Ως κίνηση αποτροπής των προσπαθειών για εγκλωβισμό της Τουρκίας αλλά και του ψευδοκράτους δικαιολόγησε ο Ερντογάν τις ενέργειες της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Μιλώντας σε μια φαντασμαγορική τελετή παρουσίας του κυβερνητικού έργου για το 2019 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι έγιναν προσπάθειες απομόνωσης της Τουρκίας αλλά και της «τδβΚ» και ότι οι ενέργειες που έγιναν από τουρκικής πλευράς ήταν «για να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας».
 
Περαιτέρω ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι έρευνες στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» θα συνεχιστούν μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτη.
 
Είπε ακόμα ότι η Τουρκία κατάφερε σήμερα να έχει δικά της γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη «ενώ προηγουμένως δεν μπορούσαμε ούτε να ενοικιάσουμε».
 
Απευθυνόμενος στα πληρώματα των γεωτρύπανων και τον σκαφών που παρέχουν ασφάλεια ο Ερντογάν τους διαμήνυσε ότι «είμαστε περήφανοι για εσάς».
 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ερντογάν διαμήνυσε για άλλη μια φορά ότι «κανένας δεν μπορεί να προχωρήσει σε έρευνες ή αγωγό χωρίς την έγκριση της Τουρκίας».
 
Εξήγγειλε εντός του 2020 την αδειοδότηση ερευνών στις περιοχές που η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνίες με τη Λιβύη και το ψευδοκράτος.

 
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε το έργο της κυβέρνησής τους μέσα από ένα πραγματικό σόου ενώπιον ακροατηρίου. Έκανε ειδική αναφορά σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά ενώ παράλληλα τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του παρουσιάζονταν μέσα από τηλεοπτικά σποτς.