To Top
11:32 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο αρχιεπίσκοπος θέλει δραγουμάνο
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ο αρχιεπίσκοπος θέλει δραγουμάνο
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουαρίου 2020, 2:18 μμ
Ένα ερώτημα πλανάται πάνω από την τάλαινα πατρίδα: Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς τον Αντωνέλλο; Δεν πειράζει, καλέ, υπάρχει και ο Αρχιεπίσκοπος, o άνθρωπος που οδήγησε σε συνύπαρξη τις μπουλντόζες με τις αρχαιότητες. Ο άνθρωπος που τα διαθέτει όλα σε ένα πακέτο. Από εκκλησίες και άλλες επιχειρήσεις, μέχρι και ξενοδοχεία. Όπως θα λέγαμε «all inclusive». 

Και αυτόν τον άνθρωπο (;) βρήκε το ΑΚΕΛ να επικρίνει με την ευκαιρία που επιδιώκει (ο μπουλντοζι-ότατος και ο τρακτερ-ότατος) να αρπάξει από το Τμήμα Αρχαιοτήτων την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου για να τη μετατρέψει σε τμήμα «αλυσίδας εκκλησιαστικών μουσείων» στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Μα, σύντροφοι, έχετε εκλάβει την Εκκλησία σαν αλυσίδα υπεραγορών ή φαστ-φουντάδικων; Έλεος! Είναι ωσάν να ισχυρίζεστε πως η Εκκλησία είναι οποιαδήποτε επιχείρηση, αλλά σας το λέω, μετά λόγου γνώσεως, πως δεν είναι οποιαδήποτε επιχείρηση. Και απορώ πώς μέχρι σήμερα δεν έχει τιμήσει η ΟΕΒ τον Περιγελότατο;

 Πόσο κόλλημα κατά της Εκκλησίας; Παίρνει μια μπουλντόζα ο Αρχιεπίσκοπος να ισοπεδώσει τα αρχαία, διαμαρτύρονται κάποιοι. Πληρώνονται οι ιερείς από το υστέρημα των φορολογουμένων, πάλι διαμαρτύρονται. Παίρνει ο Προκαθήμενος μίζα για να λαδώσει την κρατική μηχανή να εκδώσει διαβατήρια σε καταζητούμενους περιωπής (τους καλύτερους που διαθέτει η οικουμένη, όχι οποιουσδήποτε άσχετους), ωρύονται κάποιοι. Διασπάθιζαν κάποιοι την περιουσία της Αρχιεπισκοπής, δεν άρεσε ούτε αυτό. Μα ποιος θα τα φάει αν όχι οι άνθρωποι της Εκκλησίας; Άσε που κάποιοι θέλουν να καταλήγουν οι εισπράξεις από τις κηδείες όχι στην πτωχή (πλην τίμια;) Εκκλησία, αλλά σε ασθενείς και οδοιπόρους.

 Πόσο μίσος κατά της Εκκλησίας; Στον διάολο πια! Στην πίσσα και στην χόγλαση, καταραμένοι, άθεοι, άπιστοι, θεομπαίκτες! Σας το είπε ξανά ο αθυροστομότατος πως ο Θεός δεν σώζει κανέναν δωρεάν! Τώρα, πώς κατήντησε ο Θεός να θέλει κι αυτός λάδωμα, ούτε που το κατάλαβα. Αντί ο Μακαριότατος να καλεί τους ανθρώπους να γίνουν εικόνα του Θεού, καλεί τον Θεό να αποκτήσει τα χούγια και τις αδυναμίες των αντιπροσώπων του στη Γη!

 Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, με όσα έγιναν με την οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, για να συνεννοηθεί κάποιος με τον Αρχιεπίσκοπο, χρειάζεται δραγουμάνο.

Αλλά η καλή μέρα φάνηκε απ’ το πρωί και υπενθυμίζω την πρόσφατη αναφορά του Μακαριοτάτου, πως όταν ήταν μικρός τον απέρριψε ψάλτης επειδή δεν είχε… ούτε φωνή, ούτε αφτί. Πόσο μακριά έβλεπε ο άνθρωπος! Ο ψάλτης εκείνος διέβλεψε από τότε ότι ο νυν Αρχιεπίσκοπος μάλλον προοριζόταν για το τρακτέρ, διότι όταν δεν έχεις καλή φωνή και καλό αφτί πού πας; Μα νόμισες πως μόνο τα ράσα κάνουν τον παπά; 

Πάντως, οφείλω να παραδεχτώ πως αν ήμασταν στην ίδια ηλικία, με τη φωνή που έχω, θα ήμασταν δύο οι ψάλτες, ο ένας δεξιός και ο άλλος αριστερός, Θεέ μου, συγχώρα μας!
ΒΑΣ ΒΑΣ
     
Βρήκαμε τον αντικαταστάτη του δούκα
 
Απλώς μια εισήγηση υποβάλλω: Τώρα που παραιτήθηκε ο πρίγκιπας Χάρι, δεν μπορεί η αυτή μεγαλειότης η βασίλισσα της Αγγλίας να πάρει μετεγγραφή για μερικά χρόνια τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο; Δεν εισηγούμαι να της στείλουμε τον δικό μας Χάρη, ο οποίος είναι μισός δούκας, ούτε τον Πρόεδρό μας που είναι μισός στούκας, αν και ο δικός μας Χάρης έχει ένα κοινό με τον δικό της πρίγκιπα. Παραιτήθηκαν και οι δύο χωρίς να παραιτηθούν. Ο δε δικός μας Χάρης εξήγγειλε την παραίτησή του τον περασμένο Μάρτιο και την υλοποίησε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά επανήλθε δριμύτερος ως στελεχάρα του ΔΗΣΥ. Ούτε λέω να στείλουμε τον άλλο (τον πραγματικό πρίγκιπα που έχουμε) διότι αυτόν τον ψάχνουμε και δεν τον βρίσκουμε. Άλλο άξιο παλληκάρι, που θα μπορούσαμε να στείλουμε και να ησυχάσουμε κι εμείς και οι Βρετανοί, είναι ο δήμαρχος Λευκωσίας, ο οποίος, ωστόσο, απο-κέντρωσε την προσοχή του στην ολοκλήρωση της πλατεία Ελευθερίας, η οποία εξελίσσεται σε μνημείο παγκόσμιας αναποτελεσματικότητας. Του έμειναν κάτι κουτσοδούλια και, όπου να ‘σαι (αν όχι μέχρι τη Δευτέρα της Καθαράς, τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία), θα μπει στην τελική ευθεία. Αλλά να το θυμάστε πως η συντομοτέρα οδός δεν είναι πάντα η ευθεία και άλλωστε, όπως είπε και ένας φιλόσοφος (όχι ο Ευθύμιος Δίπλαρος), «δεν ταξιδεύεις για να φτάσεις, ταξιδεύεις για να ταξιδεύεις». Τζι αν τελειώσει, τζι αν δεν τελειώσει!
 
Και όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο τέχνης, ελπίζω να μην ανοίξει η όρεξη του Μακαριοτάτου και να θέλει να μετατρέψει την πλατεία σε αρχαιολογικό μουσείο (μέχρι τότε θα έχει τα χρονάκια της), για να πάρει (εις αντάλλαγμα) το Προεδρικό προκειμένου να το μετατρέψει σε θρησκευτικό μουσείο, καθότι πολιτικά το έχει αλώσει από καιρό και οι κυβερνώντες μού θυμίζουν μια παλαιότερη αναφορά του Μακαριοτάτου σχετικά με αρχιμανδρίτη τον οποίο θεωρούσε σαν ενεργούμενο άλλων: Ό,τι χαβάν του παίξουν, έτσι χαβάν χορεύφκει» είχε πει. Έτσι και οι κυβερνώντες.
 
Εν πάση περιπτώσει, ίσως είχε δίκιο όταν σχολιάζοντας τις επικρίσεις για την οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είπε «δεν είμαστε άχρηστοι». Απλώς του ξέφυγε μια λέξη. Αν παρενέβαλλε και τη λέξη «εντελώς» (μεταξύ του «είμαστε» και του «άχρηστοι») θα ήταν πιο ακριβής.
 
Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς παρεξηγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, αφού δήλωσε πως εξαρχής ήθελε να λειτουργήσει η οικία Κορνέσιου ως εθνολογικό μουσείο. Απλώς οι χαζοκούμπαροι δεν το έπιασαν. Δήλωσε δε: «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Απαιτώ έναν σεβασμό επιτέλους. Δεν είμαι ο τελευταίους άνθρωπος…».
 
Τώρα γιατί να πιστέψουμε ότι ήθελε να λειτουργεί η οικία ως εθνολογικό μουσείο, υπό την Εκκλησία, η οποία προφανώς θα συντηρεί και το κτήριο και θα χάσει και το ενοίκιο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, δεν μπόρεσα να το καταλάβω. Εδώ, μας έβαλε να πληρώνουμε εκατομμύρια για μισθούς των ιερέων και θα αναλάμβανε οποιαδήποτε έξοδα, όταν δηλώνει πως «ο Θεός δεν σώζει κανέναν δωρεάν»; Δεν μας τα λες καλά, ππαραδοπιστότατε.
 
ΒΑΣ ΒΑΣ
   
vasvs.vasiliou@phileleftheros.com
 
Φιλελεύθερα, 19/1/2020.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...