To Top
11:14 Δευτέρα
20 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
«Δολοφονώντας» τον Ελύτη! 
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • «Δολοφονώντας» τον Ελύτη! 
  04 Δεκεμβρίου 2019, 9:45 πμ  
Το Σπίτι της Κύπρου, γενικά, πραγματοποιεί μερικές πολύ καλές εκδηλώσεις. Έχω παρακολουθήσει πολλές από αυτές, και σε δυο-τρεις έχω συμμετάσχει κιόλας. Εκεί που πάσχει όμως πολύ, και που σχεδόν πάντα αδικεί τις εκδηλώσεις και τον εαυτό του, είναι στον τρόπο με τον οποίο τις παρουσιάζει στα μέσα ενημέρωσης, ώστε να σχηματίσουν μια άποψη για αυτές και όσοι δεν μπορούν να παραβρεθούν. Είναι τόσο στερεότυπα κουραστικά και δίχως κέντρισμα αυτά τα κείμενα, που καθιστούν «συνενόχους» ακόμα και εκείνους, στα διάφορα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, που τα αναπαράγουν.

Τον περασμένο μήνα έγινε ένα διήμερο «Επιστημονικό Συνέδριο» για τον μεγάλο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 40χρονα από την απονομή σε αυτόν του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Οι ομιλητές ένας κι ένας, και η θεματολογία καθενός άκρως ενδιαφέρουσα. Δεν ήμουν εκεί. Αλλά φίλη που ήταν, μου μετέφερε ενθουσιασμό.

Αυτόν, τον ενθουσιασμό, δεν τον εισέπραξα από το κείμενο, τον «νέκρωσε» αμέσως το δελτίο Τύπου που ήρθε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο. Πιο κονσέρβα, δεν γίνεται! Πάρτε μια δόση:

«Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία πολλών ανθρώπων των γραμμάτων, καθηγητών Πανεπιστημίου, φιλολόγων, εκπαιδευτικών και φοιτητών, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, μπλα, μπλα, μπλα…»

« … Στην έναρξη του συνεδρίου η μορφωτική σύμβουλος, μπλα-μπλα-μπλα, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο πρέσβης… μπλα-μπλα-μπλα, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων, εκπρόσωπος της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, μπλα-μπλα-μπλα, ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας… μπλα-μπλα-μπλα…»

«… στο συνέδριο συμμετείχαν με ανακοινώσεις τους…» και ακολουθεί η λίστα των ομιλητών και ο τίτλος της τοποθέτησης καθενός εξ αυτών. 
«Στο πλαίσιο του συνεδρίου, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, μετά το πέρας των εργασιών, πραγματοποιήθηκε Μουσικό Πρόγραμμα, "Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα". Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Συμμετείχαν… μπλα-μπλα-μπλα… και Ιουλίτα Ηλιοπούλου, απαγγελία.»

Τέλος, «… το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 (ολογράφως κι επισήμως!), το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση συμπερασμάτων από τη δρα Νάντια Στυλιανού».

Καταλάβατε; Τι καταλάβατε; 

Διαβάσατε κάποιο ενδιαφέρον απόσπασμα από τις τόσες εισηγήσεις, τόσων αξιόλογων ανθρώπων; Μάθατε κάτι για τον ποιητή, που ίσως να μην ξέρατε; Έγινε κάποια αναφορά στην Κύπρο; 

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός μέσου ενημέρωσης που δεν εκπροσωπήθηκε εκεί, και λαμβάνει ένα τέτοιο δελτίο Τύπου, που σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι το πρώτο με αυτό το άψυχο-στερεότυπο περιεχόμενο, ούτε και θα είναι το τελευταίο. Θα το αναδημοσιεύατε ως έχει; Και, εάν ναι, τι νομίζετε ότι θα καταλάβαινε και θα συγκρατούσε από αυτό ο αναγνώστης σας; Αυτός που ενδιαφέρεται για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι πρεσβείες της Δημοκρατίας σε άλλες χώρες, ιδιαιτέρως δε στην Αθήνα, και κυρίως με τέτοιο «πιασάρικο» θέμα – τον Ελύτη.

Δεν ισχυρίζομαι πως τα γραφεία Τύπου πρέπει ή μπορούν να αντικαθιστούν τη δημοσιογραφική δουλειά, που ασφαλώς οφείλει να ενημερωθεί επιγραμματικά αλλά και στα ουσιώδη (όχι στις προσφωνήσεις και στους χαιρετισμούς – πήξαμε πια από αυτά), και να επεκτείνει το θέμα, επικοινωνώντας ίσως με κάποιους από τους συμμετέχοντες για να εμπλουτίσουν το θέμα.

Όμως, στην εποχή της πιο ζωντανής, για μένα, δημοσιογραφίας, αυτής που περνάει και από τα social media, με όλα τα καλά και τα άσχημά τους, αυτά τα δελτία Τύπου μοιάζουν να είναι βγαλμένα από τα χρονοντούλαπα της Ιστορίας, που όχι μόνο δεν ενδιαφέρουν κανέναν, αλλά φοβίζουν και αποτρέπουν πολλούς. Ο Ελύτης, αν και βαθιά ριζωμένος στην παράδοση, ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του. Αν ζούσε σήμερα, θα επικοινωνούσε αυτό το συνέδριο με εικόνες και λόγια που θα αιχμαλώτιζαν την προσοχή του κόσμου. Θα πέταγε τις φωτογραφίες των επισήμων της πρώτης σειράς και των ομιλητών με τους αγκώνες ακουμπισμένους επάνω σ’ ένα άθλιο τραπέζι. 

Θα έσκιζε τα κείμενα που μετέτρεπαν μια ελεγεία επάνω στη «μετατόπιση του ονείρου», στη «μορφή της Παναγίας», στις «όψεις των αγγέλων», στον «ποιητή και στη Μούσα» του, στα «κοσμήματα… στις ρήσεις… και στα σήματα…» (όλα αυτά, παρεμπιπτόντως, ήσαν υλικό των θεμάτων που αναπτύχθηκαν εκεί!), και θα έδινε στις λέξεις που εκείνος θα έπλαθε, πραγματική ζωή. 

Υ.Γ.: Άμα μπεις στο site του Σπιτιού της Κύπρου, ακόμα και σήμερα, την ίδια ανακοίνωση θα διαβάσει. Ας μπει κάποιος στον κόπο να δει πως επικοινωνούνται οι εκδηλώσεις, πριν και μετά, από άλλες πρεσβείες, ευρωπαϊκές εννοείται… 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...