Πολλά ερωτήματα ως προς τις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, προκαλεί η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει κάποια σχολεία της Λάρνακας, κυρίως Γυμνάσια, που ασφυκτιούν λόγω του υπερπληθυσμού. Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται μαθήματα σε λυόμενες αίθουσες και να επιστρατεύονται αντιπαιδαγωγικές μέθοδοι με θύματα τους ίδιους τους μαθητές, όπως καταγγέλλουν οι οργανωμένοι γονείς. Οι τριτοκοσμικές εικόνες, εξάλλου, στην Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου, δεν περιποιούν τιμή σε κανένα, με τις δεσμεύσεις για έναρξη των εργασιών για νέα Τεχνική Σχολή, να μην έχουν ακόμη υλοποιηθεί. 

Μιλώντας στον «Φ», ο Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας, Κώστας Κώστα, ανέφερε πως το πρόβλημα υπερπληθυσμού σε κάποια σχολεία είναι τεράστιο. «Οι καταγγελίες που δεχόμαστε είναι πως κάποιες φορές γίνονται μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα στο Γυμνάσιο Λιβαδιών έγινε μάθημα Νέων Ελληνικών κάτω από κιόσκι και στο Γυμνάσιο Αραδίππου μας είπαν πως έκαναν μάθημα κάτω από τις τερατσιές. Επίσης σε κάποια σχολεία έβαλαν λυόμενες τάξεις, αυξήθηκαν τα μετακινούμενα τμήματα, ενώ παρόλο που αυξήθηκαν οι μαθητές οι κοινόχρηστοι χώροι και οι χώροι υγιεινής παραμένουν οι ίδιοι. Αυτά είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με θέματα υγιεινής και ανθρώπινες συνθήκες για τους καθηγητές και τους μαθητές. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα παιδιά έχουν τις τάξεις τους, έχουν ντουλαπάκι για να βάζουν τα πράγματά τους και εμείς κάνουμε μαθήματα σε λυόμενα».  

Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπερπληθυσμού αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με τον κ. Κώστα, τα Γυμνάσια Δροσιάς, Λιβαδιών, Αραδίππου και Βεργίνας. «Στο Γυμνάσιο Λιβαδιών, σε δύο χρόνια είχαμε περίπου 200 μαθητές αύξηση, από τους 423 πήγαμε στους 613. Η περιοχή είναι ραγδαία αναπτυσσόμενη και ήδη συζητείται η δημιουργία ενός ακόμη Δημοτικού. Τα άλλα σχολεία, όπως το Γυμνάσιο Αραδίππου και το Γυμνάσιο Βεργίνας, για ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τοποθετούν λυόμενες αίθουσες και αυξάνουν συνεχώς τα μετακινούμενα τμήματα. Επίσης, οι πλείστες ειδικές αίθουσες όπως της ιστορίας, της τέχνης, της τεχνολογίας κ.λπ. έχουν καταργηθεί, την ώρα που οι καθηγητές τονίζουν τη μεγάλη τους εκπαιδευτική σημασία. Λυόμενα, εν τω μεταξύ, υπάρχουν και στο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο, στο οποίο γίνεται αντισεισμική αναβάθμιση και το σχολείο είναι εργοτάξιο. Κάναμε και γι’ αυτό παραστάσεις, επειδή την ώρα που κάνουν μάθημα τα παιδιά, γίνονται δίπλα τους εργασίες και είναι απίστευτος ο θόρυβος».

 

 

 

Το θέμα του υπερπληθυσμού στα Γυμνάσια θέτουν εδώ και πολύ καιρό βουλευτές, φορείς της Λάρνακας, καθώς και ο Δήμος της πόλης, που ζητούν να υλοποιηθεί η υπόσχεση για ανέγερση νέου Γυμνασίου στο χώρο της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής, που αποκτήθηκε από το ΥΠΠΑΝ πριν από οκτώ ολόκληρα χρόνια γι’ αυτό το σκοπό. «Η δική μας η θέση», σημείωσε ο κ. Κώστα, «είναι πως πλέον πρέπει να γίνουν τουλάχιστον δύο νέα Γυμνάσια για να λυθεί το πρόβλημα. Μειώθηκαν, όμως, τα κονδύλια για έργα υποδομής σε σχολεία και εδώ είναι το πρόβλημα. Κανένας δεν τολμά να μας πει την αλήθεια, πως δεν υπάρχουν, δηλαδή, διαθέσιμα χρήματα». 

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας, Πέτρος Χρυσοστόμου, ανέφερε πως έγινε εισήγηση για την ανέγερση ενός Γυμνασίου στην περιοχή «Ζαπάτα», προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Αραδίππου, Παύλος Δημητριάδης, διαψεύδοντας πως γίνονται μαθήματα στο ύπαιθρο στο Γυμνάσιο Αραδίππου, σημείωσε πως έχει υποβληθεί αίτημα στο ΥΠΑΝ για την ανέγερση ενός Δημοτικού και ενός Γυμνασίου στην περιοχή. 

ΥΠΑΝ: «Δεν υπάρχει πρόβλημα»

Στο Υπουργείο Παιδείας, πάντως, φαίνεται πως «διαβάζουν» διαφορετικά το θέμα, παραπέμποντας σε μελέτη που καταδεικνύει πως… συνολικά δεν υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού στα σχολεία της Λάρνακας. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ, Ανδρέας Μαραγκός, με τις εργασίες στο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο και αυτές που θα ξεκινήσουν τέλος του χρόνου στο Γυμνάσιο Δροσιάς, θα αυξηθεί η χωρητικότητα κατά 100 μαθητές. «Τα σχολεία στην επαρχία Λάρνακας είναι ικανοποιητικά. Αυτό που εντοπίσαμε είναι πως μακροπρόθεσμα θα υπάρχει θέμα και γι’ αυτό στους μακροπρόθεσμους προγραμματισμούς είναι η ανέγερση νέου Γυμνασίου στο χώρο της Διανελλείου».  

Όπως είπε, τα Γυμνάσια Λιβαδιών και Αραδίππου, «έχουν κάποιο θέμα» και γι’ αυτό μελετάται η αλλαγή εκπαιδευτικών περιφερειών. «Δεν είναι, όμως, σε επίπεδα που να δημιουργείται πρόβλημα. Αυτό που ακούτε πως η χωρητικότητα ενός σχολείου είναι για 300 μαθητές και έχει 500 δεν ισχύει. Έχει 500, αλλά τόση είναι η χωρητικότητα του». 

 

 

 

Κληθείς να πει εάν δεν θεωρείται πρόβλημα για το ΥΠΠΑΝ, το γεγονός πως γίνονται μαθήματα σε λυόμενες αίθουσες, είπε πως «δεν είναι λύση που θέλουμε και γι’ αυτό υπάρχει προγραμματισμός για επεκτάσεις σχολείων. Οι λυόμενες είναι λύση ανάγκης. Από την άλλη, όμως, να γνωρίζουμε πως είναι κανονικές αίθουσες με κλιματισμό». 

Σ’ ό,τι αφορά στα μετακινούμενα τμήματα ανέφερε πως είναι στην πολιτική του ΥΠΠΑΝ και πως αποτελεί διασπάθιση δημόσιου χρήματος, «η μη χρησιμοποίηση όλων των αιθουσών» των σχολείων.

Παρέμβαση

Οφείλει να δρομολογήσει λύσεις η νέα υπουργός 

Προκύπτουν βεβαίως πολλά ερωτήματα προς το ΥΠΠΑΝ, που δεν βαραίνουν εννοείται τη νέα υπουργό, Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία οφείλει, ωστόσο, να δρομολογήσει λύσεις. 

Δεν είναι δυνατόν να είναι κοινά αποδεκτό πως κάποια σχολεία έχουν περισσότερους μαθητές από τις δυνατότητές τους και να μην έχουν γίνει από την αρχή της χρονιάς αλλαγές στις εκπαιδευτικές περιφέρειες. Επίσης, είναι αδιανόητο να φοιτούν παιδιά σε σχολεία, που έχουν την άθλια εικόνα της Τεχνικής Αγίου Λαζάρου.   

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, έγινε με αφορμή απανωτά περιστατικά παραβατικότητας σ’ ένα από τα σχολεία που προαναφέρθηκαν. Οι γονείς, αναφέρουν γι’ αυτό το σχολείο και έχει αναδειχθεί και σε προηγούμενο δημοσίευμα του «Φ», πως το ζήτημα υπερπληθυσμού αποτελεί έναν από τους παράγοντες που υποβοηθούν την παραβατικότητα. Δεν έπρεπε να διενεργηθεί κάποια μελέτη γι’ αυτό;