Το αίτημα του γιατρού του για εξειδικευμένο φάρμακο που θα του απαλύνει κάπως τους φρικτούς πόνους με τους οποίους ζει εδώ και χρόνια, υποβλήθηκε στο υπουργείο Υγείας τον Σεπτέμβριο του 2024.
Στις 21 Ιουλίου 2025, χθες δηλαδή, ο ασθενής εξακολουθούσε να βρίσκεται στην αναμονή αφού ο γιατρός του, όπως τον ενημέρωσαν την περασμένη Παρασκευή πρέπει να υποβάλει εκ νέου αίτημα προκειμένου να μπορέσει στη συνέχεια να συνταγογραφήσει για το συγκεκριμένο φάρμακο εντός του λογισμικού του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Ο ασθενής απελπισμένος από την αναμονή και την ταλαιπωρία, αποφάσισε να αποταθεί ζητώντας βοήθεια από το Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.
Μιλώντας στον «Φ» ανέφερε ότι η περιπέτεια του με το εν λόγω εξειδικευμένο φάρμακο άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2024 όταν ο γιατρός του, αφού δεν είχε άλλη επιλογή, υπέβαλε αίτημα στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 δεν είχε λάβει κάποια απάντηση και απέστειλε σχετική επιστολή ζητώντας ενημέρωση. Τον πληροφόρησαν ότι για να εξεταστεί το αίτημα του θα έπρεπε να προηγηθεί διαδικασία κοστολόγησης της θεραπείας από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου.
Η χρονιά άλλαξε και οι αρμοδιότητες της ΕΟΑ μεταφέρθηκαν στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Ο ασθενής εξακολουθούσε να βρίσκεται στην αναμονή για την κοστολόγηση του σκευάσματος αφού, είτε από το Υπουργείο, είτε από τον ΟΑΥ κι αν λάμβανε την έγκριση η συγκεκριμένη διαδικασία θα έπρεπε να γίνει από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας η οποία θα εξασφαλίζει τις εξειδικευμένες θεραπείες για τους ασθενείς.
Αποτάθηκε στον ΟΑΥ, αυτή τη φορά για να λάβει απαντήσεις. Αρχικά παραπέμφθηκε και πάλι στις διαδικασίες του υπουργείου Υγείας και τελικά ενημέρωθηκε ότι το αίτημα του είχε εγκριθεί και αναμενόταν το φάρμακο.
Οι μήνες πέρασαν και την περασμένη εβδομάδα επικοινώνησε με την ΟΣΑΚ ζητώντας βοήθεια και καθοδήγηση. Στις 17 Ιουλίου ενημερώθηκε ότι το φάρμακο του βρισκόταν στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας και μπορούσε να το πάρει.
Ακολουθώντας τις διαδικασίες ο γιατρός του ασθενούς, προσπάθησε να εκδώσει την απαραίτητη συνταγή στο λογισμικό του ΓεΣΥ ωστόσο το σύστημα δεν του το επέτρεπε. Τελικά ενημερώθηκε ότι, για τυπικούς λόγους, ο γιατρός θα έπρεπε πρώτα να υποβάλει εκ νέου αίτημα και στη συνέχεια να λάβει την έγκριση και να προχωρήσει στη συνταγογράφηση.
Μέχρι χθες ο ασθενής δεν είχε τύχει κάποιας νεότερης ενημέρωσης ενώ όπως πληροφορηθήκαμε από τον ΟΑΥ η εκ νέου υποβολή αιτήματος είναι τυπική και η έγκριση θα γίνει αυτόματα χωρίς άλλη καθυστέρηση.
«Δεν είναι δυνατό να έχουμε ανθρώπους, ασθενείς που ταλαιπωρούνται, που πονούν, να περιμένουν για δέκα μήνες για να πάρουν το φάρμακο τους», ανέφερε στον «Φ» ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας.
«Για να χρειαστεί ένας άνθρωπος εξειδικευμένο φάρμακο για να μπορέσει να διαχειριστεί τον πόνο σημαίνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, άρα πρέπει να υπάρχει και μεγαλύτερη ευαισθησία και μεγαλύτερη ταχύτητα στη διεκπεραίωση των διαδικασιών».