To Top
01:07 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Δεν είμαστε χώρα, είμαστε ένα τσίρκο ρεντίκολο
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Δεν είμαστε χώρα, είμαστε ένα τσίρκο ρεντίκολο
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Νοεμβρίου 2019, 11:08 πμ
Επειδή τα γραπτά μένουν, θυμίζω τι δήλωνε εξοργισμένος στις 23/1/2019 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τα «χρυσά διαβατήρια» που χωρίς κανένα δισταγμό κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) ότι στοχοποιεί τη Δημοκρατία και ότι πίσω από αυτή την πολεμική κρύβονται και εξυπηρετούνται σκοπιμότητες. Παραθέτω, λοιπόν, αυτούσια την είδηση όπως τη μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Για στοχοποίηση της Κύπρου από την Ε.Ε. στο θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Αποδίδοντας αυτή τη στοχοποίηση σε σκοπιμότητες και ανταγωνισμό. Μιλώντας στο περιθώριο των εγκαινίων του νηπιαγωγείου της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κύπρος παραχωρεί μόνο το 0,3% των υπηκοοτήτων που δίνονται στην Ε.Ε. “Κάποια ώρα, επιτέλους, θα πρέπει τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά να τερματιστούν”, ανέφερε ο Πρόεδρος. Είπε επίσης, ότι “η Κύπρος έχει τα αυστηρότερα κριτήρια από τις 20 χώρες που παρέχουν τη δυνατότητα απόκτησης της ευρωπαϊκής υπηκοότητας”». 

Από τότε μέχρι σήμερα παρήλθαν 10 μήνες, κατά τους οποίους αποκαλύφθηκαν πράματα και θάματα σε ό,τι αφορά τα «χρυσά διαβατήρια» που οι κυβερνώντες μοιράζουν πέρα-δώθε σε κάθε καρυδιάς καρύδι, από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, μέσω του «Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος». Με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, γίναμε ρεντίκολο στις σελίδες του διεθνούς Τύπου και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μέχρι πρότινος διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο πρόγραμμα με τα «χρυσά διαβατήρια» και ότι είναι όλα αποτέλεσμα συνωμοσίας. Τελικά, οι ανησυχίες της Κομισιόν αποδείχθηκαν βάσιμες, δικαιώνοντας έτσι όσους πολεμούν το πρόγραμμα με τα «χρυσά διαβατήρια» για τους δικούς τους λόγους. 

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκαν τα ακόλουθα από το Reuters και την εφημερίδα «Πολίτης»: 

1. Κυπριακό διαβατήριο έλαβαν συγγενείς του πρωθυπουργού της Καμπότζης Hun Sen και μέλη της οικονομικής ελίτ της χώρας. Μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της Αστυνομίας Neth Savoeun, ο οποίος καταγγέλθηκε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως ένα από τα πρόσωπα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του βίαιου και καταπιεστικού καθεστώτος της χώρας. Ο συγκεκριμένος βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ από το 2017. 

2. Κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου είναι και ο Σαουδάραβας φίλος του Προέδρου Αναστασιάδη και ιδιοκτήτης του ιδιωτικού αεροπλάνου, το οποίο συχνά-πυκνά χρησιμοποιούν ο Πρόεδρος και η κουστωδία του. Επί τούτου, αναμένουμε το πόρισμα της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή. 
3. Με κυπριακό διαβατήριο κυκλοφορεί και ο καταζητούμενος, για οικονομικές απάτες δισεκατομμυρίων ευρώ, Μαλαισιανός επιχειρηματίας Low Taek Jho. Για την έγκριση της αίτησής του μεσολάβησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος έλαβε εισφορά ύψους €300.000 για τις εν λόγω υπηρεσίες. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τον Μακαριότατο, κατέληξε σε τραπεζικό λογαριασμό της Θεολογικής Σχολής. 

Μετά, λοιπόν, από τις παραπάνω αποκαλύψεις, που προκάλεσαν τον διεθνή διασυρμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενίσχυσαν τη θέση όλων αυτών στο εξωτερικό που μας δακτυλοδείχνουν ως χώρα διαφθοράς και διαπλοκής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε μια διπλωματική αναδίπλωση όταν αντιλήφθηκε πόσο δίκαιο είχαν στις Βρυξέλλες, αλλά εμείς καμωνόμασταν πως δεν συνέβαινε τίποτε.
 
Αρκούντως ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στις 4/11/2019: «Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τον έλεγχο με βάση πλέον τα νέα κριτήρια αλλά και για τις πασιφανείς υπηκοότητες, οι οποίες κατά παράβαση των σημερινών δεδομένων έχουν δοθεί, η απόφαση είναι μία. Όσοι έχουν πάρει υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων που απαιτούνται, θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα. Τελεία και παύλα. Το συντομότερο». Παραδεχόμενος, παράλληλα, ότι έγιναν λάθη. Αλήθεια, τι μας ζήτησαν από τις Βρυξέλλες που εξόργισε τόσο πολύ τον Πρόεδρό μας; Η Κομισόν, που έχει ως απώτερο σκοπό την προστασία των κοινοτικών συμφερόντων των κρατών μελών της Ένωσης, εξέφρασε τις ανησυχίες της για τα «χρυσά διαβατήρια» και απαίτησε αυστηρότερους ελέγχους λόγω των σοβαρών κινδύνων που δημιουργούνται σε θέματα ξεπλύματος χρήματος και ασφάλειας της ίδιας της Ε.Ε. Και αυτό, διότι τα πρόσωπα από τρίτες χώρες που αποκτούν την κυπριακή υπηκοότητα έχουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. και μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε όλη την επικράτειά της. Θα πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι προέχουν τα συμφέροντα του τόπου και να διερωτηθεί πόσο πιστευτός, άραγε, γίνεται στους Ευρωπαίους ομολόγους του όταν ένα από τα δικηγορικά γραφεία που ασχολείται με την έκδοση «χρυσών διαβατηρίων» φέρει το όνομά του και διευθύνεται από θυγατέρα του. 

hadjistylianoum@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...