Η δημιουργία ενός εθνικού brand θα αναβαθμίσει την εικόνα και το κύρος της Κύπρου και θα βοηθήσει και τον κλάδο της οικοδομικής βιομηχανίας και αναπτύξεως γης

Οι υπηρεσίες του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως χρήζουν ριζικής μεταρρύθμισης

Ο κλάδος της οικοδομικής βιομηχανίας και αναπτύξεως γης αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους κύριους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας και ως εκ τούτου, τόσο η προστασία του όσο και η ενίσχυσή του αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Ειδικότερα, η περίοδος που διανύουμε, η οποία χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και αστάθεια, εξαιτίας των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, αλλά και των αρνητικών επιπτώσεων από την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ιδιαίτερα με τον τρόπο που αυτή έγινε, καθιστά την διαφύλαξη και ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας απαραίτητη η οποία με τη σειρά της θα συνδράμει στην ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας.

Ως εκ τούτου, προτεραιότητα της νέας κυβέρνηση ως προς την ενίσχυση του ανταγωνισμού του κλάδου της οικοδομικής βιομηχανίας, θα πρέπει να αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των διαφόρων τμημάτων της δημόσιας υπηρεσίας. Τόσο οι υπηρεσίες του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας όσο και αυτές του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως χρήζουν ριζικής μεταρρύθμισης και ανάγκης εκσυγχρονισμού έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα και ανάγκες. Οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες στην εξέταση και έκδοση διαφόρων πολεοδομικών αιτήσεων και την έκδοση ξεχωριστών τίτλων ιδιοκτησίας από τις αρμόδιες αρχές, αποτελούν εδώ και χρόνια την «γάγγραινα» του κλάδου μας, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων και αρνητικών εντυπώσεων. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που πραγματικά θα εκσυγχρονίσει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες των εν λόγω δημόσιων υπηρεσιών, διαμέσου του one-stop shop, σε συνδυασμό με την προσπάθεια ενοποίησης δήμων/κοινοτήτων, πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί άμεσα, ακολουθώντας επιτυχημένα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κλάδος ανάπτυξης γης και οικοδομών αποτελούσε παραδοσιακά έναν κλάδο με έντονη δραστηριότητα που απευθυνόταν τόσο στο εγχώριο όσο και το διεθνές κοινό. Για το λόγο αυτό, ο εκσυγχρονισμός του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΜΠ) και η επίσπευση τόσο των διαδικασιών όσο και της εξέτασης διαφόρων αιτήσεων μετανάστευσης, από υπηκόους ξένων χωρών, θεωρείται ότι θα τονώσει περαιτέρω τα υφιστάμενα κίνητρα για επενδύσεις σε ακίνητα εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ανακουφίσει άμεσα τον κλάδο. Είναι σχεδόν απαράδεχτο, ενώ οι εταιρείες του κλάδου, χάρις την εξωστρέφεια και τον δυναμισμό που έχουν επιδείξει τα τελευταία χρόνια να έχουν κατορθώσει την προσέλκυση σημαντικών ξένων κεφαλαίων, η εν λόγω προσπάθεια να μηδενίζεται εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών του ΤΑΜΠ. Οι εν λόγω καθυστερήσεις πλήττουν, όχι μόνο τον κλάδο ανάπτυξης γης, αλλά και την αξιοπιστία και το κύρος της Κυπριακής κρατικής μηχανής σε διεθνές επίπεδο.

Επιπρόσθετα, ένα από τα πάγια προβλήματα του κλάδου αναπτύξεως γης αποτελεί η διαχείριση των κοινόκτητων οικοδομών και η εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών. Η σημερινή νομοθεσία είναι επί της ουσίας ανενεργή, προκαλώντας μια χαοτική κατάσταση στην διαχείριση των 30 χιλιάδων περίπου κοινόκτητων οικοδομών που υπάρχουν στην Κύπρο. Η μεταρρύθμιση και η υπό συζήτηση πρόταση Νόμου, η οποία θα ρυθμίζει την διαχείριση των κοινόκτητων οικοδομών, πρέπει να προωθηθεί άμεσα από την νέα Κυβέρνηση έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα εκσυγχρονιστικό νομικό πλαίσιο το οποίο θα αντικαθιστά την υφιστάμενη νομοθεσία, το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά και να συμβάλει στην επίλυση των διαφόρων ζητημάτων που αφορούν τις κοινόκτητες οικοδομές.

Καταλυτικά, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει επίσης στην ανάπτυξη νέων υποδομών με στόχο, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες τόσο για την διατήρηση των υφιστάμενων, όσο και για προσέλκυση νέων και περισσότερων πολυεθνικών εταιρειών στην Κύπρο. Η παροχή κινήτρων, μέσω των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο (headquartering) πρέπει να αποτελεί μόνιμη στρατηγική της εκάστοτε κυβέρνησης. Μέσω του headquartering και της εγκατάστασης στην Κύπρο νέων επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων, θα υπάρξουν άμεσα και έμμεσα οφέλη στην κυπριακή οικονομία. Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει την οικονομική διπλωματία με την σύσταση εξειδικευμένης μονάδας στο Υπουργείο Εξωτερικών για τον σκοπό αυτό. Η δημιουργία ενός εθνικού brand θα αναβαθμίσει την εικόνα και το κύρος της Κύπρου, ενώ θα βοηθήσει στην προώθηση των βασικών πυλώνων της οικονομίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων συμπεριλαμβανομένου και του τομέα ανάπτυξης γης.

*Πρόεδρος Pafilia Property Developers