To Top
12:31 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι άνθρωποι κάνουν τους αριθμούς*
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Οι άνθρωποι κάνουν τους αριθμούς*
  18 Ιανουαρίου 2020, 10:00 πμ  
88% των πολιτών, λέει, θεωρεί ότι το τελικό αποτέλεσμα της Πλατείας Ελευθερίας δεν δικαιολογεί το κόστος που δαπανήθηκε.
> Δεν ξέρω με ποιο άλλο κριτήριο, πέρα από αυτό της δικής του αντίληψης (που καθόλου δεν υποτιμώ), καταλήγει ο πολίτης σε αυτή τη διαπίστωση. Θεωρώ όμως πως αυτά τα δημοσκοπικά νούμερα, εκτός από μια τάση, δεν μπορούν να «πουν» τίποτ’ άλλο εάν δεν συνοδεύονται από λογικά στοιχεία.

17 χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού του έργου, της Πλατείας Ελευθερίας, το κόστος έχει εξαπλασιαστεί.
> Αυτό, ναι, είναι πραγματικό στοιχείο. 

300.000 ευρώ, σχεδόν, είναι η αξία της Mercedes-AMG S63 ν που, σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, ανήκει στον μητροπολίτη Κύκκου - Τηλλυρίας Νικηφόρο. Κι αν δεν του ανήκει προσωπικά, κινείται με αυτήν. Μάλιστα, τα ΜΜΕ, βρήκαν όλες τις προδιαγραφές της συγκεκριμένης μητροπολιτικής λιμουζίνας: Εφοδιάζεται με 4λιτρο V8 BiTurbo κινητήρα απόδοσης 612 αλόγων, είναι δηλαδή ακόμα ισχυρότερος από τη μονάδα που αντικατέστησε, παρότι εκείνη ήταν 5.5 λίτρων. Η επιτάχυνση 0-100 χιλιόμετρα/ώρα έρχεται σε μόλις 3,5 δευτερόλεπτα, η ισχύς περνά στο δρόμο μέσω συστήματος μετάδοσης AMG Speedshift MCT 9 σχέσεων ενώ η AMG S63 εφοδιάζεται και με το σύστημα τετρακίνησης 4MATIC+. Η τελική της ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χιλιόμετρα/ώρα.
> Όλοι οι παραπάνω αριθμοί, συμπεραίνουν τα μίντια, πιστοποιούν πως πρόκειται για ένα από τα πλέον εντυπωσιακά και γρήγορα αυτοκίνητα, το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμυριούχοι μεγιστάνες για τις μετακινήσεις τους. Και η απορία, καταλήγουν, είναι τι το χρειάζεται ο Νικηφόρος ένα τέτοιο τούρμπο;

37° βαθμοί ήταν, και ίσως είναι ακόμα το όριο ως μέση κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι το είχε προσδιορίσει το 1851 ο πρωτοπόρος Γερμανός ιατρός Βούντερλιχ. Τώρα, όμως, αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπιστώνει ότι η θερμοκρασία μας μειώνεται σταδιακά κάτω από τους 37 βαθμούς, και σήμερα είναι στους 36,6°.
> Η πιθανότερη εξήγηση, λέει, είναι ότι σήμερα είμαστε «μικροβιολογικά πολύ διαφορετικοί από ό,τι ήμασταν κάποτε». Το περιβάλλον έχει αλλάξει, οι θερμοκρασίες στα σπίτια μας, η επαφή μας με μικροοργανισμούς, η τροφή μας.

38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν αυτήν την εβδομάδα ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία καταστημάτων της Jumbo σε Πιερία και Πρέβεζα όλες τις Κυριακές του Ιανουαρίου. 
> Δεν γνώριζαν, όμως, ότι ο σχετικός νόμος (4472/2017) ψηφίστηκε από το κόμμα τους όταν ήταν κυβέρνηση, το 2017!

350.000 ευρώ τσέπωσε η Κοινότητα της Πέγειας από πολιτικούς γάμους που τελέστηκαν εκεί το έτος 2019.
> Ευτυχώς που υπάρχουν πολλά ψώνια στον κόσμο, και επιβιώνει έτσι η οικονομία μας. 

5 επιπλέον ημέρες άδεια σε όσους δεν καπνίζουν στη δουλειά ή κόψουν εντελώς το κάπνισμα, δίνει σε εργαζόμενούς της η εταιρεία Exclusive Capital, που διατηρεί γραφεία στη Λεμεσό. 
> Αξιέπαινη κίνηση, μπράβο!

ΥΓ.: Επιπλέον όμως, συνεχίζει η είδηση, δόθηκαν από την ίδια εταιρεία στους εργαζόμενους καπνιστές, συσκευές IQOS Duo, ως ανταμοιβή για την κίνησή τους.
> Αυτό ήταν αχρείαστο.
 
11 υποψηφιότητες για Όσκαρ στην ταινία «Τζόκερ». Ακολουθούν «Ο Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορτσέζε, το «Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο, και το «1917»του Σαμ Μέντες με 10 υποψηφιότητες.
>Είναι όλες οι ταινίες αυτές, και οι τέσσερις, καταπληκτικές. 
>Η 7η Τέχνη στα καλύτερά της. 

(*) Κάθε Σάββατο, η στήλη βλέπει τα Πρόσωπα & Προσωπεία της εβδομάδας με τη ματιά των αριθμών. Επίσης, τον Αριθμό της Ημέρας μπορείτε να βρίσκετε και στο καθημερινό Newsletter του ιστότοπου του «Φιλελεύθερου», Philenews. 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...