Του Γιώργου Λαμπίρη

Μειωμένες είναι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι επιδόσεις στη διάρκεια του θεσμού της Black Friday, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες, επιμηκύνοντας ουσιαστικά τη χρονική διάρκεια της ημέρας σε Black Week, με έναρξη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 20 και 21 Νοεμβρίου.

Όπως επισημαίνουν ωστόσο οι ίδιες πηγές, αναμένεται ότι τα πάντα θα κριθούν σε επίπεδο ζήτησης, τόσο σήμερα όσο και Σάββατο, δύο ημέρες κατά τις οποίες ο κόσμος αναμένει ότι θα βρει καλύτερες προσφορές στα καταστήματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο 20%- 50% οι εκπτώσεις του φετινού Black Friday (φώτος)

Η μεγαλύτερη ζήτηση για τηλεοράσεις – Ελλείψεις σε προϊόντα τεχνολογίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr, αυτήν τη στιγμή η κατηγορία προϊόντων με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι τηλεοράσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια άλλη κατηγορία με αξιοσημείωτες πωλήσεις. Σε αυτό συντείνει το γεγονός ότι λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε ημιαγωγούς, η βιομηχανία προϊόντων τεχνολογίας παρουσιάζει αρρυθμίες, γεγονός που προκαλεί ελλείψεις σε κινητά τηλέφωνα, tablets, λάπτοπ, κάρτες γραφικών καθώς και άλλων συναφών προϊόντων τεχνολογίας.

Ο υπολογισμός της έκπτωσης

Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι εκπτώσεις από τις εκάστοτε αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ο υπολογισμός του εκπτωτικού ποσοστού γίνεται επί της αρχικής προτεινόμενης λιανικής τιμής του τιμοκαταλόγου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρεία που προμηθεύει για παράδειγμα μία τηλεόραση σε κάποιο κατάστημα λιανικής πώλησης, προτείνει μία τιμή στην οποία θα επιθυμούσε να πωλείται το προϊόν της. 

Στη συνέχεια αυτή η τιμή συνήθως μειώνεται από τους λιανεμπόρους σε επίπεδο λιανικής πώλησης από 500 ευρώ που για παράδειγμα ήταν η αρχική προτεινόμενη τιμή του προμηθευτή, σε 470 ευρώ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων της Black Friday οι επιχειρήσεις λιανικής υπολογίζουν την έκπτωση επί της αρχικής προτεινόμενης των 500 ευρώ και όχι επί της τιμής των 470 ευρώ, ούτως ώστε να εμφανίζεται μεγαλύτερο το ποσοστό της τελικής έκπτωσης προς τον καταναλωτή. Γι’ αυτό και σε πολλές των περιπτώσεων το ποσοστό έκπτωσης που αναφέρεται από πολλές επιχειρήσεις λιανικής, κινείται στα επίπεδα έως και του 70% ή του 80%, ποσοστό το οποίο στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερο και συχνά δεν υπερβαίνει το 30% ή το 40%. 

Δημιουργία ζήτησης κατά τον δυσκολότερο μήνα για την ελληνική αγορά λιανικής

Να σημειωθεί ότι στη Ελλάδα η έλευση της Black Friday ήρθε να δημιουργήσει ζήτηση κατά τον δυσκολότερο μήνα από πλευράς πωλήσεων για το λιανεμπόριο, δεδομένου ότι το καταναλωτικό κοινό παραδοσιακά προετοιμαζόταν για τις γιορτές του Δεκεμβρίου, γι’ αυτό και η κίνηση τον Νοέμβριο ήταν πάντοτε εξαιρετικά περιορισμένη. 

Πώς βγήκε το όνομα Black Friday

Η Black Friday θεωρείται ως η μέρα με τις μεγαλύτερες εκπτώσεις του χρόνου για τον δυτικό κόσμο. Ως προς την προέλευση της ονομασίας υπάρχουν δύο εκδοχές όπου σύμφωνα με την πρώτη η Black Friday έλαβε την ονομασία της από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μέρα ήταν αυτή με τις μεγαλύτερες εισπράξεις της χρονιάς για τους καταστηματάρχες. Θεωρήθηκε μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις περνούσαν κατά τη συγκεκριμένη ημέρα από το “κόκκινο”, δηλαδή το χρέος, στο “μαύρο”, δηλαδή στο κέρδος. Κατά τη δεύτερη θεωρία ο όρος “Black Friday” υιοθετήθηκε στη Φιλαδέλφεια, για να περιγράψει την πολύ μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση που επικρατούσε στους δρόμους εκείνη τη μέρα και η επόδοση της ονομασίας στη συγκεκριμένη εκπτωτική ημέρα χρονολογείται από το 1961. 

Σε κάθε περίπτωση ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 24 Σεπτεμβρίου του 1869 και αναφερόταν στη συντριβή της αμερικανικής αγοράς χρυσού που προκλήθηκε μετά από σκάνδαλο. Τότε, δύο χρηματιστές της Wall Street, ο Jay Gould και ο Jim Fisk, συνεργάστηκαν για να αγοράσουν όσο περισσότερο μπορούσαν από τον χρυσό των Ηνωμένων Πολιτειών με σκοπό να οδηγήσουν στα ύψη την τιμή του και να βγουν οι μεγάλοι κερδισμένοι. Στις 24 Σεπτεμβρίου η απάτη τους αποκαλύφθηκε και η χρηματιστηριακή αγορά έκανε ελεύθερη πτώση, οδηγώντας τους πάντες σε χρεοκοπία, ενώ το κραχ που προκλήθηκε είχε χρόνιες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.

Πηγή: Capital.gr