Η Ευρωζώνη θα έχει «πολύ ισχυρή» αύξηση στους μισθούς στους επόμενους μήνες, καθώς τα εισοδήματα θα πλησιάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τονίζοντας, ωστόσο, ότι «οι πραγματικοί μισθοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία».

«Η αύξηση των μισθών τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα», αναφέρει η ΕΚΤ στο μηνιαίο δελτίο της με τίτλο «Δυναμική των μισθών στις χώρες της Ζώνης του ευρώ από την έναρξη της πανδημίας».

Οι συγγραφείς της έκθεσης προβλέπουν “κάποια κάλυψη» της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ των μισθών και των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού που σημειώθηκαν από το 2021, στον απόηχο της πανδημίας της COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωζώνη: Σε υψηλό πέντε μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI

Οι «ισχυρές αγορές εργασίας» παράλληλα με τις «αυξήσεις στους εθνικούς κατώτατους μισθούς» και «της απαίτησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών» πρόκειται επίσης να ασκήσουν ανοδική πίεση στους μισθούς.

Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε κάτω από το συμβολικό ποσοστό του 10%, μετά από 18 μήνες αδιάκοπης αύξησης.

Ωστόσο, η έκθεση εξηγεί ότι «οι πραγματικοί μισθοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία», το 2019, επειδή ο πληθωρισμός έχει διαβρώσει την καταναλωτική ισχύ, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των μισθών για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 στην Ευρωζώνη να είναι αρνητικός στο -5,2%.

Ο τομέας των υπηρεσιών, που αντιμετωπίζει «σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού» έχει ανατρέψει αυτή την τάση, με αμοιβές «πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδά τους».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναμένεται να πιέσουν για αυξήσεις μισθών «ειδικά σε τομείς με χαμηλότερους μισθούς».

Στην Γερμανία, η συνδικαλιστική οργάνωση Verdi ζήτησε αύξηση των μισθών κατά 15% για τους περίπου 160.000 υπαλλήλους του ταχυδρομικού κολοσσού Deutsche Post και 10,5% για τα 2,5 εκατομμύρια ομοσπονδιακούς, κρατικούς και δημοτικούς υπαλλήλους.

Η υγιής αγορά εργασίας φαίνεται έτοιμη να καθοδηγήσει περαιτέρω αυξήσεις μισθών, παρά την πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεψε ότι οι μισθοί θα αυξάνονταν κατά 5,2% το 2023, αφού είχαν ήδη αυξηθεί κατά 4,5% το 2022.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος προέβλεψε ότι οι αυξήσεις των μισθών δεν θα οδηγούσαν σε «ένα σπιράλ μισθών-τιμών», αλλά σημείωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί προσεκτικά όσον αφορά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Μακροπρόθεσμα, η ΕΚΤ αναφέρει στην έκθεση της ότι η αύξηση των μισθών θα αντιμετωπίσει περαιτέρω εμπόδια, όπως είναι «η αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και η  αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές» λόγω εν μέρει του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.