To Top
01:53 Δευτέρα
30 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ας παραμείνουν ψύχραιμοι οι φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Ας παραμείνουν ψύχραιμοι οι φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου
  23 Μαρτίου 2020, 9:38 πμ  
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαθεν αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο προορισμό για τους φοιτητές, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Οι λόγοι, βέβαια, είναι πολλοί. Κατ’ αρχήν, τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και παρέχουν εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών. Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν στις μεγαλύτερες και καλύτερες βιβλιοθήκες, καθώς και στα πιο σύγχρονα εργαστήρια, ενώ παράλληλα έχουν προσωπικό καθηγητή, ο οποίος παρακολουθεί την πρόοδό τους και τους συμβουλεύει για όλα τα ακαδημαϊκά θέματα. Επιπρόσθετα, οι φοιτητές δεν παρακολουθούν απλώς τις διαλέξεις των καθηγητών, αλλά με ειδικά σεμινάρια μπορούν να συμμετέχουν συζητώντας τα θέματα των διαλέξεων, αναπτύσσοντας μ’ αυτό τον τρόπο την ανεξαρτησία, την πολύπλευρη γνώση και την κριτική σκέψη, απαραίτητες δεξιότητες που θα χρειαστούν στο μέλλον. Ως μια χώρα, λοιπόν, που υποδέχεται εκατομμύρια φοιτητές κάθε χρόνο, δεν θα μπορούσε να μη λάβει μέτρα, έστω και ετεροχρονισμένα, γι’ αυτή την πανδημία που πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Είναι πασιφανές, ότι βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πρόκειται για μία παγκόσμια κρίση που καλούνται οι χώρες που πλήττονται να διαχειριστούν άμεσα σε διάφορα επίπεδα: υγειονομικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό. Σε μια τέτοια κρίση, λοιπόν, είναι απόλυτα φυσιολογικό εμείς οι άνθρωποι να φοβόμαστε, γιατί έχουμε την έμφυτη τάση να πανικοβαλλόμαστε όταν εμφανίζεται κάτι άγνωστο, το οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Αυτός ο φόβος έχει κυριεύσει τις τελευταίες μέρες τόσο τους φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και τους γονείς τους, οι οποίοι ανησυχούν και αγωνιούν λόγω της έκρυθμης κατάστασης, της αβεβαιότητας αλλά και λόγω του ότι βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλο. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ανεξέλεγκτα, γι’ αυτό συνιστάται υπομονή και ψυχραιμία.
Η βρετανική κυβέρνηση άλλαξε στάση και τα μέτρα που προωθούνται είναι ιδιαίτερα σκληρά. Τα μέτρα αυτά αφορούν, βέβαια, και τους φοιτητές. Προς το παρόν τα πανεπιστήμια έχουν κλείσει λόγω των διακοπών του Πάσχα, αλλά προτού κλείσουν, τα πλείστα εξ αυτών, λόγω της πολύχρονης εμπειρίας τους με τις εξ αποστάσεως σπουδές, συνέχισαν και θα συνεχίσουν, αν χρειαστεί, και αργότερα, να προσφέρουν στήριξη και μάθηση στους φοιτητές τους μέσω εικονικών τάξεων (virtual class). Με τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική μέθοδο, ο φοιτητής νιώθει ότι βρίσκεται σε πραγματική τάξη και η διδασκαλία συνεχίζεται απρόσκοπτα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των φοιτητών εξαιτίας του κορωνοϊού. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αμερική είναι οι πρώτες χώρες που εισήγαγαν την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Από το 1990 εισήγαγαν και εφάρμοσαν το συγκεκριμένο είδος διδασκαλίας στα μεταπτυχιακά τους προγράμματα, επομένως, δεν είναι κάτι που τους ξενίζει, αλλά αντίθετα έχουν τρομερή εμπειρία, και σίγουρα θα τη χρησιμοποιήσουν και τώρα, που είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Επίσης, όπως έχει ήδη λεχθεί από πολλά πανεπιστήμια, δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά απεναντίας θα εισαχθούν εναλλακτικοί τρόποι αξιολόγησης των φοιτητών, ώστε να ολοκληρώσουν επιτυχώς την ακαδημαϊκή χρονιά. Μερικοί από αυτούς τους τρόπους πιθανότατα μπορεί να είναι η ανάθεση εργασιών, η προφορική εξέταση μέσω skype ή ακόμη και η γραπτή εξέταση μέσω διαδικτύου, για την οποία θα χρησιμοποιηθούν ειδικά λογισμικά έτσι ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η διαφάνεια. Επομένως, οι φοιτητές που βρίσκονται στο τελευταίο έτος των σπουδών τους δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου, γιατί τα πανεπιστήμια θα βρουν τη λύση έτσι ώστε οι φοιτητές να αποφοιτήσουν και συνεχίσουν. 
Όσον αφορά τη διαμονή των παιδιών, ποτέ δεν τέθηκε θέμα να εκδιωχθούν οι φοιτητές από τις φοιτητικές εστίες. Εκείνο το οποίο έχει συμβεί είναι ότι έχουν ερωτηθεί οι φοιτητές που δεν έχουν συμβόλαια διαμονής στις φοιτητικές εστίες την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, εάν επιθυμούν, να παραμείνουν, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες διευθετήσεις. Στους υπόλοιπους φοιτητές που έχουν συμβόλαια, τα οποία καλύπτουν και την περίοδο των διακοπών, ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο ερώτημα ούτε από τις φοιτητικές εστίες που διαχειρίζονται τα πανεπιστήμια, αλλά ούτε και από τις ιδιωτικές εταιρείες. Επιπρόσθετα, στις πλείστες εστίες, τις οποίες διαχειρίζονται είτε τα πανεπιστήμια είτε οι ιδιωτικές εταιρείες, έχουν δημιουργηθεί μονάδες έξω από αυτές, για να ενημερώσουν τους φοιτητές για το πώς θα αυτοπροστατευθούν από τον κορωνοϊό.
Επομένως, οι φοιτητές, που έχουν παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι, να προσέχουν τον εαυτό τους, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που τους δίνονται καθημερινά και να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το χρόνο τους εποικοδομητικά, ώστε να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις μαθησιακές τους υποχρεώσεις. Από την άλλη πλευρά, οι γονείς των φοιτητών θα πρέπει να στηρίζουν τα παιδιά τους ψυχολογικά, αισιόδοξοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και θα επανέλθει σύντομα η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς.
Συνοψίζοντας, ο κορωνοϊός έχει πλήξει σχεδόν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Έχει αλλάξει την καθημερινότητα των ανθρώπων και έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν ήδη βρει λύσεις στα θέματα που σχετίζονται με τους φοιτητές, είτε αυτά αφορούν θέματα διαβίωσης, θέματα μαθησιακά και αξιολόγησης.

* Σύμβουλος βρετανικών πανεπιστημίων.
  Χρύσανθος Σαββίδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...