηχανισμοί που επιτρέπουν την ταχεία και αποτελεσματική εξέταση μιας νέας αίτησης, αφετέρου δε, να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των αγορών και η παροχή των υπηρεσιών. Η ενδυνάμωση των εποπτικών αρχών δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως επιπλέον κόστος για το κράτος, αλλά ως μια σοβαρή επένδυση για το μέλλον. Σημειώνεται επί τούτου ότι στην Κύπρο λειτουργεί ένα καλά οργανωμένο δίκτυο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης,  κανονιστικής τεχνολογίας και σχετικών υπηρεσιών, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια λόγω της ανάπτυξης του χρηματοοικονομικού τομέα.

Ένας άλλος τομέας που καταγράφει σημαντική πρόοδο είναι η εκπαίδευση. Η έμφαση που δόθηκε στην τεχνολογία κατά τα δύο έτη της πανδημίας επιτάχυνε την προσαρμογή του μοντέλου εκπαίδευσης, με όλο και περισσότερα ιδρύματα να προσφέρουν διαδικτυακά προγράμματα που δεν απαιτούν φυσική παρουσία. Αυτό βοηθά περαιτέρω τον τομέα και υποστηρίζει την αύξηση του αριθμού των εκπαιδευομένων, ειδικά φοιτητών σε τριτοβάθμια ιδρύματα. Ήδη στη χώρα έχουν αδειοδοτηθεί και δραστηριοποιούνται αριθμός τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ορισμένα εκ των οποίων διαθέτουν σημαντικούς αριθμούς φοιτητών και κρίσιμη μάζα, η οποία μπορεί να αυξηθεί περισσότερο μέσω επιπρόσθετων εξειδικευμένων και άλλων προγραμμάτων και με στοχοποίηση συγκεκριμένων γεωγραφικών χώρων με μεγάλους πληθυσμούς και χαμηλότερο βαθμό διείσδυσης άλλων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Εν κατακλείδι, η νέα κυβέρνηση της Κύπρου καλείται να αξιοποιήσει περαιτέρω τις υφιστάμενες υποδομές παροχής υπηρεσιών προς το χρηματοοικονομικό κλάδο , τις καινοτόμες τεχνολογίες αλλά και την εκπαιδευτική πληρότητα της χώρας, δημιουργώντας τις προοπτικές για αειφόρο ανάπτυξη με οφέλη για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.  

  *CEO του Ομίλου MAP S.Platis