Πλησιάζει η έναρξη του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, με αντικείμενο συζήτησης, αυτή τη φορά, τις βελτιώσεις στον θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων που, ως γνωστόν, εμπίπτουν στο νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή. Τα περιβόητα τετράμηνα μπαίνουν στη ζυγαριά, με τους φορείς της εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας να ψάχνουν τις λύσεις εκείνες που θα διορθώσουν τα τρωτά σημεία, αλλά και θα δώσουν ανάσα στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων, που όπως έδειξε η εμπειρία του πρώτου τετραμήνου ήταν ιδιαίτερα πιεστική και αγχωτική.
 
Σε αυτό το σημείο φαίνεται να επικεντρώθηκαν και οι εισηγήσεις, τις οποίες ετοίμασαν είτε τα σχολεία από μόνα τους είτε οι διάφοροι Σύνδεσμοι –πέραν από τις εισηγήσεις της ΟΕΛΜΕΚ που γνωστοποιήθηκαν–, αποστέλλοντάς τις στην Οργάνωσή τους, αλλά και στις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας. Όπως πληροφορείται ο «Φ», σχολεία και σύνδεσμοι δεν έμειναν απαθείς στη νέα πραγματικότητα που ίσχυσε από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, κατέγραψαν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αφού κωδικοποίησαν τις εισηγήσεις τους τις απέστειλαν.
 
 
Όσον αφορά στα ζητήματα που η πλειονότητα των εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων έθιξαν δεν απέχουν πολύ από αυτά που έθιξε η ΟΕΛΜΕΚ. Η περίοδος διεξαγωγής των εξετάσεων και η μείωση της ύλης, ώστε αυτή να συνάδει με τον διδακτικό χρόνο, φαίνεται να είναι από τα κορυφαία ζητήματα τα οποία θίγει ο εκπαιδευτικός κόσμος. Το πρώτο σημείο, που αφορά στο πότε θα διεξάγονται οι εξετάσεις, αναμένεται να είναι το πιο εύκολο στη συζήτηση και το πρώτο που θα κλείσει. Κι αυτό διότι η πλειονότητα των φορέων συγκλίνει στη διεξαγωγή τον Ιανουάριο, αντί τον Δεκέμβριο, για το πρώτο τετράμηνο, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί από του χρόνου το πρόβλημα των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.
 
Αναφορικά με τη μείωση της ύλης, φαίνεται να είναι ένα δύσκολο σημείο, καθώς αρμόδιες πηγές του υπουργείου ανέφεραν στον «Φ» πως πρόκειται για ζήτημα που χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς συνδέεται με τους Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας και τις δεξιότητες που χρειάζονται μαθητές, καθώς και με το αντίκρισμα του απολυτηρίου, το οποίο θα πρέπει να μπορεί να «σταθεί» σε αξιοπιστία και περιεχόμενο μαθημάτων σε ξένα πανεπιστήμια. 
 
 
Συνάντηση ΟΕΛΜΕΚ – Προδρόμου
 
Στο μεταξύ, η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου με την ΟΕΛΜΕΚ έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τετάρτης. Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας ανέφερε πως «εμείς πάμε στη συνάντηση με τους προβληματισμούς μας, αλλά και με τις εισηγήσεις μας, με στόχο εκπαιδευτικοί και μαθητές να μη βιώσουν ξανά τα όσα βίωσαν το πρώτο τετράμηνο.
 
Παράλληλα, αναμένουμε και την επιστημονική αξιολόγηση του θεσμού, είμαστε επιφυλακτικοί και περιμένουμε πρώτα να δούμε το αποτέλεσμα του διαλόγου». Από πλευράς της ΟΛΤΕΚ, ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Λυσάνδρου, σημείωσε πως όταν οριστεί η συνάντηση με τον υπουργό, η Οργάνωση θα θέσει εκ νέου τις προτάσεις της, εστιάζοντας κυρίως στην ανάγκη διεξαγωγής των εξετάσεων τον Ιανουάριο και τα σχολεία τη συγκεκριμένη περίοδο να είναι κλειστά, καθώς και στα ξεχωριστά εξεταστικά δοκίμια που θα πρέπει να έχουν οι μαθητές των Τεχνικών Σχολών. «Πιστεύουμε στον θεσμό των τετραμήνων, ο οποίος, όταν οργανωθεί σωστά, έχει πολλά να προσφέρει» ανέφερε ο κ. Λυσάνδρου.