Εντυπωσιακές εικόνες έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία «Ελπίδα» στην Αττική αλλά και στα νησία του Αιγαίου, αν και τα προβλήματα είναι ήδη πολλά

Παρόλο που τα προβλήματα που έχει επιφέρει η κακοκαιρία είναι ήδη πολλά, η «Ελπίδα» έχει δημιουργήσει και εντυπωσιακές εικόνες σε όλη την Αττική και σε άλλα μέρη της Ελλάδας

Σε ότι αφορά την Ατιική, από το πρωί υπάρχει πυκνή χιονόστρωση σε όλες της περιοχές του βόρειου τμήματος του νομού, ενώ χιόνι πέφτει συνεχώς στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα νότια προάστια δίπλα στη θάλασσα.

Όπως είναι λογικό, η κακοκαιρία έχει τον πρώτο λόγο και στα social media. Στο Twitter τα hashtag «χιόνια», «κακοκαιρία» και «Ελπίδα» είναι πρώτο, δεύτερο και τέταρτο, αντίστοιχα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κακοκαιρία Ελπίς: Χιονίζει στο κέντρο της Αθήνας (βίντεο)

Από το πρωί χιονίζει σε Μελίσσια και Βριλήσσια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέχρι πότε θα επηρεάζει την Κύπρο το φαινόμενο «Ελπίς»

Το χιόνι πέφτει πυκνό στο Σύνταγμα

Ο χιονιάς, όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, έχει οδηγήσει σε χιονόστρωση στο Σύνταγμα. Οι μόνοι που μένουν στη θέση τους είναι οι Εύζωνες που έχουν φορέσει τις κάπες τους.

 

  

  

  

Ισχυρή χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας

  

  Φωτογραφίες από τη Λεωφόρο Συγγρού

 

Το χιόνι έχει φτάσει στην παραλιακή

  

 

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Αίτημα από την Πυροσβεστική να κλείσουν όλες οι είσοδοι

Τεράστια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στην Αττική Οδό από την κακοκαιρία «Ελπίδα». Μάλιστα, η Πυροσβεστική ζήτησε να κλείσουν άμεσα όλες οι είσοδοι.

Οι εικόνες από την Αττική Οδό δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος με τα αυτοκίνητα να είναι ακίνητα σε πολλές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open TV, η Πυροσβεστική προειδοποιεί ότι οι κλήσεις στο κέντρο της θα αυξηθούν τις επόμενες ώρες και θα χρειαστεί να συνδράμει σε πολλά μέτωπα, μιας κι αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες.

Γι’ αυτό το λόγο, θεωρείται δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν ανάλογες καταστάσεις με τις υπάρχουσες, δηλαδή με χιλιάδες οχήματα εγκλωβισμένα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, μεταξύ αυτών και στην Αττική Οδό.

Η ενημέρωση στο Twitter

  

Έκλεισε η Κατεχάκη

Πριν λίγη ώρα, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης διακόπηκε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου στην Ηλιούπολη και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περιφερειακή Καρέα.

Χιλιάδες οδηγοί μποτιλιαρισμένοι στην Εθνική Οδό

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας απαγόρευσε τη μετακίνηση των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Αθηνών – Λαμίας από τα διόδια της Τραγάνας προς την Αθήνα. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που έφερε η κακοκαιρία.

 

Πολύ δύσκολη η κατάσταση για τους οδηγούς στη Λεωφόρο Μαραθώνος

 

Προβλήματα και με τις πτήσεις

Μετ΄ εμποδίων πραγματοποιούνται οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης πιθανόν να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις τόσο στις αναχωρήσεις όσο και στις αφίξεις, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν ακυρωθεί και κάποιες πτήσεις.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του αεροδρομίου, ήδη γίνονται εργασίες εκχιονισμού στις πίστες και αποπαγοποιήσεις στα αεροσκάφη.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή του, το αεροδρόμιο αναφέρει «δυσμενή καιρικά φαινόμενα συμπεριλαμβανομένου χιονόπτωσης και παγετού, θα επικρατήσουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σχεδιάζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου. «Συνιστάται οι επιβάτες να προγραμματίζουν τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο αρκετό χρόνο πριν από το πρόγραμμα της πτήσης τους και να επιβεβαιώνουν την κατάσταση της πτήσης με την αεροπορική εταιρεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πώς κινούνται τα ΜΜΜ – Τέλος τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ

Σύμφωνα με ό, τι έγινε γνωστό πριν από λίγα λεπτά, αποσύρονται από την κυκλοφορία άμεσα όλα τα λεωφορεία και τρόλεϊ, λόγω της χιονόπτωσης στην Αττική.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, τα λεωφορεία αποσύρονται προκειμένου να φτάσουν στα αμαξοστάσια.

Να θυμίσουμε ότι διακόπηκε το πρωί της Δευτέρας η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Οι επιβάτες του Μετρό με κατεύθυνση το αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας στον Προαστιακό σιδηρόδρομο.

Προβλήματα υπάρχουν και στα δρομολόγια στη Γραμμή 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός), λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Η κίνηση διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς -Ειρήνη, ενώ σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες εκχιονισμού στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά.

Εν τω μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία του Τραμ σε όλο το δίκτυο του, με τερματικό σταθμό τη στάση « ΣΥΝΤΑΓΜΑ», σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ.

Πού υπάρχουν διακοπές ρεύματος

Διακοπές ρεύματος έχουν σημειωθεί σε μια σειρά περιοχές της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδας», η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, διακοπή ρεύματος υπάρχει στον Γέρακα, ενώ νωρίτερα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση υπήρξαν σε γειτονιές της Καλλιθέας και του Κουκακίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, μπλακ άουτ έχει σημειωθεί σε περιοχές της Παλλήνης, αλλά και της Νέας Μάκρης.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί από χθες όλα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την άμεση αποκατάσταση την ηλεκτροδότησης όπου παρουσιαστούν ζητήματα.

Οι καταναλωτές μπορούν να καλούν δωρεάν στη νέα τηλεφωνική γραμμή 800 400 4000 για βλάβες από το κινητό ή το σταθερό τους.

Επίσης, προβλήματα ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας εντοπίζονται αυτήν την ώρα, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗE, στην Αττική, σε τμήματα των περιοχών Ανθούσα, Νταού Πεντέλης και Μαραθώνα. Τα προβλήματα αποδίδονται, κατά κύριο λόγο, σε βλάβες από πτώσεις κλαδιών ή δένδρων στα καλώδια του δικτύου διανομής.

Μήνυμα από το 112

Να σημειώσουμε ότι μήνυμα από το 112 εστάλη περίπου στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας σε κατοίκους στην Αττική για την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Το μήνυμα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρει: «Προειδοποίηση για πολύ έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας τις επόμενες ώρες. Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Πού υπάρχουν διακοπές ρεύματος
 
Διακοπές ρεύματος έχουν σημειωθεί σε μια σειρά περιοχές της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδας», η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, διακοπή ρεύματος υπάρχει στον Γέρακα, ενώ νωρίτερα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση υπήρξαν σε γειτονιές της Καλλιθέας και του Κουκακίου.
 

 

 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, μπλακ άουτ έχει σημειωθεί σε περιοχές της Παλλήνης, αλλά και της Νέας Μάκρης. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί από χθες όλα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την άμεση αποκατάσταση την ηλεκτροδότησης όπου παρουσιαστούν ζητήματα. Οι καταναλωτές μπορούν να καλούν δωρεάν στη νέα τηλεφωνική γραμμή 800 400 4000 για βλάβες από το κινητό ή το σταθερό τους. Επίσης, προβλήματα ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας εντοπίζονται αυτήν την ώρα, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗE, στην Αττική, σε τμήματα των περιοχών Ανθούσα, Νταού Πεντέλης και Μαραθώνα.
 
Τα προβλήματα αποδίδονται, κατά κύριο λόγο, σε βλάβες από πτώσεις κλαδιών ή δένδρων στα καλώδια του δικτύου διανομής. Μήνυμα από το 112 Να σημειώσουμε ότι μήνυμα από το 112 εστάλη περίπου στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας σε κατοίκους στην Αττική για την κακοκαιρία «Ελπίδα». Το μήνυμα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρει: «Προειδοποίηση για πολύ έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας τις επόμενες ώρες. Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Στα «λευκά» ντύθηκαν και τα νησιά του Αιγαίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο και εντονότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει από το Σάββατο την Ελλάδα. Η κακοκαιρία πλήττει ένα μεγάλο μέρος τη χώρας, ωστόσο τα φαινόμενα είναι έντονα σε Εύβοια και Σποράδες.

EΥΒΟΙΑ

Η πυκνή χιονόπτωση στα Κριεζά του Δήμου Κύμης Αλιβερίου ξεκίνησε από νωρίς χτες το βράδυ ενώ το χιόνι σκέπασε τα πάντα ακόμη και τον επαρχιακό δρόμο Λεπούρων – Καρύστου.

 

ΝΑΞΟΣ

Όλη τη νύχτα , συνεργεία του δήμου στη Νάξο καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να διατηρήσουν ανοικτό το κεντρικό οδικό δίκτυο.

 

  

 

Χιόνια έπεσαν ακόμα και σε παραλιακούς οικισμούς με το θέαμα του χιονιού στρωμένο πάνω στην αμμουδιά να είναι μοναδικό.

 

  

 

ΤΗΝΟΣ

 Την Κυριακή το βράδυ , οι επιβάτες του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου ”ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π” κι ενώ βρισκόταν εν πλω, ανοιχτά της Άνδρου με προορισμό το νησί της Τήνου ξεκίνησαν να παίζουν χιονοπόλεμο! Κι όπως θα δείτε στο βίντεο, φαίνεται να το διασκεδάζουν ιδιαίτερα καθώς είδαν το κατάστρωμα του πλοίου να μετατρέπεται σε…χιονοδρομικό.

ΜΥΚΟΝΟΣ 

Η κακοκαιρία «Ελπίς» έχει στρώσει για τα καλά το χιόνι και στην Μύκονο, χαρίζοντας εντυπωσιακές και σπάνιες εικόνες. 

Σύμφωνα με το mykonoslive.tv, από το πρωί χιονίζει στη Μύκονο με αποτέλεσμα να το έχει στρώσει σε πολλές περιοχές, ενώ από τον λευκό κλοιό δεν ξέφυγαν ούτε οι διάσημες παραλίες του νησιού!

Οι εικόνες με το στρωμένο χιόνι που κατέγραψε με την κάμερα του ο δημοσιογράφος Πέτρος Νάζος σε συνδυασμό με τα όμορφα τοπία της Μυκόνου δημιούργησαν ένα παραμυθένιο σκηνικό που οι κάτοικοι είχαν αρκετό καιρό να αντικρύσουν!

 

 

 

Κρήτη

Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά ισχυρός παγετός, ενώ τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -13 έως 3, στην Ήπειρο από -13 έως 4 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 1, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 5, στα νησιά του Ιονίου από -2 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -3 έως 2 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Δείτε αναλυτικά ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο και ποια θα ξεκινήσουν μια ώρα αργότερα.

Δήμος Λεβαδέων

Ο Δήμος Λεβαδέων ενημερώνει ότι εξαιτίας του παγετού και της αναμενόμενης χιονόπτωσης τα σχολεία της Α’ θμιας και Β’ θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου δεν θα λειτουργήσουν διά ζώσης, σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022.

Εκτός του ψύχους και των προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργήσει η πιθανή χιονόπτωση, οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες καθιστούν ανέφικτο τον σωστό αερισμό την αιθουσών, όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο. Οι βρεφονηπιακοί/παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Κιλκίς

Με απόφαση του Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη αύριο Δευτέρα 24 Ιανουαρίου όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Κιλκίς (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια καθώς και οι εκπαιδευτικές δομές ειδικής εκπαίδευσης (Ειδικό Σχολείο Κιλκίς, Ενιαίο Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο, Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης) θα μείνουν κλειστές εξαιτίας της επικράτησης ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών.

Επιπροσθέτως, η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων προκρίνεται ως προληπτικό μέτρο για την αποφυγή έκθεσης των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού σε δριμύ ψύχος λόγω του τακτικού αερισμού των αιθουσών διδασκαλίας με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς της Covid – 19.

Τα σχολικά μαθήματα θα καλυφθούν αύριο με εξ αποστάσεως διδασκαλία (τηλεκπαίδευση) σε συνεργασία των Προϊσταμένων των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων του νομού με τις οικείες Διευθύνσεις των Σχολείων.

Η απόφαση του Δημάρχου εκδόθηκε μετά από συνεννόηση και με τη σύμφωνη γνώμη των Προϊσταμένων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς.

Ανοιχτοί θα παραμείνουν οι δημοτικοί παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και οι δομές προσχολικής αγωγής της ΚΔΕΚ.

Δήμος Ηρακλείου

Ο Δήμος Ηρακλείου, δια της αρμόδιας Αντιδημάρχου Παιδείας Στέλας Καλογεράκη – Αρχοντάκη και με την σύμφωνη γνώμη των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, αποφασίζει την αναστολή των μαθημάτων στα σχολεία του Δήμου για τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων που δημιουργούνται στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή της διασποράς του Covid – 19.

H κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τη Δευτέρα οπότε και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Δήμος Σικυωνίων

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή από σήμερα Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν οι βρεφικοί, παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια του Δήμου Σικυωνίων.

 

Δήμος Ρεθύμνης

Ο Δήμος Ρεθύμνης, το Τμήμα Παιδείας του και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργαλής, με τη σύμφωνη γνώμη των Διευθυντών Α’θμιας Εκπ/σης κ. Λ. Καρβούνη και Β’ θμιας Εκπ/σης κ. Ι. Γαζανού, ανακοινώνουν ότι τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρεθύμνης θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Η κοινή απόφαση λήφθηκε δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν το προσεχές διήμερο στο Ρέθυμνο.

Δήμο Κορινθίων

Κλειστές θα παραμείνουν με απόφαση του Δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου, οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων του Δήμου Κορινθίων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και παιδικοί σταθμοί) την Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022. Η απόφαση ελήφθη ως προληπτικό μέτρο για την ασφάλεια και προστασία των μαθητών, των μαθητριών και του εκπαιδευτικού προσωπικού λόγω των έκτακτων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που προβλέπει η ΕΜΥ και για την περιοχή, κύρια χαρακτηριστικά των οποίων θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ο παγετός και πιθανόν οι χιονοπτώσεις.

Οι ανωτέρω καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολη τη μετακίνηση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και ακόμη δυσκολότερη την παραμονή των μαθητών και εκπαιδευτικών στις αίθουσες με δεδομένη την αναγκαιότητα του συνεχούς εξαερισμού των σχολικών χώρων ο οποίος επιβάλλεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί για την εξυπηρέτηση των γονέων που εργάζονται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

Είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε γονέα να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες των σταθμών.

Δήμος Κισάμου

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, με απόφαση του Δημάρχου κ. Μυλωνάκη η λειτουργία του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου Έλους αναστέλλεται.

Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων

Κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες στο δήμο Διρφύων Μεσσαπίων την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, καθώς η κακοκαιρία Ελπίδα έχει φέρει πυκνές χιονοπτώσεις στις περισσότερες δημοτικές Ενότητες.

Δήμος Αμοργού

Με απόφαση του Δημάρχου Αμοργού Ελευθερίου Καραΐσκου κλειστές θα είναι όλες οι σχολικές μονάδες του νησιού την Δευτέρα 24/1 και την Τρίτη 25/1.

Δήμος Χαλκιδέων

Κατόπιν απόφασης της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Χαλκιδέων,

α) των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Ειδικών Σχολείων του Δήμου Χαλκιδέων μέχρι και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

β) των Παιδικών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Χαλκιδέων μέχρι και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Η αναστολή λειτουργίας κρίθηκε απαραίτητη καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με χαμηλές θερμοκρασίες, παγετό και χιονοπτώσεις, που αναμένονται να επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χαλκιδέων.

Δήμος Τήνου

Ο Δήμος Τήνου αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης τη Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Ιανουαρίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων και των ιδιαίτερων χαμηλών θερμοκρασιών που εμποδίζουν τη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (αερισμός αιθουσών, προαυλισμός κτλ) καθώς και για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών εξαιτίας των δυσκολιών μετακίνησης που πιθανόν προκύψουν.

Δήμος Ναυπλιέων

Κλειστές θα είναι οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ναυπλιέων στις 24 και στις 25 Ιανουαρίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στο Ναύπλιο θα είναι ανοιχτοί.

Δήμος Νάξου

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, αναστέλλεται η με φυσική παρουσία των μαθητών, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Δήμος Ανωγείων

Ο Δήμος Ανωγείων λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 24/1/2022 μέχρι νεότερης ανακοίνωσης από το Δήμο.

Κλείστα τα σχολεία στους Δήμους Λήμνου, Δυτικής Λέσβου, Χίου και στους δύο Δήμους της Σάμου

Με απόφαση των δημάρχων έκλεισαν για αύριο Δευτέρα τα σχολεία στους Δήμους Λήμνου, Δυτικής Λέσβου, Χίου και στους δύο Δήμους της Σάμου.

Σε ποιες περιοχές της περιφέρειας Πελοποννήσου θα παραμείνουν κλειστά αύριο τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για κύμα κακοκαιρίας, όλα τα σχολεία στις περιφερειακές ενότητες, Κορινθίας και Αργολίδας. Στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, θα κλείσουν τα σχολεία στου δήμους, Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Βόρειας Κυνουρίας, ενώ στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο δήμο Σπάρτης.

Δυτική Ελλάδα: Κλειστά όλα τα σχολεία Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Ιανουρίου

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη όλες οι σχολικές μονάδες σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με αποφάσεις των αντιπεριφερειάρχων Χαράλαμπου Μπονάνου, Βασίλη Γιαννόπουλου και Μαρίας Σαλμά, αντίστοιχα.

Η απόφαση ελήφθη, όπως ανακοινώθηκε, λόγω της αδυναμίας τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις σχολικές αίθουσες, όπως για παράδειγμα ανοικτά παράθυρα και πόρτες, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν, αλλά και του παγετού κατά τις πρωινές ώρες που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα και κινδύνους κατά την μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο των εκπαιδευτικών μονάδων που θα παραμείνουν κλειστές, θα ακολουθηθεί η μέθοδος της τηλεκπαίδευσης.

Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί στο δήμο Πατρέων και σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ηλείας.

Κοζάνη: Αρρυθμίες στη λειτουργία των σχολικών μονάδων λόγω ολικού παγετού στη δυτική Μακεδονία

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός που επικρατεί σε πολλές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας καθώς και οι εκκρεμότητες με τους ελέγχους των σχολικών μονάδων στη Φλώρινα εξαιτίας του σεισμού υποχρεώνει πολλούς δημάρχους να προβούν στο κλείσιμο των σχολείων ή στην τροποποίηση του προγράμματος λειτουργίας τους τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Στην ΠΕ Φλώρινα οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές στον δήμο Φλώρινας και στον δήμο Πρεσπών, ενώ στον δήμο Αμυνταίου η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 9:15.

Στην ΠΕ Κοζάνης οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές στον Δήμο Εορδαίας, ενώ στον δήμο Κοζάνης και στον δήμο Βελβεντού τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 10:00. Στον Δήμο Βοΐου η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 9:15, ενώ στον δήμο Σερβίων οι σχολικές μονάδες Λιβαδερού και Τρανοβάλτου θα παραμείνουν κλειστές και στα Σέρβια, Βαθύλακο τα σχολεία θα λειτουργήσουν στις 9:15.

Στην ΠΕ Καστοριάς οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές στους δήμου Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, ενώ στο δήμο Νεστορίου τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9:15.

Στην ΠΕ Γρεβενών και στους δύο δήμου Γρεβενών και Δεσκάτης η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 9:15.

Ρόδος: Κλειστά όλα τα σχολεία στα Δωδεκάνησα τη Δευτέρα και την Τρίτη

Κλειστά θα είναι τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία στα νησιά της Δωδεκανήσου λόγω των αναμενόμενων κακών καιρικών συνθηκών. Πριν από λίγο εκδόθηκαν αποφάσεις από τους δημάρχους οι οποίες αφορούν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται παράλληλα οι υπηρεσίες των δήμων για να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις χιονοπτώσεις.

Κλειστά Δευτέρα και Τρίτη όλα τα σχολεία στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Κλειστά σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία.

Η απόφαση λήφθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επικρατήσουν το προσεχές διήμερο σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Κλειστοί θα παραμείνουν για το ίδιο διάστημα και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Χανίων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας η χιονόπτωση έχει αρχίσει σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Χανίων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ήδη επικρατούν συνιστούν απειλή για τις μετακινήσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών προς και από τις σχολικές μονάδες ενώ καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω πανδημίας.

Σε περίπτωση ανάγκης παράτασης του μέτρου θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Στην ίδια ανακοίνωση εφιστάται η προσοχή όσων μετακινούνται στο οδικό δίκτυο της ΠΕ Χανίων, δεδομένου ότι το καιρικό φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγή των συνθηκών σε πολύ λίγο χρόνο και οι οδηγοί ενδέχεται ξαφνικά να βρεθούν αντιμέτωποι με συνθήκες παγετού, έντονης χιονόπτωσης ή χαλαζόπτωσης, καθώς και κατολισθήσεις πρανών. Συνιστάται επίσης να πραγματοποιούνται μόνο οι αναγκαίες μετακινήσεις με χαμηλή ταχύτητα και αυξημένη προσοχή.

Τηλεκπαίδευση για τα σχολεία που κλείνουν λόγω κακοκαιρίας

Όταν αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων για έκτακτους λόγους, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα γίνεται τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες, τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αναφέρει η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρου Κόπτση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Σε περιπτώσεις που η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά λόγο αρμοδιότητας, αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, προβλέπεται εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η τηλεκπαίδευση αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όταν για έκτακτους αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί αυτή να διεξαχθεί δια ζώσης».

Tι πρέπει να προσέχουν

Οι οδηγοί:

  • Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
  • Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
  • Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
  • Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
  • Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
  • Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
  • Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
  • Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
  • Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
  • Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
  • Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

  • Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
  •  
  • Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
  •  
  • Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  •  
  • Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.
  •  
  • Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Επιπλέον, στο ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.