Άκυρη και με βούλα κηρύχθηκε σκανδαλώδης διαδικασία προσφορών του υπουργείου Παιδείας για βιβλία στη Μέση Εκπαίδευση. Κι αυτό κατόπιν προχθεσινής αιτιολογημένης απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, σε προσφυγή που έκανε εταιρεία, η οποία συμμετείχε στον σχετικό διαγωνισμό.

Η δικαιωθείσα (από την προχθεσινή απόφαση) επιχειρηματική οντότητα είχε κάνει σοβαρές καταγγελίες κατά επιθεωρήτριας της Γενικής Μέσης Εκπαίδευσης και του τρόπου με τον οποίο ενήργησε σε σχέση με διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας για τα εν λόγω σχολικά βιβλία.

Καταλόγιζε στην ανώτερη λειτουργό ότι συμμετείχε στην επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών ως συντονίστρια και την ίδια στιγμή έκανε ενέργειες με τις οποίες ευνοείτο ο προσφοροδότης που εν τέλει κέρδισε τον διαγωνισμό ενάμιση μήνα αργότερα. Η καταγγελία σε βάρος της επιθεωρήτριας είχε γίνει αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Παιδείας και μάλιστα συνοδευόταν από στοιχεία.

Το ζήτημα που προσδίδει, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στα ατοπήματα που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας, είναι ότι παρόλο που από τις αρχές του Σεπτεμβρίου οι αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου γνώριζαν τα όσα προσάπτονταν στην Επιθεωρήτρια, εντούτοις δεν έκαναν τίποτα απολύτως για να αποτραπεί η «μολυσμένη» διαδικασία.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την απόφαση που έλαβε την περασμένη Τετάρτη (8/2) η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, είχε εγκρίνει στις 20/09/2022 όπως διεξαχθεί έρευνα για την καταγγελία σε βάρος της επιθεωρήτριας και συντονίστριας του σώματος που αξιολόγησε τις προσφορές (από την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου). Ωστόσο, η επιθεωρήτρια την επόμενη ημέρα (21/09/2022) συμμετείχε κανονικά στη συνεδρία του Συμβουλίου Προσφορών, που κατακύρωσε την προσφορά στην εταιρεία, η οποία φερόταν να προωθείται σε βάρος των υπολοίπων προσφοροδοτών. Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που ακυρώθηκε ο διαγωνισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Οι πολιτικές ΥΠΑΝ δεν αντανακλούν την ενιαία εκπαίδευση»

Όπως σημειώνει στην ετυμηγορία της η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών: «Είναι πρόδηλο από όσα έχουμε παραθέσει πιο πάνω ότι το Συμβούλιο Προσφορών στις 21/9/2022 ημερομηνία που λάμβανε την προσβαλλόμενη απόφαση δεν είχε ενημερωθεί από τον κατά νόμο υπεύθυνο για την εφαρμογή των διαδικασιών του διαγωνισμού για τις καταγγελίες που υπήρχαν και για τις οποίες στις 20/9/2022, δηλαδή πριν από τη συνεδρία του Συμβουλίου Προσφορών κατά την οποία λήφθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση, εγκρίθηκε από τον υπουργό Παιδείας αίτημά του όπως οι καταγγελίες παραπεμφθούν για εξέταση στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου. Ο γενικός διευθυντής, ο οποίος από 6/9/2022 ήταν ενήμερος για το ζήτημα των καταγγελιών για τις οποίες μάλιστα υπέβαλε εισήγηση στις 19/9/2022 για εξέτασή τους από τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, παρέλειψε να ενημερώσει το Συμβούλιο Προσφορών, για τις καταγγελίες που υπήρχαν και οι οποίες δεν ήταν ανεξάρτητες με τη διαδικασία του διαγωνισμού, ούτε έλαβαν χώρα μετά την κατακύρωσή του. Αφορούσαν ενέργειες της συντονίστριας της Επιτροπής Αξιολόγησης τις οποίες το Συμβούλιο Προσφορών όταν αποφάσιζε δεν είχε ενώπιόν του, όπως δεν είχε την απόφαση του Υπουργού για παραπομπή του θέματος στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου Στην ουσία γεγονότα που έπρεπε να τεθούν δεν τέθηκαν, με αποτέλεσμα η απόφασή του να έχει ληφθεί χωρίς αυτό να έχει ενώπιόν του το σύνολο όσων αφορούσαν στη διαδικασία του διαγωνισμού, η οποία αναμφίβολα πρέπει να διέπεται από νομιμότητα». 

Πλέον το Υπουργείο μπορεί να προσφύγει δικαστικώς κατά της πιο πάνω απόφασης. Σε ό,τι αφορά τη δικαιωθείσα εταιρεία, δεν αποκλείεται να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τη Δημοκρατία.  

Την υπόθεση είχε αναδείξει ο «Φ» στις 16/11/2022. Η επιθεωρήτρια είχε καταγγελθεί ότι πριν ακόμη κατακυρωθούν οι προσφορές, προωθούσε σε καθηγήτριες του μαθήματος τα βιβλία του επιτυχόντα προσφοροδότη. Σε μια περίοδο που ο διαγωνισμός ακόμη «έτρεχε». Μάλιστα, στις 4/9/2022 είχε στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα σε καθηγήτριες του μαθήματος καλώντας τις να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά σεμινάρια της εταιρείας. Η προσφορά κατακυρώθηκε στην διαφημιζόμενη -από την Επιθεωρήτρια- επιχειρηματική οντότητα στις 18 Οκτωβρίου. Και, μάλιστα, με την ίδια να συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης των ενδιαφερομένων.