Όταν σκεφτόμαστε την κλιματική κρίση, τη συνδέουμε με εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου που προέρχονται από γεωργικές δραστηριότητες, από εργοστάσια και από μέσα μεταφοράς.

Όμως ακόμα και οι πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να οξύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να επιδεινώσουν την κλιματική αλλαγή, όπως διαφαίνεται από έρευνα με ερωτηματολόγια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς μεταξύ των ηλικιών 15 – 75 ετών στην περιοχή της Γεροσκήπου. Μια τέτοια δραστηριότητα, η οποία είναι καθημερινή για τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών πολιτών, είναι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία σύμφωνα με τα πορίσματα επιστημονικών μελετών, διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στην κλιματική κρίση.

Σε έρευνα της μαθητικής κοινότητας της Γεροσκήπου, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Φ», οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν δύο ερωτήματα. Στο πρώτο ερώτημα, «εάν πιστεύουν ότι τα αχρείαστα emails σχετίζονται με την κλιματική κρίση», το 84% των ερωτηθέντων απάντησαν «όχι» και μόλις το 16% απάντησαν «ναι». Στο δεύτερο. «εάν η κρίση σχετίζεται με τον αριθμό των αχρείαστων email που έχουν», το 24% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν από 0 – 100 αχρείαστα emails, το 30% από 100 – 200 και το 46% έχουν από 200 – 300 αχρείαστα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας εξάχθηκε το συμπέρασμα ότι πολλά από τα άτομα της τοπικής κοινότητας δε γνωρίζουν ότι τα αχρείαστα emails αυξάνουν το αποτύπωμα άνθρακα του ανθρώπου και, συνεπώς, επιδεινώνουν την κλιματική κρίση. Το αποτύπωμα άνθρακα είναι το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από ένα άτομο, γεγονός, οργάνωση, υπηρεσία, τόπο ή προϊόν, εκφρασμένο ως ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα. Το αποτύπωμα άνθρακα κάθε ατόμου, εταιρείας ή δραστηριότητας είναι ένας υπολογισμός της ανθρώπινης επίδρασης στην κλιματική αλλαγή, στη ρύπανση του αέρα και των υδάτων και στη ρύπανση των φυσικών πόρων. Η κατανόηση της έννοιας του αποτυπώματος άνθρακα και η εύρεση τρόπων μείωσης του είναι ζωτικής σημασίας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Κάθε φορά που στέλνουμε ένα μονολεκτικό email, όπως ένα απλό «ναι», «οκ» ή «ευχαριστώ», ή όταν έχουμε αποθηκευμένα αχρείαστα emails επιβαρύνουμε τον πλανήτη, αφού ακολουθεί μια αλυσίδα ηλεκτρονικών που καταναλώνουν ενέργεια, τονίζεται στη μελέτη των μαθητών. Υπάρχουν 2,3 δισεκατομμύρια χρήστες των emails παγκόσμια και αποστέλλονται καθημερινά περίπου 246 δισεκατομμύρια emails. Το μέσο μέγεθος κάθε email είναι περίπου 75 ΚΒ. Η ενέργεια που απαιτείται για την αποθήκευση δεδομένων 1 GB είναι περίπου 32 kWh. Συνεπώς, για τη αποθήκευση 246 δισεκατομμυρίων emails απαιτούνται 590 εκατομμύρια kWh ενέργειας την ημέρα. Το κάθε email εκτιμάται ότι προσθέτει περίπου 4 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αν, μάλιστα, έχει ένα μεγάλο συνημμένο αρχείο, τότε η επιβάρυνση φθάνει και τα 50 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου. Πέντε τέτοια μηνύματα με φωτογραφίες, βίντεο ή μεγάλα αρχεία κειμένου είναι ισοδύναμα με το να καίει κανείς περίπου 120 γραμμάρια άνθρακα, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένα ανεπιθύμητο μήνυμα (spam), ακόμη κι αν δεν το ανοίξει κανείς, «εκπέμπει» 0,3 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα 3. Επιπλέον για να αποστείλουμε ένα email, χρειαζόμαστε υπολογιστή ή κινητό, σύνδεση στο διαδίκτυο, ρούτερ, server παρόχου κ.ά. Όλες αυτές οι συσκευές έχουν και αυτές με τη σειρά τους το ενεργειακό τους αποτύπωμα και φυσικά το ίδιο ισχύει για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού.

Σε μια μελέτη που έγινε στη Βρετανία βρέθηκε ότι αν κάθε ενήλικας μειώσει κατά ένα τα emails που στέλνει καθημερινά, η Βρετανία θα περιορίσει κατά 16.433 τόνους το ανθρακικό αποτύπωμά του και αυτό ισοδυναμεί με 81.000 πτήσεις από το Λονδίνο στη Μαδρίτη, σύμφωνα με τη μελέτη. Σχεδόν ένας στους δύο Βρετανούς (ποσοστό 49%) στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε συναδέλφους του που βρίσκονται τόσο κοντά του που θα μπορούσε να τους μιλήσει. Επίσης, υπολογίστηκε ότι σε ένα έτος η εισερχόμενη αλληλογραφία ενός ατόμου αντιστοιχεί σε ανθρακικό αποτύπωμα που ισοδυναμεί με οδήγηση ενός μέσου αυτοκινήτου σε απόσταση 322 χιλιομέτρων.

Εάν o καθένας από εμάς διαγράφει 10 emails την ημέρα, θα διαγραφούν 1,72 εκατομμύρια GB δεδομένων καθημερινά και θα εξοικονομούνται περίπου 55 εκατομμύρια kWh ενέργειας την ημέρα, επισημαίνουν οι μαθητές στη μελέτη τους. Αυτό σημαίνει, εξηγούν, μείωση περίπου 39.035 μετρικών τόνων CO2e που ισοδυναμεί με 19.356 τόνους άνθρακα που καίγονται κάθε μέρα για να παραχθεί αυτή η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας (υποθέτοντας ότι χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα). Το CO2e ουσιαστικά περιγράφει το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη όλων των αερίων του θερμοκηπίου. Με άλλα λόγια, η επίδραση των διαφορετικών αερίων του θερμοκηπίου εκφράζεται ως προς την ποσότητα CO2 που θα είχε ως αποτέλεσμα την ίδια ποσότητα θέρμανσης, δηλαδή το CO2e συγκεντρώνει όλα τα αέρια του θερμοκηπίου σε ένα μέρος.

Συμπερασματικά, αποδεικνύεται ότι ακόμα και ένα ταπεινό email μπορεί να επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Συνεπώς, εάν ο καθένας από εμάς αφιερώσει λίγα λεπτά την ημέρα για να διαγράψει τα αχρείαστα emails του, τότε όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση της κλιματικής κρίσης.

Τη μαθητική ομάδα της Γεροσκήπου που ασχολήθηκε με την συγκεκριμένη μελέτη αποτελούσαν οι Αντρέας Γιάλλουρος, Σαββίνα Προκοπίου, Νικολέττα Τοσουνίδου, με επιβλέπουσα εκπαιδευτικό την Μέλπω Τρύφωνος.