Τον αθλητισμό και τον πολιτισμό επικαλείται το κατοχικό καθεστώς προκειμένου να επικρίνει τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία έκλεισαν σημείο διέλευσης μέσω του οποίου θα μπορούσαν να εισέρχονται εντός της νεκρής ζώνης ανεξέλεγκτα, Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ μετά την ολοκλήρωση των έργων στο γήπεδο της Τσετίνκαγια προχώρησε στο να κλείσει με μπετόν και συρματόπλεγμα μία από τις εισόδους προς το «Ταξίμ» το οποίο βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης. 

Μεταξύ του γηπέδου και των τουρκοκυπριακών συνοικιών της εντός των τειχών Λευκωσίας υπήρχε ένα σημείο διέλευσης το οποίο το κατοχικό καθεστώς ήθελε να είναι ανοικτό προκειμένου να διέρχονται άτομα ανεξέλεγκτα προς τη νεκρή ζώνη, και χωρίς την άδεια ή τη σύμφωνη γνώμη των Ηνωμένων Εθνών. Θέλοντας να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη διακίνηση η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έκλεισε το συγκεκριμένο σημείο στα τείχη. 

Σύμφωνα με την Κίπρις (πηγή ΓΤΠ), ο Ερσίν Τατάρ κάλεσε τον διεθνή οργανισμό να αναθεωρήσει την απόφασή του. Στις δηλώσεις του ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτή «είναι συμπεριφορά των ΗΕ μια ενέργεια που έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη η παγκοσμιότητα του αθλητισμού, όπως επίσης δεν συνάδει με το πνεύμα του αθλητισμού και τη φιλοσοφία του ολυμπισμού». Εκφράζοντας την άποψη ότι το συρματόπλεγμα και η σιδερένια περίφραξη προκαλούν ζημιά στα ιστορικά τείχη, ενώ τα βαρέλια βλάπτουν τις εξέδρες που επίσης θεωρούνται αρχαίο μνημείο, ο Τατάρ είπε ότι πουθενά στον κόσμο δεν γίνονται αποδεχτά εμπόδια από μπετόν και συρματοπλέγματα, τα οποία είναι αναχρονιστικά.     

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιδρά ο Ερτουγρούλογλου για έργα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Επίσης o δρ Σερκάν Ιλσεβέν, λεγόμενος πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού και τέχνης στο γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι τα Ηνωμένα Έθνη προκαλούν ζημιές στα τείχη της πόλης.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα τείχη ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας σπόρων που βλασταίνουν από παρακείμενα δέντρα και υποστήριξε ότι τέτοιους είδους εργασίες δύνανται να αυξήσουν την υγρασία, που ευνοεί την αναπαραγωγή και αύξηση των επιβλαβών οργανισμών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων ρωγμών. 

Υποστηρίζοντας ότι καμία φυσική καταστροφή δεν μπορεί να είναι τόσο καταστροφική όσο οι ασυνείδητοι άνθρωποι, δήλωσε: «Τέτοιες ασυνείδητες, ανενημέρωτες παρεμβάσεις δυστυχώς καταστρέφουν και βλάπτουν τα τείχη της πόλης που στέκονται από τον 16ο αιώνα». Ο Ιλσεβέν εξέφρασε επίσης την αντίδρασή του λέγοντας: «Ενώ το UNDP κάνει σύσταση να μην φυτεύετε τίποτα σε απόσταση 3 μέτρων από τα τείχη της πόλης και να μην τα ποτίζετε, την ίδια στιγμή, η τοποθέτηση μετάλλων στα τείχη της πόλης με κοπτικά και διατρητικά εργαλεία δημιουργεί μια σοβαρή αντίφαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Εγκαίνια» στο γήπεδο της Τσετίνκαγια με μηνύματα Άγκυρας

Επί του ιδίου θέματος o γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ογουζχάν Χασίπογλου αξιολογώντας τα «εμπόδια» που παρεμβάλουν τα ΗΕ για την είσοδο στο γήπεδο «Ταξίμ» στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία από το οίκημα του σωματείου της Τσετίνκαγια, υποστήριξε (πηγή Γενί Μπακίς/ΓΤΠ) ότι η στάση αυτή των ΗΕ, δεν συνάδει ούτε με το όραμα τους, ούτε με την αποστολή τους στην Κύπρο. Ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καθόλου νομική βάση στη στάση των ΗΕ και εξήγησε ότι θα αντιδράσουν ανάλογα. 

Υποστηρίζοντας  ότι η εξουσία και οι αρμοδιότητες των ΗΕ, όπως καθορίζονται με τις αποφάσεις που λήφθηκαν το 1964 δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην «τδβκ», ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε και τα εξής: «Για μας, δεν έχουν καμία νομική βάση τόσο το καθεστώς τους στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων όσο και τα στρατόπεδα τους στην Αμμόχωστο. Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με τις αναχρονιστικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και με αποφάσεις που λήφθηκαν εν καιρώ πολέμου. Ενώ εμείς καταθέσαμε πρόταση σε αυτούς για συνεργασία και πρόταση να κάνουν μαζί μας συμφωνία, αυτοί απαντούν σε μας τοποθετώντας συρματοπλέγματα. Από καιρό θα έπρεπε να διερωτηθούμε για το νομικό καθεστώς και την παρουσία των ΗΕ στο νησί», δήλωσε. 

Υπέρ της πώλησης των F-16  η κυβέρνηση Μπάιντεν

 

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα δήλωσε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV (πηγή ΓΤΠ), ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία και συνεργάζεται με το Κογκρέσο για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι το θέμα των F-16 και η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν συνδέονται.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα για την τρέχουσα κατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο Φλέικ ανέφερε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden υποστήριξε την πώληση των F-16 στην Τουρκία και δήλωσε: «Το Κογκρέσο είναι νομοθετικό όργανο και ανεξάρτητο σώμα. Το όργανο αυτό πρέπει να εγκρίνει την πώληση όπλων. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πει: “Ας το κάνουμε αυτό. Αλλά η κυβέρνηση Biden βρίσκεται πίσω από αυτή την πώληση και συνεργάζεται με το Κογκρέσο για το θέμα αυτό».

Ο Φλέικ αναφέρθηκε στην αντίθεση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, λέγοντας: «Συνεργάστηκα με τον γερουσιαστή Menendez τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία. Έχει σοβαρές ανησυχίες που έχει εκφράσει. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Πρέπει όμως να πω ότι υπάρχει μια καθολική επιθυμία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό συμβαίνει και στο Κογκρέσο».

Ο Φλέικ επισήμανε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των F-16 στην Τουρκία και δήλωσε: «Το Κογκρέσο είναι νομοθετικό όργανο και ανεξάρτητο σώμα. Το όργανο αυτό πρέπει να εγκρίνει την πώληση όπλων. Ως εκ τούτου, η διοίκηση δεν μπορεί να πει: “Ας το κάνουμε αυτό”. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται πίσω από αυτή την πώληση και συνεργάζεται με το Κογκρέσο για το θέμα αυτό».