Απροσδιόριστες παραμένουν οι διαστάσεις του ζητήματος με τα ακυρωθέντα εντάλματα σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις.

Επιστολή ημερομηνίας 24/3/2025 που απέστειλε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης και αποκάλυψε στην προχθεσινή έκδοση του ο «Φ», απέδωσε γλαφυρά τη διόγκωση του προβλήματος.

Ο κ. Αγγελίδης παρενέβη επειδή μόνο τον μήνα Μάρτιο ακυρώθηκαν τέσσερα εντάλματα από το Ανώτατο (υποθέσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου). Κι αυτό γιατί οι Επαρχιακοί Δικαστές Λευκωσίας παρέλειψαν να διαγράψουν το αρνητικό μόριο «δεν» σε διαζευκτική αναφορά.

Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο -μετά τη δημόσια συζήτηση για το θέμα- είναι πόσες φορές στο παρελθόν έχει γίνει πανομοιότυπο λάθος και ποιες ήταν οι επιπτώσεις στο ανακριτικό έργο. Επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί ποια μέτρα έχει λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο, αρμόδιο για όλα τα μέλη της δικαστικής εξουσίας, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη από Δικαστές.

Μάλιστα, για την ώρα το ανώτατο δικαστικό Σώμα δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως, σε αντίθεση με την Αστυνομία Κύπρου και τη Νομική Υπηρεσία που μέσω των εκπροσώπων τους εξέφρασαν επίσημες θέσεις στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που ακολούθησε μετά τις αποκαλύψεις του «Φ».

Χρονολογείται

Πάντως, από τα όσα τέθηκαν υπόψιν μας στην προσπάθειά μας να λάβουμε απαντήσεις, προκύπτουν δυο σημεία. Πρώτον, ότι ο τρόπος έκδοσης ενταλμάτων είναι καθορισμένος εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες και δεύτερο, υπάρχει παρόμοια ακυρωτική απόφαση εντάλματος προ 6ετίας. Αυτές οι δυο παράμετροι εγείρουν και ερωτήματα για το γεγονός ότι μόνο σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, τους πρώτους δυο μήνες  του 2025, παρουσιάστηκαν τα μαζεμένα λάθη σε εντάλματα.

Από το 1996

Αρχίζοντας από το πρώτο σημείο, ο «περί Ποινικής Δικονομίας Νόμος (κεφ.155)», όπως έχει τροποποιηθεί το 1996, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο εκδίδονται εντάλματα. Ενδεικτικά το άρθρο 28 που αναφέρεται στα εντάλματα έρευνας, περιλαμβάνει και αναφορά που σημειώνει ότι κατά τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου θα πρέπει να υπάρχει και «βεβαίωση του δικαστή ότι έχει ικανοποιηθεί λογικά για την ύπαρξη της ανάγκης εκδόσεως του εντάλματος».

Ίδιο λάθος και το 2019

Το έτερο σημείο που έχει να κάνει με τα λάθη του παρελθόντος, τουλάχιστον με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που εντοπίσαμε, το φαινόμενο ακύρωσης εντάλματος είχε κάνει την εμφάνισή του και προ εξαετίας. Σε μια από τις πρόσφατες αποφάσεις του Ανωτάτου με την οποία ακυρώθηκε ένα από τα τέσσερα επίμαχα εντάλματα, γίνεται επίκληση σε ετυμηγορία του 2019: «Παρόμοια θέματα εξετάστηκαν στην Πολιτική Αίτηση Αρ. 39/2019, Αναφορικά με την Αίτηση του χχχ Γεωργίου για την Έκδοση Εντάλματος Certiorari και/ή Prohibition, ημερ. 26.6.2019.  Και εκεί το κατώτερο Δικαστήριο δεν είχε διαγράψει μία εκ των δύο φράσεων «έχω/δεν έχω ικανοποιηθεί». Το Ανώτατο Δικαστήριο, πρωτοβάθμια δικαιοδοσία, ακύρωσε, εκεί το εκδοθέν ένταλμα σύλληψης».

Σημείωμα στις 7/4

Η ηγεσία της Αστυνομίας Κύπρου από τις αρχές του τρέχοντος μήνα και συγκεκριμένα στις 7/4/2025 έχει δώσει οδηγίες στους αστυνομικούς ανακριτές, στη βάση των συστάσεων του Σάββα Αγγελίδη, προκειμένου να αλλάξει το λεκτικό στα υπό έγκριση εντάλματα και να αποφεύγονται τα λάθη.

Μάλιστα το εσωτερικό σημείωμα που αποστάλθηκε από αρμόδιο βοηθό αρχηγό Αστυνομίας, το περιεχόμενο του οποίου είναι σε γνώση μας, αναφέρει: «(…)δίδονται οδηγίες όπως κάθε μέλος της Αστυνομίας που προβαίνει σε όρκο για έκδοση εντάλματος ελέγχει ότι ο Δικαστής έχει προβεί σε όλες τις τυπικές ενέργειες συμπλήρωσης του εντάλματος (…) Επίσης, το μέλος της Αστυνομίας να επεξηγεί στον Δικαστή τη δυνατότητα για προσθήκη της λέξης «Δεν» στο προβλεπόμενο πεδίο».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σάββας Αγγελίδης είχε δώσει οδηγίες προκειμένου να αφαιρεθεί η επιλογή «έχω/δεν έχω ικανοποιηθεί» (σημ. ο Δικαστής καλείτο να διαγράψει το «δεν» αν εγκρινόταν το αίτημα για ένταλμα) και να αναγράφεται «…. έχω ικανοποιηθεί», αφήνοντας με αυτό τον τρόπο τον Δικαστή που το εξετάζει να προσθέσει τη λέξη «Δεν» στην περίπτωση που δεν ικανοποιείται για την ύπαρξη των προϋποθέσεων που απαιτεί ο Νόμος.