Με δεδομένο ότι όλες οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό τοποθετούνται για μετά τις 14 Μαΐου και τις τουρκικές εκλογές, η Λευκωσία θέλει να εκμεταλλευθεί το μεσοδιάστημα και με στοχευμένες κινήσεις να καταφέρει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα συμβάλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών. Προς υλοποίηση του στόχου αυτού ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευελπιστεί ότι θα έχει στήριξη από εκείνους τους εταίρους στην ΕΕ που έχουν άριστες σχέσεις με την Τουρκία και να μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο. Τέτοιες χώρες είναι η Γερμανία και η Ολλανδία, με τους ηγέτες των οποίων είχε μια πρώτη συνομιλία το Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο περιθώριο του Ευρωπαϊού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. 

Η παρουσίαση της πρότασης Χριστοδουλίδη για το πως η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών έτυχε θετικής υποδοχής από τους συνομιλητές του. Γεγονός που ικανοποιεί και τον ίδιο καθώς θεωρεί ότι επέστρεψε στο νησί με γεμάτες τις αποσκευές τους, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά την στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις δηλώσεις του με το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε προκειμένου να προωθήσει την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. Σημείωσε επίσης το γεγονός ότι συμφωνήθηκε με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και με αρχηγούς κρατών της ΕΕ όπως αξιοποιηθεί το χρονικό διάστημα μέχρι τις τουρκικές εκλογές, προκειμένου να ωριμάσει η πρότασή του και να υλοποιηθεί ευθύς αμέσως μετά. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάστημα μέχρι τις τουρκικές εκλογές αναμένεται να γίνουν επαφές και κινήσεις από ηγέτες χωρών που διατηρούν φιλικές σχέσεις με την Άγκυρα. Αναφερόμενος στο άτυπο έγγραφο σημείωσε ότι πάνω σ’ αυτό στάθηκε μιλώντας στους Ευρωπαίους αξιωματούχους χωρίς να δοθεί στον οποιονδήποτε. Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για έναν οδικό χάρτη ενεργειών που μπορεί να ξεκλειδώσει την όλη διαδικασία μέσω της δημιουργίας μιας θετικής ατζέντας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Περαιτέρω ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διευκρίνισε πως δεν επιδιώκεται αντικατάσταση των Ηνωμένων Εθνών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά επιδίωξη είναι όπως η ΕΕ λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τον ΟΗΕ. Σημείωσε ότι το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών διασφαλίζει μια ασφαλιστική δικλείδα σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά, μέσω της εργαλειοθήκης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο σπάσιμο του αδιεξόδου. Εξήγησε ότι αυτή είναι η πολιτική διάσταση της εμπλοκής, που επιδιώκουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολούθως η τεχνοκρατική στήριξη, όταν εάν και εφόσον ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, κάτι που το είδαμε και στο Κραν Μοντάνα. Παράλληλα διευκρίνισε πως τα διαχρονικά συμπεράσματα της ΕΕ τα οποία αναφέρονται στο πως η Ένωση μπορεί να συμβάλει στο Κυπριακό δεν αναιρούνται. 

Υπέδειξε ότι υπάρχουν προηγούμενα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν και την προκειμένη περίπτωση για να βοηθηθεί η εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό. «Υπάρχει για παράδειγμα, ένα προηγούμενο, που δεν σχετίζεται με το Κυπριακό, αλλά στη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, υπήρξε διορισμός από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν και άλλα προηγούμενα, τα οποία έγιναν από πλευράς της Επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν η πρότασή του συνδέεται και με τα ευρωτουρκικά, ανέφερε «ότι είναι μια σταδιακή διαδικασία, η οποία συνδέεται και με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά και με πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, εξηγώντας ότι η πρόοδος στη διαπραγμάτευση συνδέεται με την ανάπτυξη και άλλων θετικών εξελίξεων σε άλλα θέματα, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμβάλει και με τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σίγουρα το θέμα της Αμμοχώστου είναι σε αυτό εδώ το πλαίσιο».

Για συνάντηση με Γκουτέρες 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη διάρκεια των δηλώσεών του αναφέρθηκε και συνομιλία του είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη. Ο Ν. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «ήταν απόλυτα ενήμερος της πρότασής μας και ο ίδιος επιθυμεί να συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν. Το χρονικό ορόσημο, το οποίο ο ίδιος μου ανέφερε και δεν έχω κανένα ενδοιασμό να το αναφέρω, γιατί ήταν κάτι που προέκυψε από όλες τις συζητήσεις, είναι ότι αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα εκδηλωθεί συγκεκριμένα πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. 

Σημείωσε ακόμη ότι ο ΓΓ βλέπει την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα θετικό δεδομένο στην προσπάθεια για να σπάσει το αδιέξοδο, αλλά και για να προχωρήσουμε να πετύχουμε το στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, κάνοντας λόγο ότι ο ίδιος αναμένει ότι θα αποσταλεί αξιωματούχος των ΗΕ στην Κύπρο πριν τις εκλογές στην Τουρκία.