Συγκλονίζουν οι συνθήκες της τραγωδίας στο ναυάγιο Ζηνοβία, από το εσωτερικό του οποίου ανασύρθηκε νεκρός, λίγο πριν τις 11 το πρωί της Παρασκευής, 66χρονος εκπαιδευτής καταδύσεων από την Ιρλανδία, μόνιμος κάτοικος Κύπρου.

Ο δύτης βρέθηκε νεκρός σε χώρο κάτω από το μηχανοστάσιο του πλοίου, στο οποίο εγκλωβίστηκε. Στον εντοπισμό του οδήγησε όπως ανέφερε στο philenews o διευθυντής του ΚΣΕΔ Ανδρέας Χαραλαμπίδης, το βίντεο που κατέγραψε η υποβρύχια κάμερα του 54χρονου δύτη που ήταν μαζί με τον άτυχο Ιρλανδό. Σε αυτό καταγράφονται οι στιγμές πανικού των δύο δυτών, οι οποίοι αντιλήφθηκαν πως τους τελειώνει το οξυγόνο καθώς και οι αγωνιώδεις προσπάθειές τους να αναδυθούν στην επιφάνεια. «Πήραμε το βίντεο χθες το βράδυ από την κάμερα του άλλου δύτη.

Αυτό το βίντεο μας έκανε να αντιληφθούμε τη διαδρομή που ακολούθησαν και πού έφτασαν. Γι’ αυτό σήμερα οι έρευνες ήταν στοχευμένες. Στο βίντεο φαίνεται να κάνει νόημα ο ένας στον άλλο πως τους τέλειωσε ο χρόνος και πως έπρεπε ν’ αναδυθούν. Οι κινήσεις τους ήταν γρήγορες, δεν ήταν φυσιολογικές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θολώσουν τα νερά, ν’ αλλοιωθεί η ορατότητα και να κάνει πιο δύσκολη την προσπάθειά τους».

Ο 66χρονος εντοπίστηκε από δύτες της Λιμενικής Αστυνομίας, ανασύρθηκε και η σορός του μεταφέρθηκε στο λιμάνι Λάρνακας. Για τον θάνατό του έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς του, οι οποίοι σπεύδουν στην Κύπρο. Οι έρευνες προς εντοπισμό του 66χρονου ξεκίνησαν από την Πέμπτη το πρωί από το ΚΣΕΔ, που ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης, ΝΕΑΡΧΟΣ.

Στις πολύωρες υποβρύχιες έρευνες συμμετείχαν ομάδες έμπειρων ναυαγιοδυτών της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας και της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της Ε.Φ.. Στις έρευνες συμμετείχαν επίσης εθελοντικά και εξειδικευμένες ομάδες ιδιωτικών καταδυτικών σχολών, όπως αναφέρει το ΚΣΕΔ.