Σε διάβημα προς τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να αναγκάσει τον Κόλιν Στιούαρτ για όσα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν είχε αναφέρει σε δημοσίευμά της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το διάβημα έγινε από τον γενικό διευθυντή του ΥΠΕΞ, Κορνήλιο Κορνηλίου, και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ο Κόλιν Στιούαρτ απέρριψε τις αναφορές που αποδίδονται στο πρόσωπό του. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Κορνήλιος Κορνηλίου, προέβη σε διάβημα προς τον κ. Στιούαρτ, με αφορμή τους ισχυρισμούς της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν» και όσα αποδίδονται στον κ. Στιούαρτ.

«Ο κ. Στιούαρτ απέρριψε κατηγορηματικά τις αναφορές που αποδίδονται στο πρόσωπό του σημειώνοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται περαιτέρω πως ο αξιωματούχος των ΗΕ επιβεβαίωσε στον κ. Κορνηλίου, την προσήλωση του ιδίου και της Αποστολής των ΗΕ στην Κύπρο στην αμερόληπτη και αντικειμενική άσκηση των όρων εντολής τους.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δημητρίου, μιλώντας στο ΡΙΚ ανέφερε πως ο κ. Στιούαρτ ξεκαθάρισε ότι τα όσα του αποδίδονται σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και υπέδειξε πως αποτελούν προϊόν διαστρέβλωσης και μη αντικειμενικής καταγραφής των γεγονότων. Ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε την προσήλωσή του στους όρους εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, που είναι στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπλήρωσε ο κ. Δημητρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Αλίμ Σιντίκ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Κόλιν Στιούαρτ κλήθηκε στο ΥΠΕΞ όπου είχε συνάντηση με τον Κορνήλιο Κορνηλίου. «Ο κ. Στιούαρτ διασκέδασε τις ανησυχίες που ηγέρθησαν σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς για μεροληψία. Υπογράμμισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν να εργάζονται και με τις δυο πλευρές για πλήρη αμεροληψία», πρόσθεσε. Σημείωσε τέλος πως δυστυχώς ο κ. Στιούαρτ θα βρίσκεται προσωρινά εκτός Κύπρου λόγω ενός έκτακτου επείγοντος οικογενειακού θέματος.

Το θέμα που προέκυψε με φερόμενες τοποθετήσεις από πλευράς Κόλιν Στιούαρτ προκάλεσε την αντίδραση πολιτικών κομμάτων. Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως «αν αληθεύουν, τότε εγείρεται σοβαρό ζήτημα για τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών. Αν όχι τότε ο ίδιος ο Κόλιν Στιούαρτ, οφείλει επισήμως και ρητώς να διαψεύσει το δημοσίευμα, ν’ αποκαταστήσει την αλήθεια και να ξεγυμνώσει την απαράδεκτη τουρκική προπαγάνδα».

Η ΕΔΕΚ εξέφρασε ικανοποίηση για τις τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και τις ενέργειες από πλευράς ΥΠΕΞ σημειώνοντας ότι αυτές «ανταποκρίνονται θετικά στο αίτημά της». Ως ΕΔΕΚ, συνεχίζει η ανακοίνωση, επαναλαμβάνουμε πως είναι πολύ σοβαρά τα όσα αποδίδονται στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και γι’ αυτό αναμένουμε άμεσα και ξεκάθαρα να δηλώσει τι ακριβώς έχει αναφέρει ενώπιον των σκανδιναβικών χωρών στη Νέα Υόρκη ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Η ΔΗΠΑ εξέφρασε ανησυχία για την φερόμενη τοποθέτηση του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών σημειώνοντας πως «η ευθεία επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και η έγερση του θέματος της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα υποτιθέμενων οικονομικών κυρώσεων που τους έχουν επιβληθεί, αποτελεί απαράδεκτη τοποθέτηση, που χρήζει άμεσης επεξήγησης και φυσικά διόρθωσης». Η ΔΗΠΑ υποστήριξε πως ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να δώσει και δημόσια εξηγήσεις. 

Το ΕΛΑΜ διεμήνυσε πως τόνισε την ανάγκη εγκατάλειψης της επιζήμιας πολιτικής των υποχωρήσεων και «επιτέλους να διεκδικήσουμε τα αναφαίρετα και νόμιμα δίκαιά μας». Τέλος, υποστήριξε πως «αν θέλουμε σεβασμό από τους ξένους, πρωτίστως εμείς οι ίδιοι πρέπει να σεβαστούμε τον εαυτό μας και την κρατική μας υπόσταση, μακριά από λύσεις που νομιμοποιούν την κατοχή της πατρίδας μας».